Obnova spomenika

Crekvina dobiva nova stabla kestena

Slavica Kleva

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Mladi kesteni visoki su sedam metara, a prilikom sadnje poštovat će se pravila struke u vrsti tla i potrebnom razmaku između stabala kako bi kroz godine njihove krošnje mogle neometano rasti i granati seKASTAV – Grad Kastav naručio je još jednu studiju stanja stabala koju je izradio Fran Poštenjak, prvi doktor za stabla, uoči početka radova na revitalizaciji Crekvine.


Kao što smo izvještavali, unazad nekoliko mjeseci vodila se javna rasprava ali i pisala peticija u zaštitu stoljetnih i nešto mlađih stabala na Crekvini koja treba sanirati prije početka radova.


Ozbiljna opasnost


Poštenjakova studija pokazala je da su svega tri stabla starija od 100 godina, a ostala su zasađena kasnije i to stihijski bez dovoljnog razmaka što je uzrokovalo oštećenja korijena u razvoju i nemogućnost jačeg grananja krošnji. Od ta tri najstarija stabla, dva je potrebno odmah ukloniti kao i još jedno mlađe stablo jer imaju oštećenja koja predstavljaju ozbiljnu opasnost za ljude i imovinu. Sva ostala stabla imaju simptome koji mogu dovesti do lomova i predstavljaju ugrozu jer je na mjestima oštećenja vidljiva aktivnost truležnica i propadanja drvnog tkiva.
Postoji i mogućnost da se stabla zadrže, no treba početi proces njihova dugotrajnog i neizvjesnog liječenja koje u samom startu košta prosječno oko 35 tisuća kuna po stablu. Crekvina bi u tom slučaju bila duže vrijeme prostor isključivo u funkciji liječenja stabala bez kulturnih programa i parkiranih automobila što znači i odustajanje od projekta Povežimo se baštinom i revitalizacije ovog vrijednog kastavskog objekta. Kada bi Grad Kastav izabrao neizvjesno i skupo liječenje oboljelih stabala, ugrozio bi se projekt vrijedan 6,2 milijuna kuna koji s više od 50 posto sufinanciraju Europski fondovi.


Krošnja već na proljeće


Zamjenska stabla već su kupljena, doznajemo u gradskoj upravi i bit će zasađena po svim pravilima struke, a ne stihijski kao ova sada. Riječ je o stablima kestena visokim 7 metara koja će već ovog proljeća imati krošnju. Stabla su vrstom odabrana da bi bila otporna na nametnike koji su napadali postojeći divlji kesten. Prilikom sadnje poštovat će se pravila struke o vrsti tla i potrebnom razmaku između stabala kako bi kroz godine njihove krošnje mogle neometano rasti i raskošno se granati, stoji u priopćenju.