Krila Kvarnera

Dan otvorenih vrata: Avioni, jedrilice, zmajevi i padobranci u subotu nad Kvarnerom

Filip Brnelić

Hangar na Grobničkom polju / Foto Vedran KARUZA

Hangar na Grobničkom polju / Foto Vedran KARUZA

Posjetiteljima će biti predstavljeni avioni Cessna 207, Cessna 150, Cessna 172, Antonov AN-2, kao i amaterski građeni avioni i jedrilice, dok će se u hangaru predstaviti riječke i kvarnerske udruge tehničke kulture 


RIJEKA – U subotu, 8. listopada na Aerodromu Grobnik održat će se Dan otvorenih vrata Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera na kojem će svi klubovi društva predstaviti svoje letjelice, opremu i rad. Posjetitelji će se od 10 sati moći upoznati s avionima, jedrilicama, zmajevima, paraglajderima i padobranstvom te se detaljnije informirati o karakteristikama cijelog niza izloženih primjeraka. Događaj su najavili Darko Elezović, predsjednik Zrakoplovnog društva Krila Kvarnera, Marko Herak, predsjednik Jedriličarskog kluba te Zdravko Ivanković i Eugenija Perić iz gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu.


– Imali smo plan da Dan otvorenih vrata održimo u proljeće, no nevrijeme i orkanska bura su nas spriječili. Tijekom sezone smo imali natjecanja, a za ovaj vikend očekujemo da će se vrijeme stabilizirati, rekao je Darko Elezović, navevši kako će se šire građanstvo moći upoznati s radom pet klubova koji na području županije djeluju više od 60 godina – Padobranskog, Pilotskog, Jedriličarskog kluba, Kluba za slobodno letenje te Kluba za samogradnju.


 Eugenija Perić, Zdravko Ivanković, Darko Elezović i Marko Herak / Snimio Marko GRACIN

Eugenija Perić, Zdravko Ivanković, Darko Elezović i Marko Herak / Snimio Marko GRACIN
Glavna zbivanja manifestacije i polusatne prikaze letenja svih klubova uz padobranske skokove najavio je Marko Herak, pozvavši sve zainteresirane da posjete organizirane atrakcije s početkom u 10.45 i 13.30 sati. Dolje, čvrsto na zemlji, posjetiteljima će biti predstavljeni avioni Cessna 207, Cessna 150, Cessna 172, Antonov AN-2, kao i amaterski građeni avioni i jedrilice, dok će se u hangaru na Grobničkom polju predstaviti riječke i kvarnerske udruge tehničke kulture. Manifestacija se tradicionalno održava uz podršku Grada Rijeke, čiji je predstavnik Zdravko Ivanković naveo kako ovaj događaj pruža izvrsnu priliku za popularizaciju tehničke kulture koja svaki put privuče veliki broj zainteresiranih sugrađana. Prema najavi organizatora, u slučaju lošeg vremena Dan otvorenih vrata Krila Kvarnera odgodit će se za nedjelju, 9. listopada.


 Panoramski let s Krilima Kvarnera / Snimio V. KARUZA