Kanoćal

Damir Cupać: Mrtvaška politika SDP-a

Damir Cupać

SDP-u popularnost pada i padat će dok god ne shvate da stanovnici Ilovika nisu domoroci u Amazoni koji neka se izvole skloniti pred progresom od preko 200 milijuna kuna dok god ne shvate da se prije projekta morala održati javna rasprava i uvažiti zaista racionalni zahtjevi stanovnika Ilovika kako bi im se omogućio normalan život zadržavanjem državne linije 311Zašto popularnost SDP-u pada, jedno je od najčešćih pitanja kojim se bave svi – od građana do politologa. A zašto pada, moglo se vidjeti na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, kada se raspravljalo o investiciji od više od 200 milijuna kuna na Lošinju u novu luku Mrtvaška. Sjednica je prekinuta i bit će nastavljena nakon što vijećnički klubovi pokušaju iznaći konsenzualne zaključke u vezi ovog projekta. Rasprava u Županijskoj skupštini pokazala je da popularnost SDP-u pada zbog prvog lica množine, odnosno zbog nedostatka prvog lica množine u SDP-u. U toj stranci ugnijezdilo se prvo lice jednine, odnosno ja, i razdire je sustavno, godinama.


Višak prvog lica jednine, a potpuni nedostatak prvog lica množine zorno je demonstrirao županijski vijećnik SDP-a Loris Rak. Baš ono paradigmatski.


Pristojno da ne mogu pristojnije, Iva Rinčić (Nezavisna lista Da štima svima) i Orjen Petković (Možemo!) kao predlagači upozorili su da veliki projekt od više od 200 milijuna kuna, a koji uključuje izgradnju moderne luke na otoku Lošinju i pristupne ceste čija realizacija će trajati dvije godine, znači smrt za sve stanovnike otoka Ilovika. Upozorili su da će te dvije godine poništiti sve ono dobro što se u zadnjih deset godina dogodilo na tom prekrasnom otoku.
A dogodio se demografski bum koji je najbolje potkrijepiti činjenicom da je svojevremeno na otoku bio jedan učenik, a sada ih je deset, dovoljno da profesorica s Lošinja svaki dan odlazi na Ilovik. To čudo za hrvatske prilike, a čudo i za Primorsko-goransku županiju kojoj broj stanovnika, kao i Rijeci, neprestano pada, rezultat je jedne jednostavne i na zdravom razumu utemeljene odluke – prije 12 godina uvedena je brodska linija 311 koja je značajno skratila putovanje od otoka Ilovika do Lošinja jer je u funkciju stavljen stari austrougarski mul u uvali Mrtvaška.


Do tada su stanovnici Ilovika morali pet puta duže putovati do Velog Lošinja, a deset puta duže do Malog Lošinja. I tu muci nije bio kraj jer se moglo nabrojiti i stotinjak neplovnih dana. Do Mrtvaške se stiže za 10-ak minuta, a neplovnih dana je samo nekoliko. I onda je netko osmišljavajući novi projekt vrijedan preko 200 milijuna kuna odlučio da se stanovnicima Ilovika na dvije godine onemogući da za desetak minuta nekoliko puta dnevno dođu do Lošinja ili s Lošinja na Ilovik. Rinčić i Petković u ime stanovnika Ilovika tražili su prihvaćanje zaključaka da se zatraži fazna realizacija projekta koja će omogućiti daljnje korištenje uvale Mrtvaška, ali i smanjenje visine novog pristaništa na jednom dijelu kako bi stanovnici Ilovika mogli pristajati u Mrtvašku. Tu na scenu stupa Loris Rak koji sumnja u objektivnost predlagača i dostavljenog materijala jer je on pisan u prvom licu množine.


Citira Rak paragrafe, objašnjava proceduru, upozorava da bi se mogao upropastiti projekt koji se financira europskim novcem, tumači da je nemoguće u ovoj fazi korigirati izdanu građevinsku dozvolu. Onda mu je za pravo dao i župan Zlatko Komadina. Pa i pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze Nada Milošević. Nikome od njih nije jasno što to hoće stanovnici Ilovika kada je Županija bila milosrdna i osigurala alternativne pravce kojima se taj mali otok, koji je administrativno jedan mali mjesni odbor velikog Malog Lošinja, vraća više od desetljeća unatrag, u vrijeme bijele kuge i demografskog umiranja. Pa neće valjda jedan mjesni odbor blokirati progres za koji je zaslužna Županija, za koji je operativno zaslužan Loris Rak, županijski vijećnik i nesuđeni predsjednik Županijske skupštine koji je kao predstavnik osnivača, dakle Primorsko-goranske županije, predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Mali Lošinj.


I tada mu Iva Rinčić poruči da njoj nije jasno koga bi ona kao vijećnica u županijskom predstavničkom tijelu trebala zastupati ako ne građane. Lorisu Raku vjerojatno je uletjelo tupilo i nekuženje pred takvim argumentom. Čuj ti to, koristi prvo lice množine i zastupa građane jednog malog mjesnog odbora, pa gdje to još ima.


SDP-u popularnost pada i padat će dok god ne shvate da stanovnici Ilovika nisu domoroci u Amazoni koji neka se izvole skloniti pred progresom od preko 200 milijuna kuna dok god ne shvate da se prije projekta morala održati javna rasprava i uvažiti zaista racionalni zahtjevi stanovnika Ilovika kako bi im se omogućio normalan život zadržavanjem državne linije 311.