Svečana sjednica

Dan Viškova: Najveća općina u Hrvatskoj treba imati najveći standard

Jakov Kršovnik

Sanja Udović, Vali Božić, Sanjin Vranković i Bojan Kurelić / Foto: S. DRECHSLER

Sanja Udović, Vali Božić, Sanjin Vranković i Bojan Kurelić / Foto: S. DRECHSLER

Rast broja stanovnika nije pratilo sve što treba, nedostaje nam komunalna i društvena infrastruktura, kao i mjesna samouprava, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić, koji je isticanje dobrih stvari prepustio načelnici Sanji UdovićVIŠKOVO – Svečanom sjednicom u restoranu Ronjgi proslavljen je Dan općine Viškovo. Kao Dan općine odabran je 15. travnja, budući da se toga dana prvi put sastalo viškovsko Općinsko vijeće 1993. godine. Brojni uzvanici uveličali su Viškovljanima njihov dan, a aktualni predsjednik Općinskog vijeća Bojan Kurelić podsjeća da je Viškovo općina s najvećim brojem stanovnika u Republici Hrvatskoj, njih skoro 20 tisuća, te da se broj stanovnika uvećao skoro za tri puta od 1991. godine. Kako je rekao da će načelnica Udović istaknuti sve ono što je bilo dobro, istaknuo je neke stvari koje bi u Viškovu trebalo poboljšati.


– Rast broja stanovnika nije pratilo sve što treba, nedostaje nam komunalna i društvena infrastruktura, kao i mjesna samouprava. Mjesni odbor Marčelji jedini je mjesni odbor na području naše općine. Nadam se da ćemo kroz Općinsko vijeće donijeti odluke i uspostaviti novi sustav mjesne samouprave Viškova da svi imaju svoje predstavnike u mjesnim odborima kako bismo potaknuli suradnju i partnerski odnos između građana i općine, rekao je Kurelić.


Nova škola


Najavio je i dva projekta koji očekuju Viškovo: izgradnja sportske dvorane te izgradnja nove škole u Marinićima.
– Nova multifunkcionalna dvorana u sportskoj zoni Halubjan riješila bi puno problema, dobili bismo prostor za kulturna i sportska događanja, ali i prostor za mnoge druge udruge koje djeluju u Viškovu. Lani sam izdvojio da bih volio da ove godine prije sjednice obiđemo gradilište nove škole. Nismo još došli do tog koraka, ali koračić je napravljen. Svi znamo što nam ta škola znači. Jer naša škola je lijepa, ali nedovoljnih kapaciteta. Zato se nadamo novoj školi što prije, kazao je Kurelić.
Načelnica Sanja Udović kaže kako među 18 tisuća stanovnika koje broji Viškovo zaista veseli činjenica da je njih do 18 godina više od 3.200.
– To su krasni podaci koji krase našu općinu i koji nas obvezuju u svakom pogledu. Vrlo je bitno istaknuti projekt nove škole. Treba nas veseliti što je financijski trošak koji će preuzeti Županija kao osnivač i Općina Viškovo minimalan, jer smo sredstva osigurali kroz MPO. Također, ove godine ćemo krenuti u izgradnju velikog kapitalnog projekta, područnog objekta Dječjeg vrtića Viškovo, uz glavnu zgradu našeg vrtića. Dobit ćemo vrtić za još stotinjak mališana jasličke i vrtićke dobi. I tu smo osigurali financiranje iz MPO-a, nešto više od 1,2 milijuna eura, dok će se ostatak osigurati iz općinskog proračuna kroz kreditno zaduženje, odnosno vlastita sredstva, rekla je načelnica.Kanalizacijski sustav


Podsjetila je i na izgradnju kanalizacijskog sustava u sklopu projekta Aglomeracije, a koji je u Viškovu vrijedan više od 30 milijuna eura.
– Kad se on završi, dobit ćemo 20 kilometara sustava odvodnje otpadnih voda te 40 kilometara nove vodovodne mreže. Čekaju nas i još 2 projekta vodoopskrbe. Rekonstruirat će se cesta od Vozišća do Mavri, a imamo dobrih vijesti i u naselju Marinići. Uspješno smo aplicirali energetsku rekonstrukciju Doma Marinići, tako da nas uskoro očekuje potpisivanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ulažemo i u zamjenu rasvjetnih tijela na području čitave općine, te će se dvije tisuće rasvjetnih tijela zamijeniti ekološki i ekonomski prihvatljivom LED tehnologijom, kaže načelnica. Zaključila je kako će inzistirati da se sanacija jame Sovjak odvaja dinamikom koju je Fond voditelj projekta obećao pri prezentaciji projekta.


Nagrade dobili Vali Božić i NK Halubjan


Nagrada Općine Viškovo za životno djelo u 2023. godini dodijeljena je Vali Božić za dugogodišnji rad i razvoj školskog sporta, senzibilizacije lokalne javnosti o potrebama i mogućnostima osoba s invaliditetom te organizacije i vođenja protokola sportskih natjecanja u PGŽ-u, kao i pripremi projekata darovitih učenika. Zahvalila je poimence svim klubovima i udrugama koji su je prijavili kao i troje kolega iz OŠ Sveti Matej, Jasni Pipinić, Jasminki Bertović i Kristianu Iskri.


– Hvala i svim generacijama sportaša s kojima sam surađivala. Vjerujem da sam u 41 godinu rada u OŠ Sveti Matej poticala razvoj sporta, promovirala zdrav način života i fair play. Bilo je to predivno iskustvo koje neću zaboraviti, i dalje ću nastaviti raditi s djecom, koliko god je to moguće, rekla je Vali Božić.Godišnju nagradu dobio je Nogometni klubu Halubjan, za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Viškovo iz područja sporta. Nagradu je u ime kluba primio predsjednik Sanjin Vranković.


– Neizmjerna mi je čast što smo primili nagradu u godini u kojoj obilježavamo obljetnicu 55 godina NK Halubjan, koji je osnovan 17. listopada 1969. Osnovala ga je grupa entuzijasta u minimalnim materijalnim uvjetima, koji nisu imali ništa osim lopte i dobre volje. Danas naš kolektiv broji više od 500 članova, više od 350 djece. Sve to ne bi bilo moguće bez sinergije ljudi koji vole sport, mlade, druženje i život. Kao i svih dionika koji nam pomažu, a to su lokalna zajednica i Općina Viškovo. Tu su i naši sponzori i donatori, entuzijasti, PGŽ koji je u nekoliko navrata financirao našu infrastrukturu. Tu je i HNS koji redovno prati naše programe, aktivnosti i infrastrukturu, rekao je Vranković.