Lijek koji spašava

“Daruj krv da svijet ne prestane kucati”: Svjetski dan darivatelja krvi obilježen na riječkoj Transfuziji

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju“Daruj krv da svijet ne prestane kucati” moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi, koji se obilježava svake godine 14. lipnja, diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.


Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.


Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju.
U Rijeci je ovaj dan obilježen na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, gdje su djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Rijeka darivateljima koji su toga dana darivali krv dijelili prigodne darove Crvenog križa, kao i partnera Eurotrade d.o.o. i UNI Mitsubishi Pencil.


Bez krvi se ne može


– Veliki je ovo dan za darivatelje krvi i prilika da im se u ime svih djelatnika KBC-a Rijeka zahvalimo. Bez ljudske krvi se ne može, to je lijek koji čuva zdravlje, ali i spašava ljudske živote, lijek koji nema zamjenu, može se dobiti samo darivanjem.


Naš Zavod prikuplja krv za tri županije – Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju i stanje zaliha se mijenja iz dana u dan.


Dogodi nam se da u 15,30 sati odemo doma s posla i zalihe budu zadovoljavajuće, a ujutro kada dođemo na posao vidimo da je nestašica.


Najidealnije stanje bilo bi kada bismo dnevno imali oko 300 doza krvi, međutim, nama je dnevni ulaz od 50 do 70 doza, ponekad samo trideset, a izlaz sto, pa i više doza.Ne treba biti profesor matematike da biste vidjeli kako smo često u minusu, pa na sve načine pokušavamo promovirati davalaštvo krvi.


Prije korone smo krv često dobivali iz centara koji su imali više doza, poput Zagreba, Osijeka, Karlovca, ali sada niti oni nemaju dovoljno za sebe, kazala je dr. Sanja Balen, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.


Dodala je kako je tijekom epidemije koronavirusa bila povoljnija situacija sa zalihama krvi, jer su operacije uglavnom bile otkazane, bolnice su radile u hladnom pogonu.


Sada, kada se sve pomalo otvara, bolnice ulaze u svoj redovni ritam i potrebe su veće. Posljednjih dvadesetak dana uputili smo dva apela, a i današnji dan prilika je da pozovemo darivatelje krvi, kao i one koji će to tek postati, kazala je dr. Balen.


Jedna doza spašava tri života


Voditeljica Odsjeka darivatelja krvi u riječkom Crvenom križu Željka Kinkela kazala je kako je u Rijeci oko deset tisuća darivatelja krvi, ali je taj broj često manji jer su darivatelji ponekad zbog raznih razloga spriječeni darivati krv.


Čestitamo i zahvaljujemo svim darivateljima krvi, jer svojom humanošću oni spašavaju živote. Samo darivanje krvi je bezbolno, traje desetak minuta, a jedna doza krvi može spasiti tri života, istaknula je Kinkela.Dopredsjednica Savjeta DDK u Crvenom križu Rijeka Lorena Marotti, koja je i sama darivateljica krvi, iz vlastitog iskustva kazala je kako je predivan osjećaj nekome pomoći.


Nema ništa ljepše nego dati dio sebe za nekoga nepoznatog, kazala je Marotti.


Inače, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka ove godine slavi 140 godina postojanja i u sklopu te obljetnice najavljuje otvorenje Centra za darivatelje krvi u samom centru Rijeke, na adresi Trg Republike Hrvatske 2/III.


Centar će sadržavati posebno uređeni kutak za djecu darivatelja, kako bi se ona mogla zabavljati dok njihovi roditelji daruju krv.


Krv se daruje iz srca, ne iz koristi


Riječani Mujaga Begić i Branko Stegnjajić ukupno su darivali krv čak 309 puta, Begić 166, a Stegnjajić 143 puta.


– S današnjim danom ukupno sam darivao 82 litre krvi. To je meni vrhunsko životno iskustvo nemjerljivo s ničim sličnim. Nema tu koristi, krv se daruje iz srca, iz duše, to je humanost prije svega. Krv sam prvi puta darivao prije 43 godine i nastavit ću sve dok me zdravlje bude služilo, kazao je Begić.Branko Stegnjajić svojim je darivanjem do danas pomogao i spasio 500 ljudi, a krv sve ove godine redovno daruje četiri puta godišnje, svaki puta po pola litre.– To me čini boljim čovjekom, čini mi zadovoljstvo jer znam da nekome pomažem. Vozač sam turističkog autobusa i nerijetko krv darujem u Zagrebu, na Šalati, dok sam na pauzi između dvije linije i čekam vožnju za Dubrovnik. To mi je već prešlo u naviku, istaknuo je Stegnjajić.