Pijetet

Dan sjećanja u Sobolima: Vrijeme je da se prestanemo dijeliti

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osuđujem sve totalitarizme bez obzira na njihov predznak, krajnje je vrijeme da se prestanemo dijeliti i da počnemo raditi za bolji život svih nas, istaknula je načelnica Cvitan PolićObilježavanju 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, kao i prethodnih godina pridružili su se HDZ-ovi ogranci Čavle i Jelenje.


Svečanost, ove godine pod geslom “Živim slobodu moje Domovine” započela je simboličnim odavanjem počasti Podhumskim žrtvama, mjestu gdje je od strane fašističkog totalitarizma 1942. godine stradala 91 nevina žrtva.


Istodobno, spomenik u Sobolima odabran je i kao mjesto odavanja počasti žetvama bilo čije ideološke isključivosti ne samo fašizma, nego i nacizma te posljednjeg u nizu svih naših totalitarizama – komunizma.


Vijenac, svijeće i molitva
Nakon polaganje vijenaca i paljenje svijeća, zajedničku molitvu ispred spomenika u Sobolima vodio je Miroslav Pergl, sužupnik župe Jelenje, mjesta u kojem je nakon Soboli isto, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz zajedničku molitvu, učinjeno ispred spomen-ploče ubijenih svećenika, žrtava komunističkog terora, na zidu Župnog doma u Jelenju. U Jelenju se skupu pridružio i vlč. Ivan Milardović, kojeg su obaveze spriječile u dolasku u Sobole.


Foto Edi Prodan


– Podhum simbolizira patnju svih stratišta hrvatskog naroda i zato smo upravo ispred ovog spomenika odali počast žrtvama totalitarnih bezumlja, naglasio je Stanislav Žeželić, predsjednik OO-a HDZ-a Čavle ujedno se osvrnuvši i na žrtve zadnjeg u nizu totalitarizma, onog koji je Hrvatsku želio strpati iza crte Virovitica – Karlobag.


Osnovna poruka okupljenih bila je želja da mještani Grobnišćine, ali i svi drugi stanovnici Hrvatske, žive slobodu u pluralizmu i demokraciji kao osnovnoj i najvećoj brani ponavljanju rađanja sustava koji se nisu libili najbrutalnijih postupaka prema svima koji su drugačije mislili i govorili.


Nema vremena za dijeljenje


Ono što se također kao važno izdvaja s obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u Podhumu, govor je Ivane Cvitan Polić, općinske načelnice Čavli u čijoj je pratnji bio predsjednik Općinskog vijeća Norbert Mavrinac.


– Zahvaljujemo se HDZ-u u ustrajnosti obilježavanja ovog značajnog spomen-dana. Ali upravo danas i na ovom mjestu ističem da ću dati prijedlog Općinskom vijeću da obilježavanje ovog dana od iduće godine bude dio programa koji će poticati i službeno voditi Općina Čavle.


Osuđujem sve totalitarizme koji stvaraju ograde s kojima se dijele ljudi, s kojima se opravdavaju zločini. Svaka nevina žrtva koja je izgubila život zbog terora totalitarnih režima – bila ona fašizam, nacizam ili komunizam – zaslužuje istu pažnju i isti pijetet.


Krajnje je vrijeme da se prestanemo dijeliti i da počnemo raditi za bolji život svih nas. Nemamo naprosto vremena za dijeljenje na što nas upozoravaju i sukobi koji najavljuju nove podijele svijeta, istaknula je Polić Cvitan te na taj način još jednom istaknula ponosni i beskompromisno demokratski karakter Grobnišćine.


Nažalost, grobničkom skupu nije se mogao odazvati načelnik općine Jelenje Robert Marčelja, kao ni netko od dužnosnika te općine, dok su vijence uz HDZ-ove članove te najviši delegaciju Općine Čavle položili i pripadnici UHDDR-a Grobnišćine kao i Udruge podhumskih žrtava.