MEDRI 2023.

Dekanskom konferencijom otvorena međunarodna konferencija Medicinskog fakulteta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ako smo dobri stručnjaci ne znači i da smo dobri pedagozi. Svima nam treba cjeloživotno obrazovanje, poručio je dekan riječkog Medicinskog fakulteta Goran HauserDekanskon konferencijom kao predkonferencijskim događajem danas je započela višednevna međunarodna konferencija MedRi 2023 – First International Conference on Teaching and Learning in Medical Education koju će u živo pratiti četiristotinjak sudionika, a online njih još tisuću.


Foto galerija: Otvorena konferencija MedRi 2023. Foto: Mateo Levak


Riječ je o konferenciji koja je, kako na današnjem otvorenju istaknula predsjednica organizacijskog odbora, doc. dr. Nina Pereza, prvi put okupila sve dionike medicinske izobrazbe koji će razgovarati o obrazovanju novih budućih liječnika.

Konferenciju koju zajedničku organiziraju Medicinski fakultet u Rijeci, Texas Tech University Health Sciences Center El Paso (USA), Hrvatska liječnička komora, Sveučilište u Rijeci i Klinički bolnički centar Rijeka, uz potporu Dekanske konferencije, Hrvatskoga liječničkog zbora, Inovativne farmaceutske inicijative i Hrvatskog gastroenterološkog društva, kao i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravstva.


Foto Mateo Levak


U sklopu konferencije bit će održan i satelitski simpozij “First International Student Symposium on Future Doctors Educating the World”, a tijekom današnje Dekanske konferencije koja se održala pod nazivom “Izazovi i budućnost medicinske izobrazbe u Republici Hrvatskoj” prof. dr. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Dekanske konferencije govoreći o dosadašnjoj djelatnosti tog tijela najavio je osnivanje poliklinika u okviru fakulteta medicinskog područja.– Medicinski su fakulteti dobili zakonsku mogućnost osnivanja ustrojbenih jedinica, odnosno poliklinika i ambulanti, kao svoje vlastite ustrojbene jedinice prvenstveno za zdravstvenu zaštitu studenata i da financiranje vode preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, najavio je prof. dr. Orešković.Govoreći o radu Dekanske konferencije istaknuo je da ona već 24 godine okuplja dekane hrvatskih medicinskih fakulteta te Medicinskog fakulteta u Mostaru s ciljem ujednačavanja nastave i vještina koje studenti trebaju savladati, dok je dekan riječkog Medicinskog fakulteta izv. prof. dr. Goran Hauser kazao da je cilj današnje konferencije okupiti one koji rade na medicinskoj edukaciji.– Ako smo dobri stručnjaci, dobri gastroenterolozi i ginekolozi i slično, to ne znači i da smo automatski dobri pedagozi. Tu nam svima treba cjeloživotno obrazovanje. Jedan od ciljeva konferencije je identificirati najbolje među nama i one koji imaju interesa u tom području, istaknuo je izv. prof. dr. Hauser.Međunarodna znanstvena konferencija u Lovranu traje do nedjelje. a namijenjena je medicinskim i drugim edukatorima u zdravstvenoj profesiji, upravama, studentima medicine i drugih studija u području zdravstvene profesije, specijalizantima, administratorima i svima koji sudjeluju u medicinskoj edukaciji.Na konferenciji će biti održano više od 110 izlaganja, prisustvovat će više od 70 pozvanih predavača te 30 studentskih udruga i organizacija iz deset država.


Tijekom tri dana bit će predstavljeni trendovi i primjeri dobre prakse medicinske edukacije u Hrvatskoj i svijetu, dok će posljednjeg dana konferencije, dekani svih medicinskih fakulteta potpisati Lovransku deklaraciju, koja će sadržavati zaključke konferencije, kao i kratkoročne i dugoročne ciljeve kojima će se fakulteti obvezati na donošenje promjena.