Čavle: Općina traži potpore za uređenje vrtića i izgradnju igrališta

Sanja Gašpert

Rekonstrukcija zgrade podružnice Petešić čavjanskog vrtića vrijedna je 3,7 milijuna kuna, a projekt izgradnje igrališta Hrastenica oko 980 tisuća kuna. Veći dio novca za obje investicije očekuje se iz fondova kako bi radovi započeli već sljedeće godineČAVLE – Čavjanski su vijećnici bili jednoglasni u davanju suglasnosti za provedbu projekta rekonstrukcije i uređenja Dječjeg vrtića Čavlić, podružnice Petešić, ukupne vrijednosti 3.676.332 kuna, koji će Općina Čavle prijaviti na natječaj iz programa ruralnog razvoja, podmjera ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Planirano je sufinanciranje iz programa ruralnog razvoja u iznosu malo većem od 2,8 milijuna kuna, dok će ostatak od 820 tisuća kuna osigurati Općina Čavle novcem iz proračuna.


Nova zapošljavanja


Kako je u obrazloženju odluke kazala načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, projekt se odnosi na rekonstrukciju zgrade podružnice DV Čavlić Petešić, odnosno takozvane stare zgrade koja se nalazi pored Osnovne škole Čavle i zgrade novoizgrađenog dječjeg vrtića u centru Čavala.


– Projekt koji je usmjeren na stvaranje adekvatnih uvjeta za boravak, igru i druženje djece predškolske dobi i njihov odgoj kroz rekonstruiran objekt koji zadovoljava sve potrebe djece, podrazumijeva obnovu opreme vrtića, santarija, namještaja, opreme za grijanje i hlađenje, izradu toplinske ovojnice zgrade i uređenje okoliša, kao i novouređeno igralište za djecu. Provedbom projekta izravno se doprinosi stvaranju dodatnih radnih mjesta, točnije zapošljavanja jedne odgajateljice i jednog asistenta, što će povećati kvalitetu usluge s obzirom i na već postojeću tendenciju povećanja djece u jasličkim i vrtićkim skupinama, kazala je Cvitan Polić, dodajući kako je u tekućoj pedagoškoj godini u Petešić upisano 42 djece u dobi od tri do šest godina u dvije odgojne skupine i četrnaestoro djece u jednu jasličku skupinu.


Igralište Hrastenica
Na isti natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Općina Čavle prijavit će i projekt izgradnje sportskog igrališta Hrastenica koji je Općinsko vijeće Čavle također jednoglasno prihvatilo. Riječ je o prostoru pored boćarske dvorane Hrastenica, gdje je planirana izgradnja vanjskog igrališta za mali nogomet i košarku, uz uređenje rasvjete i druge komunalne infrastrukture. Projekt je vrijedan 982.112 kuna, od kojih je iz programa ruralnog razvoja planirano sufinanciranje u iznosu od 775.390 kuna, dok će ostatak od 206.722 kuna iz proračuna osigurati Općina Čavle.


– Imamo jako dobra iskustva s nedavno uređenim sportskim igralištem Jama u Čavlima, koje se pokazalo kao pun pogodak, jer je proširilo sportske sadržaje za naše mještane, posebice djecu i mlade. Izgrađeno sportsko igralište Hrastenica proširit će javno dostupne zabavno-rekreacijske sadržaje namijenjene lokalnom stanovništvu, što će povećati privlačnost naselja kao životne sredine. Izgradnja novog sportskog igrališta rezultirat će time da će djeca i mladi te postojeće sportske udruge većim intenzitetom koristiti sportske terene, ali i time da će se stvoriti uvjeti za osnivanje novih udruga te razvoj sportova za koje trenutno ne postoje odgovarajući sportski tereni ili igrališta, odnosno postojeći su nedostatni za povećanje broja sportaša koji se bave određenim sportom ili povećanje intenziteta i frekvencije treninga, kazala je čavjanska načelnica Cvitan Polić.


Početak realizacije oba projekta, ako prođu natječaj, trebao bi biti sljedeće godine, rok završetka je dvanaest mjeseci, pa je očekivano da bi radovi mogli biti završeni tijekom 2023. godine.