Priča s place

Cijene poletjele u nebo i na riječkoj tržnici. Odojak ide i do 13 eura po kilogramu

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Na centralnoj riječkoj tržnici više je ljudi što je bliži Božić, a jučer se, osim božićnih drvca čija se cijena kreće od 10 pa čak do 80 eura, moglo naći još štošta.


Od božićnih ukrasa našla se mahovina za 2 eura i pšenica za 1,50 eura. Što se tiče orašastih plodova, cijena oraha je 12 eura po kilogramu, dok je »novi« orah 14 eura po kilogramu, kao i lješnjaci. Mljevenih oraha nismo uspjeli naći, ali na jednom od adventskih štandova na Korzu cijena im je bila oko 10 eura. Sušene smokve su najjeftinije oko 7 eura, ali cijena zna ići i do 10 eura po kilogramu.


Definitivno više ljudi cirkulira paviljonom s mesnicama nego prethodnih dana, a najviše se kupuje odojak, janjetina, puretina, kao i teletina. Cijene su dodatno povišene, stoga odojak može koštati i do 13 eura po kilogramu, ali srećom ih se još može naći za 10, iako vrlo malo. Purice su oko 12 eura, dok je kilogram pilećih zabataka 8 eura.




Ako ste jedni od onih kojima su cijene mesnih proizvoda ove godine postale previsoke ili vam nije važno da meso bude glavno jelo, evo par načina za napraviti nešto manje tradicionalan, ali ništa manje ukusan božićni ručak. Primjerice, »beef wellington« odlično se može napraviti sa smjesom od dobro začinjenih i sitno sjeckanih vrganja i crvene leće, dok se mljeveno meso u sarmi vrlo lako zamijeni sojinim ljuskicama. Ako pak želite da glavno jelo bude pečenje, seitan je poprilično dobra zamjena za meso, no zapamtite da ga je potrebno dobro marinirati.