Napokon odluka

Četvrti natječaj u zadnjih godinu dana konačno OŠ Vladimir Gortan donio ravnatelja bez prefiksa “v.d.”

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Svi prethodni natječaji bili su poništeni zbog različitih razloga, a na aktualnom je Školski odbor, između dva kandidata, izabrao dugogodišnjeg učiteljaRIJEKA – Školski odbor Osnovne škole »Vladimir Gortan« na posljednjoj je sjednici novim ravnateljem te škole imenovao Venelina Mehića, koji više od godinu dana obnaša funkciju v. d. ravnatelja. Riječ je o školi koja je u posljednjih godinu dana četiri puta provela natječaj za ravnatelja, a svi prethodni natječaji bili su poništeni zbog različitih razloga.


Uskrata suglasnosti


Na posljednjem natječaju Školski je odbor birao između dva kandidata i odlučeno je da se izabere kandidat koji dugi niz godina radi u toj školi kao učitelj mentor tehničke kulture i matematike te se već više od godinu dana nalazi na ravnateljskoj funkciji kao vršitelj dužnosti. Ne bude li primjedbi Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao u prethodna dva natječajna postupka, najnovijom odlukom Školskog odbora napokon će se dugoročno upotpuniti ravnateljsko mjesto OŠ »Vladimir Gortan«.

Naime, upravo je Ministarstvo u dva navrata uskraćivalo suglasnost na izbor ravnatelja u toj školi, i to bez ikakvih dodatnih pojašnjenja. Na prvi natječaj za ravnatelja te ustanove javio se samo jedan kandidat, a taj je natječaj poništila sama škola zbog uočene proceduralne pogreške te je uslijedio novi natječaj na koji se ponovo javio isti kandidat, ali je dobio i protukandidatkinju koju je u konačnici Školski odbor i odabrao, međutim ne i resorni ministar. Iako škola tada nije dobila nikakvo objašnjenje zbog čega je suglasnost uskraćena, na naš upit iz Ministarstva su objasnili da su uočene nepravilnosti koje se odnose na provođenje postupka imenovanja, i to formalno-pravni propusti koji se odnose na nepoštovanje odredaba Statuta.


Rijetka pojava


Tada je uslijedio novi natječaj na koji je ministar ponovo uskratio zahtjev za prethodnu suglasnost za imenovanje ravnatelja i ponovo se to uskraćivanje odnosilo na istu kandidatkinju koja je bila izabrana nakon drugog natječaja. Kao i kod prethodnog natječaja, i ovog puta uskrata suglasnosti na adresu škole je stigla bez objašnjenja, te je tada ponovo na upit naše redakcije resorno ministarstvo ustvrdilo da su u postupku za imenovanje ravnateljice utvrđene nepravilnosti.


Iako je ministrova uskrata suglasnosti na odluku svih dionika izbornog procesa ravnatelja iznimno rijetka pojava, jer lani se, uz riječku osnovnoškolsku ustanovu, s takvom situacijom suočila još samo jedna hrvatska škola, OŠ »Vladimir Gortan« čak se dva puta u kratkom roku našla u takvoj situaciji.