Blagdan sv. Vida

Devčić: Trebamo jedni druge prihvaćati kao svoju braću i sestre

Mirjana Grce

Snimio: MATEO LEVAK

Snimio: MATEO LEVAK

Ako vjerujemo da je Bog Otac svih ljudi, onda trebamo jedni druge prihvaćati kao svoju braću i sestre, čak i kada nas oni odbacuju i preziru, poručio je nadbiskup DevčićRIJEKA  Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija danas slave blagdan svog zaštitnika – sv. Vida, a Rijeka i Dan Grada. Svečano pontifikalno misno slavlje je u katedrali sv. Vida predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom i mons. Emilom Svažićem, generalnim vikarom i mnogim drugim nadbiskupijskim svećenicima.


Blagdan sv. Vida, tradicionalno je i prigoda o kojoj se zaslužnim vjernicima laicima dodjeljuju Medalje zahvalnosti sv. Vida, priznanje ustanovljeno 2003. godine, nakon pohoda pape Ivana Pavla II. Rijeci. No ove godine taj su izraz priznanja i zahvalnosti primili i oni koji su u PGŽ posebno zaslužni u borbi s pandemijom – riječki KBC i primorsko-goranski te riječki stožeri civilne zaštite.


Foto galerija: Blagdan sv. Vida: Procesija od Katedrale sv. Vida, preko Korza do Trga Riječke rezolucije Foto: Marko Gracin


Medaljama sv. Vida izražena posebna zahvalnost


Vrijedno priznanje, Medalje sv. Vida, iz ruku nadbiskupa Devčića primili su za mogo toga zaslužni vjernici laici koje su predložili dekanati u kojima žive i djeluju. Oni su: Krunoslav Brajdić iz delničkog dekanata, supružnici Lorenzo i Anka Tommasi iz bakarskog, Hedviga Herman iz trsatskog, Štefanija Jakubin iz crikveničkog, Marija Velčić iz opatijskog, Nada Malović iz kastavskog i Marija Klanac iz prvostolnog dekanata.
Po izboru nadbiskupa Devčića i nadbiskupa koadjutora Uzinića, medalje sv. Vida dodjeljene su i trima ustanovama. Za sav nesebični i požrtvovni zdravstveni, društveni i kršćansko-humanistički doprinos u suzbijanju pandemije i liječenju oboljelih, Medalja sv. Vida dodijeljena je Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a nadbiskup Devčić uručio ju je doc. prim. dr. Vladimiri Vuletić, zamjenici ravnatelja KBC-a. Za veliki obol u suzbijanju pandemije, Medalja sv. Vida dodijeljena je i Stožeru civilne zaštite PGŽ-a te ju je u ime Stožera primio njegov načelnik Mladen Šćulac. Također, u ime Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Medalju sv. Vida primio je načelnik toga Stožera Hinko Mance, a dodijeljena je za velik rad riječkog Stožera civilne zaštite u suzbijanju epidemije.


Propovijed nadbiskupa Devčića bila je na tragu poruke koju je zajedno s mons. Uzinićem uputio uoči blagdana sv. Vida, naslovljene »Upoznajmo svoje svece da bismo ih nasljedovali«. I u propovijedi je prije svih istaknuo stoljećima u Rijeci štovanog sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, Riječke nadbiskupije i katedrale, a onda i druge velikane kršćanske vjere koje se u Rijeci štuje od davnina – sv. Jeronima, sv. Augustina, sv. Jurja, sv. Nikolu biskupa i druge.


– Stari su ih Riječani štovali kao svoje zaštitnike i uzore u koje su se ugledali u življenju vjere. Neka nam ovi dani sv. Vida budu poticaj da se i mi, današnji Riječani, više ugledamo u svoje svete zaštitnike, da ih dosljednije nasljedujemo, rekao je naglasivši da je svece potrebno upoznavati da bi se u njima moglo naći primjer – da trebaju biti uzor kako biti Bogu vjeran, a da ta vjernost ne udalji od ljudi.


– Ako vjerujemo da je Bog Otac svih ljudi, onda trebamo jedni druge prihvaćati kao svoju braću i sestre, čak i kada nas oni odbacuju i preziru. Kršćanski sveci nisu samo bogoljupci nego i čovjekoljupci, koji su, slijedeći Isusov primjer, molili za svoje progonitelje i mučitelje, kao što je i sam Isus molio dok su ga pribijali na križ… Neka nas sv. Vid pred Bogom tako zagovara da i mi možemo za one koji nam nanose zlo moliti Boga, ne da ih kazni, nego da im oprosti, jer ‘ne znaju što čine’. Takvo ponašanje Bog očekuje od onih koji ga štuju i zazivaju kao svoga nebeskog Oca, poručio je među ostalim nadbiskup Devčić.