Kanoćal

Damir Cupać: Rat tulipana

Damir Cupać

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Komadina i Boras Mandić slagali su se kao Messi i Iniesta, činilo se da toj harmoniji nikada neće doći krajRat ruža film je koji je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća razbio sve moje idealističke i romatnične poglede na brak i zajednički život. Siže priče ide ovako – Oliver Rose kojeg glumi Michael Douglas i Barbara koju glumi Kathleen Turner zaljubili su se na prvi pogled, vjenčali i dobili dvoje djece. Ljubav je cvjetala, a i sreća. Spletom sretnih životnih okolnosti počeli su živjeti na visokoj nozi, ali obiteljska idila počela je pomalo nestajati. Umjesto ljubavi, sreće i razumijevanja, zavladala je nesnošljivost. Brak je završio brakorazvodnom parnicom dvoje nesretnih ljudi, krenula je borba za vlasništvo nad kućom, a Oliver i Barbara postali su smrtni neprijatelji. Njihov obračun postao je krajnje kreativan i brutalan, a meni je taj film postao simbol za sve slične priče koje počinju sretno, pune ljubavi i završavaju u potpunoj mržnji.
Upravo na taj film podsjetila su me tužna događanja i nesretan kraj nekada sretne obitelji koja je živjela u Adamićevoj 10. Ovu riječku priču nazvat ćemo »Rat tulipana«.


Prije puno godina, a uoči jednih od lokalnih izbora na kojima se birala županijska vlast, sretan politički brak sklopili su SDP i HNS, a koji je rezultirao mandatom župana za Zlatka Komadinu i dožupana za Marka Borasa Mandića. Njih dvojica razumjela su se u svakom pogledu, bio je to idiličan odnos koji je svjedočio o suglasju u svakom pogledu. Nije tu bilo nikakvih trzavica kao što je bilo uobičajeno stotinjak metara dalje, na adresi Korzo 16. Vidjelo se to u svakom istupu u javnosti. Komadinu i Borasa Mandića bilo je milina gledati kako obilaze sva mjesta naše zeleno-plave županije, za razliku od onih mrzovoljnika s Korza 16. Komadina i Boras Mandić slagali su se kao Messi i Iniesta, činilo se da toj harmoniji nikada neće doći kraj. Iako je Boras Mandić odlučio napustiti HNS i osnovao Uniju Kvarnera, nije to bila prepreka idili u trajanju. Prolazili su sati, dani, mjeseci i godine i čekao se krajnji dokaz razumijevanja – odrađivanje mandata do kraja kao primjer političke sloge i uzajamne ljubavi, poštovanja i povjerenja. Još kada je župan Komadina shvatio da je Boras Mandić rođen za generala, makar to bila i civilna zaštita, nitko se u Hrvatskoj nije mogao načuditi kako uspješno Primorsko-goranska županija brodi kroz jednu od najvećih kriza, a to je kriza koju je prouzročila pandemija koronavirusa.


Kao da je bilo bitno što je u jednom trenutku jedino u Primorsko-goranskoj županiji onemogućeno kretanje između otočnog, primorskog i gorskog dijela. Pa valjda su lokalni županijski predsjednik Komadina i njegov general Boras Mandić znali što rade. I onda je ničim izazvana krenula brakorazvodna parnica, krenuo je otvoreni rat koji je poništio sve one godine sklada, razumijevanja i uzajamnog poštovanja. Krenuo je Rat tulipana. U tišini je osvanula vijest da je general Boras Mandić smijenjen, a da javnost nije do dana današnjeg saznala razloge za to. Sljedeći udarac bio je micanje Borasa Mandića s mjesta prvog čovjeka projekta Platak. Pa je uslijedila Županijska skupština na kojoj je Borasu Mandiću kao dožupanu onemogućen izlazak za govornicu.
– Kad je struka prije nekih 40 dana dala svoje mišljenje i formulirala ga u obliku zaključka stožera, onda je Zlatko Komadina nelegalnim radnjama i pritiscima opstruirao rad stožera koji je na kraju, usred pandemije, raspustio i postavio politiku (sebe) da vodi stožer. U idućih 30 dana uspio je poništiti sve dobro što je učinjeno do tada. Uspio je jednu od 3 najuspješnije hrvatske županije u borbi s pandemijom dovesti u društvo najneuspješnijih županija i regija unutar EU-a. Broj zaraženih je s 890 povećao na preko 6.000. Fascinantno! Zatvorio je za građane Kvarnera i Gorskog kotara granice Slovenije, Austrije, Njemačke… Ravno do dna.. Onda moramo priznati da je (ne)sposobnost Komadine usporediva s Trumpovim brojenjem glasova… Samo ovo nije Ibler, ovo nije Ministarstvo prometa i pomorstva, napisao je 24. studenoga 2020. godine Marko Boras Mandić svom bivšem političkom partneru.


Je li Rat tulipana okočan ili nas očekuju nove epizode ove crne komedije, bit će poznato sljedećih dana. A ja se nadam da će se u obračunu otkriti tko je štitio nekadašnjeg županijskoga pročelnika i člana Unije Kvarnera Valerija Jurešića, ali i direktora Ekoplusa Miodraga Šarca koji je nedavno smijenjen i koji je također član Unije Kvarnera.