Cvjetna nedjelja

Cvjetnica u Rijeci: “Promislimo svoju ljestvicu vrednota i o putu kojim idemo”

Mirjana Grce, Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zbog potrebnih epidemiološkim mjera, vjernici se nisu mogli okupiti kao u redovitim okolnostima, već samo u malom brojuNa Cvjetnicu – Nedjelju Muke Gospodnje, blagdan kojim Crkva evocira svečani Isusov ulazak u Jeruzalem i počinje Sveti tjedan, misno slavlje i obred blagoslova grančica maslina u katedrali sv. Vida predvodio je mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, a mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor u Trsatskom svetištu.


Zbog potrebnih epidemiološkim mjera, vjernici se nisu mogli okupiti kao u redovitim okolnostima, već samo u malom broju.


Na misama je čitana Muka po Marku i nadbiskup Devčić je u propovijedi posebno govorio o Isusovom ulasku u Jeruzalem.

– U taj grad su ulazili mnogi da bi ga osvajali i ulazili su na konjima, a Isus, koji je došao u Jeruzalem da ga istinski oslobodi i spasi, u njega ulazi na magarcu. Konj je simbol oholosti, a magarac simbol skromnosti i poniznosti.


Izabrati drugi put


Isus taj simbol uzima za sebe i pokazuje da dolazi osloboditi od grijeha i spasiti, obogatiti milošću i vratiti dostojanstvo sinova i kćeri Božjih. To je suština evanđelja, ono temeljno što smo kao Crkva, kao vjernici dužni živjeti i svjedočiti drugima te se na taj način prema drugima odnositi, za njih se zauzimati kada su u nevolji i trebaju pomoć.


Foto galerija: Cvjetnica na Trsatu i u riječkoj katedrali Foto: Marko Gracin


Isus nije došao suditi svijetu, nego svijet spasiti ljubavlju, služenjem, susretljivošću, rekao je nadbiskup Devčić naglašavajući da vjernici i Crkva moraju uvijek paziti da ne podlegnu napasti moći, osvajanja, bogatstva – da Isus ide drugim putem i poziva izabrati taj drugi put: put istine, života, istinske Božje ljubavi.


– Isus nije ustanovio Crkvu da bude simbol ljudske svjetovne moći, nego simbol Božje ljubavi koja je neizmjerna i Božjega opraštanja koje nadilazi sva ljudska očekivanja. Poslao je Isusa da nam posvjedoči koliko je njegovo opraštanje neizmjerno i koliko je njegova ljubav velika.


Isus je izvršio do kraja taj zadatak. U tom smislu nas poziva da ga nasljedujemo. Neka nam ovo slavlje i sveti dani koji su pred nama budu poticaj da promislimo svoju ljestvicu vrednota i o putu kojim u svom životu idemo, pa ako nas Gospodin prosvijeti i pokaže nam da su potrebne korekcije na tom putu – da smo ih spremi i prihvatiti i činiti, zaključio je.


Na kraju mise vjernicima je poručio da u Velikom tjednu nađu vrijeme za sabranost, zahvalnost, da Sveti tjedan učine tjednom obiteljske molitve, u kućnoj Crkvi – da taj tjedan doista bude veliki sveti tjedan u ljubavi i praštanju, velik za kršćanski život.


Tri važne poruke Mate Uzinića


Blagdan Cvjetnice proslavljen je i u Svetištu Majke Božje Trsatske gdje je svetu misu predvodio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, koji je prošloga tjedna proslavio desetu obljetnicu biskupskog ređenja.


U propovijedi je istaknuo tri važne poruke koje se mogu iščitati iz izvještaja o Kristovoj muci u Markovu evanđelju.


– Prva je da vrlo vjerojatno nećemo odgovoriti poslanju koje Bog ima s nama ako se budemo oslanjali samo na sebe. Nemojmo stavljati pouzdanje u sebe i svoju snagu. Bit kršćanstva nije ono što mi možemo napraviti, nego u onome što je Bog u Isusu Kristu učinio za nas.


Zato i ja svoje biskupsko poslanje ne gledam kao nešto što ja mogu napraviti. Potrebne su mi vaša molitva i podrška te milost Božja, rekao je i istaknuo da pouzdanje u Boga i njegovu milost trebaju biti važniji od pouzdanja u vlastite snage za svakog kršćanina.


Druga poruka je da oni koji su na marginama, koji su isključeni i s kojima se ne računa previše, pokazuju da u sebi imaju neobičnu snagu.


– Volio bih da to prepoznamo kao poruku i za sadašnji trenutak. U ovom evanđeoskom ulomku vidimo da oni koji su nekako sa strane, poput Šimuna Cirenca, ili su stranci poput satnika, ili su možda u svom javnom životu kao kršćani stidljivi poput Josipa iz Arimateje, ili su to žene, koje su nekako u svim društvima, pa i u Crkvi, nekako stavljene na margine, vidimo da svi oni u ključnim trenucima mogu itekako dati najbolje od sebe, rekao je.


Kao treću važnu poruku istaknuo je Isusa Krista i njegovu širinu te kako on sve čini zato što nas ljubi. Rekao je kako prava Judina izdaja nije bila to što je prokazao Isusa, već to što nije imao povjerenja u njegovu ljubav.


– Jedino čime zapravo možemo izdati Isusa je da mislimo da nam On ne može i neće oprostiti. Bez obzira što sam napravio, nisam izgubljen, jer njemu nitko nije izgubljen. Pokušajmo usvojiti taj Isusov stav jedni za druge.


Neka nam nitko ne bude izgubljen, rekao je mons. Uzinić.


Vjernici pozvani pratiti prijenose obreda i misa


Od danas su u PGŽ-u na 14 dana zabranjena sva javna događanja s više od 15 ljudi pa je gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan zamolio da vjernici po mogućnosti prate prijenose obreda i misa putem elektroničkih medija te dodao da se na Trsatu mise mogu pratiti i na hodniku i u kapeli zavjetnih darova, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.


Tijekom Velikog tjedna na Trsatu će ispovijedati u hodniku samostana i župnom uredu od 7 do 12 i od 16 do 19 sati, a na Veliku subotu do 12 sati. Na Uskrs i uskrsni ponedjeljak nema ispovijedi na Trsatu.