Akcija prikupljanja pomoći

DESETLJEĆE OD VELIKE TRAGEDIJE Riječani se prisjećaju Simkea: ‘Da se više nikad ne ponovi’

P. N.

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Svi građani Rijeke i okolice su u većoj ili manjoj mjeri upoznati s tim događajem i zato smo, kao grupa građana ovoga grada, na godišnjicu njegove smrti namjeravali organizirati akciju prikupljanja pomoći za obitelj Jovičić.RIJEKA – Na desetu godišnjicu jednog od tužnih i ružnih događaja grada na Rječini – tragične smrti Vitomira Jovičića Simkea – grupa građana odlučila se prisjetiti tog trenutka i odaslati poruku i apel javnosti vezan uz potrebu suprotstavljanja nasilju.


Pojašnjavajući o čemu je riječ, grupa građana u prigodnom tekstu, između ostalog, kaže kako se ove godine navršava 10 godina od velike tragedije koja »stoji nad našim gradom kao sjena.


Tog 8. travnja 2009. godine, s mosta na trgu kod hotela Kontinental je u Rječinu bačen Vitomir Jovičić Simke. Simke se pritom utopio.
Svi građani Rijeke i okolice su u većoj ili manjoj mjeri upoznati s tim događajem i zato smo, kao grupa građana ovoga grada, na godišnjicu njegove smrti namjeravali organizirati akciju prikupljanja pomoći za obitelj Jovičić.


No, u petak je preminuo otac obitelji Petar pa smo prije obljetnice odlučili pokrenuti tu akciju«, ističe se u objavi te dodaje kako je obitelji svaka kuna dobrodošla.


Također, pokreće se i online peticija kojom Riječani žele da se mjesto pogibije jasno označi spomen-pločom s imenom i prezimenom žrtve, da nas podsjeti na taj sramotni dan. »To činimo ne zato da bi nekoga osudili, već zato da se takav događaj više nikada ne ponovi«, piše u objavi uz broj računa za uplatu HR6823400093233157221 Mirko Jovičić, a naveden je i link za potpisivanje peticije.


Do sada su svojim potpisima, između ostalih, akciju podržali Sandi Basić, Zoran Grozdanov, Saša Pavlić, Inicijativa Ljudi za ljude, Sandra Grozdanov, Centar za kulturu dijaloga, Maja Sever, Nebojša Zelić, Zoran Žmirić, Ilinka Serdarević, Jelena Lopatić, Saša Zelenika, Marin Miletić, Sandi Bujan Cvečić, Gordana Brkić Žagar…