Do 29. siječnja

Danas kreću prijave za upis u prvi razred osnovne škole, PGŽ ove godine očekuje oko 2.700 prvašića

Ingrid Šestan Kučić

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Upisima su obavezna pristupiti djeca rođena od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. godine te djeca kojoj je odgođen upis u prvi razred u prošloj školskoj godini. Roditelj je dužan prijaviti dijete u školi koja je najbliže mjestu prebivališta ili boravištaRIJEKA – Prijave za upis ovogodišnjih školskih obveznika u prvi razred osnovne škole u svim školama počinju danas i trajat će do 29. siječnja, a prvi put ove godine zbog pandemije prijave za upis budućih prvašića ne obavljaju se direktno u školi, već će roditelji tu obvezu obaviti putem elektroničke pošte ili telefonski.


Prijevremeni upis


Za eventualna odstupanja u načinu prijava, škola mora poduzeti sve propisane mjere zaštite. Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županijie, kaže pročelnica Edita Stilin, procjenjuje da će primorsko-goranske osnovne škole zaprimiti nešto više od 2.700 prijava budućih prvašića, a upisima su obavezna pristupiti djeca rođena od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. godine te djeca kojoj je odgođen upis u prvi razred osnovne škole u prošloj školskoj godini.


Roditelj je dužan prijaviti dijete u školi koja je najbliže mjestu prebivališta ili boravišta, prijava treba sadržavati ime i prezime te OIB djeteta, adresu prebivališta/boravišta uz napomenu radi li se o djetetu s teškoćama u razvoju te adrese elektroničke pošte oba roditelja i brojeve telefona/mobitela. Podatak radi li se o djetetu s teškoćama u razvoju omogućuje stručnim povjerenstvima škola da u što je moguće kraćem roku provedu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta radi osiguranja pravovremene odluke o programskoj i profesionalnoj pomoći djetetu, odnosno donošenje odluke o potrebi odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu.
Roditelji, odnosno staratelji djeteta kojem je odobren upis u redoviti program upisuju dijete u osnovnu školu kojoj dijete pripada prema upisnom području, a dijete se može upisati u školu kojoj ne pripada po upisnom području ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela, odnosno ako upisuje dijete u školu koja izvodi alternativne, međunarodne te programe na jeziku i pismu nacionalnih manjina, ili se upisuje u školu kojoj je osnivač druga pravna ili fizička osoba. Upisom djece iz drugih upisnih područja ne smije se narušiti optimalan ustroj rada škole i ne smije se onemogućiti upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole. Roditelji mogu ostvariti i mogućnost prijevremenog upisa u prvi razred osnovne škole, odnosno privremenog oslobađanja obveze upisa, sukladno Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava, a roditelji djeteta rođenog od 1. travnja 2015. godine do 31. prosinca 2015. godine mogu najkasnije do 31. ožujka 2021. podnijeti zahtjev za uvrštenje djeteta u popis školskih obveznika za upis u prvi razred osnovne škole. Zahtjev roditelja čije dijete do 31. prosinca 2021. godine ne navršava šest godina života, Upravni odjel će odbiti.


Psihofizičko stanje


Nakon provedenih prijava, Upravni odjel za odgoj i obrazovanje utvrdit će popis djece školskih obveznika te javno obavijestiti roditelje o obvezi i načinu utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta čime se utvrđuje sposobnost djeteta da započne svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Postupak utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodit će se u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja, a iznimno od navedenog roka, djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju pristupit će utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 15. veljače do 15. travnja. U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkoga stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelji su dužni do 30. svibnja o tome obavijestiti stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području, koja će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme.