Da štima sport

Davor Štimac obećao udvostručiti sredstva riječkom sportu

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Moramo pomladiti grad, i pozeleniti ga, izvesti ljude na otvorene prostore. Zato je naš plan udvostručiti sredstva za klubove, udvostručiti sredstva za javne potrebe u sportu, poručio je ŠtimacKandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac ima i slogan “da štima sport”. Sport je, ustanovio je, jedan od problema ovoga grada i jedna od tema kojom se on i njegovi ljudi na listi žele ozbiljno posvetiti i da će udvostručiti sredstva za javne potrebe u sportu.


– Osobno se kao predsjednik skijaškog kluba susrećem s brojnim nelogičnostima i usudio bih se reći da deset godina u Rijeci bilježimo kontinuirani pad izdvajanja sredstava za javne potrebe u sportu.


Tako je 2009. godine Grad Rijeka za javne potrebe u sportu izdvajao 22 milijuna kuna, za ovu godinu to je dvostruko manje, i to uz povećanja koja su se dogodila pod pritiskom.
Nemoguće je na taj način funkcionirati, sa sredstvima koja se izdvajaju za klubove, za treninge sportaša i njihov rad koja iznose svega 7 i pol milijuna kuna.


Ta sredstva su toliko mala da su neusporediva sa sredstvima drugih gradova, pa Rijeka, primjerice, odvaja za javne potrebe u sportu manje od 1 posto iz proračuna, Osijek više od 2 posto, Split oko 5 posto.


Rijeka je zaista na dnu i nešto trebamo ozbiljno promijeniti ukoliko želimo da se sport nastavi razvijati u ovom gradu. Ako gledamo ukupni budžet za sport, on je ujedinjen s tehničkom kulturom i uglavnom završava u tvrtki Rijeka sport, a samim sportašima idu minimalna sredstva.


Moramo pomladiti grad, i pozeleniti ga, izvesti ljude na otvorene prostore. Zato je naš plan udvostručiti sredstva za klubove, udvostručiti sredstva za javne potrebe u sportu, poručio je Štimac.


Hrvatska košarkaška reprezentativka Mia Mašić kazala je da je kao talentirana dvadesetogodišnja sportašica morala otići iz Rijeke, iz grada za koji je puno dala, a koji nije imao resurse kojima bi pratio njezin talent i uspjehe.


– Želim da mladi i talentirani sportaši ostanu u Rijeci i zato sam se našla na ovoj listi Davora Štimca, kazala je.


Olimpijac i liječnik Danijel Premuš ustanovio je da Rijeka ima poprilično dobro razvijenu sportsku infrastrukturu, ali da taj potencijal nije maksimalno iskorišten.


– Naši vrhunski klubovi lebde, nisu konkurentni i to nije dobra poruka mladima. Kao bivšeg sportaša boli me činjenica da je prije dvije godine Zamet kao rukometni klub morao odustati od prvoligaškog natjecanja za žene zbog nedostatka sredstava, a to je nedopustivo.


Nadam se da ćemo u Tokiju osvojiti dosta medalja, ali da, nažalost, nijednog sportaša nećemo dočekati u Rijeci, rekao je Premuš.


Kandidatkinja za PGŽ županicu Iva Rinčić istaknula je daljnje ulaganje u Delnice kao mjesto za pripremu hrvatskih reprezentativaca, podizanje sustavne zdravstvene skrbi za sportaše i da županija postane referentni centar sportske medicine povezivanjem raznih institucija.