Počelo je

Danas iz riječke luke isplovljavaju prvi kruzer-jedrenjaci. Kruzing sezona kreće šest tjedana ranije nego lani

Alenka Juričić Bukarica

Na krstarenje kreću biciklisti iz Švicarske i gosti iz Njemačke, kaže Selimir OgnjenovićRIJEKA – Mali kruzeri »Alpha« i »Vita« danas otvaraju novu sezonu kruzinga iz riječke luke. I to šest tjedana ranije nego lani, kada su kruzeri sezonu u Rijeci otvorili početkom lipnja. Ove je godine situacija potpuno drukčija, sezona se, dakle, otvara odmah nakon Uskrsa i to s dva broda iz flote minhenske agencije ID Riva Tours. Prema riječima Selimira Ognjenovića, čelnog čovjeka ID Rive, na jedrenjaku »Alpha« na krstarenje ide grupa gostiju iz Švicarske, i to biciklista koji će, dakle, kombinirati krstarenje i aktivni odmor. Na drugom jedrenjaku će sezonu otvoriti prva ovogodišnja grupa gostiju iz Njemačke.


Bavarski mediji


– Ove godine naši brodovi, dakle, kreću znatno ranije, a na Sjevernom Jadranu krećemo prije nego u Dalmaciji, i to tjedan dana. Prva kreću ova dva jedrenjaka, a već iduće subote na polasku iz Rijeke imamo šest brodova, dok 14. svibnja pripremamo obilježavanje dva desetljeća od početka krstarenja. I tu ćemo imati na polasku čak 12 brodova, od čega pet za Radio i Televiziju Bavarske s kojima smo surađivali i na tom prvom isplovljavanju prije dvadeset godina, kazao je Ognjenović. Naime, taj vikend u pogonu će već biti i kompletna ID Rivina flota, a u Rijeci će se prigodnom svečanošću obilježiti počeci ID Rivina kruzinga u Rijeci i Istri.


Naime, u svibnju 1999. godine je ID Riva organizirala prvu biciklijadu bavarskog radija i televizije u Istri. Tada su doveli 555 biciklista, stiglo je ukupno dvanaest autobusa u Poreč i vozili su sedam dana te poslali poruku da je u Hrvatskoj mirno i da se može doći. Iduće godine, dakle, 2000. organizirana je biciklistička tura po kvarnerskim otocima. U Rijeku je stigao vlak koji je u osam vagona vozio goste, a u sedam samo bicikle. U riječkoj luci goste iz Bavarske čekao je impresivan prizor od 21 jedrenjaka. I ta je slika poslana putem bavarskog radija i televizije do milijuna njemačkih slušatelja i gledatelja. Tako se i ove godine najavljuje dolazak predstavnika bavarskih medija koji će s Kvarnera izravno izvještavati te će tako glas o ljepotama regije i doista izvrsnim mogućnostima krstarenja, a i bicikliranja, dakle zdravog odmora, ponovo doprijeti do velikog broja njemačkih građana i potencijalnih gostiju.


Odlična suradnja
Uz ostale, pomoć u pripremi svečanog obilježavanja dva desetljeća krstarenja, ID Rivi su pružile i turističke zajednice, kao i Lučka uprava Rijeka.


– Imamo odličnu suradnju s riječkom Lučkom upravom. Zaista se uvijek angažiraju kako bismo imali svu moguću logistiku i partnerstvo je i s naše i njihove strane višekratno potvrđeno, istaknuo je Ognjenović.


Dodajmo i da će prvi ovogodišnji mali kruzeri isploviti pod upravljanjem kapetana Silvestra Vukovića, doajena koji je s ID Rivom od samih početaka, na »Viti« te mladog kolege kapetana Marina Tomaša na »Alphi«.


Početak sezone jedrenjaka u Rijeci tako će se odlično nadovezati na uspješan Uskrs tijekom kojeg su se ove godine počeli vraćati i autobuseri, odnosno organizirani promet. Ako je suditi po interesu gostiju, ova će godina sigurno i na jedrenjacima nadmašiti lanjsku, tim više što su najave i za posezonu jako dobre.


Inače, u protekloj godini u luci Rijeka je zabilježeno uplovljavanje 227 malih brodova za kružna putovanja kapaciteta do 50 putnika, s ukupno 9.093 putnika. Turistička sezona započela je u svibnju, a završila je polovicom listopada.