Marijina farma

Čak 97 riječkih školaraca hrani se u – pučkoj kuhinji. Krenula velika humanitarna akcija

Bruna Matičić

Udruga pregovara s određenim trgovačkim lancima da naprave za svako dijete bon. Na bonovima će decidirano pisati da se sredstva mogu iskoristiti isključivo za kupnju namirnica koje služe za pripremanje toplih obrokaRIJEKA – Svako peto dijete u Republici Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva, a nažalost, ukupno 500 djece u gradu Rijeci živi ispod granice siromaštva, riječi su doc. dr. sc. Marije Ivaniš, predsjednice udruge Marijina farma i djelatnice Sveučilišta Rijeka, koja je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za pomoć djeci, osnovnoškolcima i srednjoškolcima, koja svakodnevno jedan svoj topli obrok pojedu u pučkoj kuhinji.


Vrijedno i plemenito


Naime, podatak objavljen u medijima o socijalno ugroženoj djeci našega grada potaknuo ih je da kontaktiraju Centar za socijalnu skrb Grada Rijeke i ravnatelja Karla Balenovića. Od njega su saznali da ukupno 97 riječkih školaraca koji pohađaju osnovnu i srednju školu svakodnevno svoj topli obrok pojedu u pučkoj kuhinji, u organizaciji Crvenoga križa. Jedan obrok u pučkoj kuhinji stoji 19 kuna.


– Upravo to bio nam je motiv da u suradnji s Centrom za socijalnu skrb organiziramo humanitarnu akciju koju smo nazvali »Topli obrok za 97 riječkih školaraca u pučkoj kuhinji – NE!«. Unatoč sjajnoj socijalnoj politici Grada Rijeke, koja je na zavidnoj razini u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, i činjenicom da trenutačno financiraju besplatne marende za 777 djece, od čega 373 djece prima i besplatne tople obroke, odnosno ručkove i užine ako koriste produženi boravak, brojka od 97 djece koja jedu u pučkoj kuhinji nas je zgrozila, kazala je Marija Ivaniš te pojasnila da djeca u toj dobi moraju imati i strašan osjećaj manjka osobne vrijednosti te da, uopće, same okolnosti da jedu u pučkoj kuhinji umjesto sa svojim prijateljima ili u svojim domovima s obitelji, moraju snažno negativno utjecati na njihov mentalni i emotivni daljnji razvoj i zdravo, sretno odrastanje.

– Stoga smo, kako bismo ovoj djeci osigurali tople obroke, u suradnji s centrom, u ovo predblagdansko vrijeme, pokrenuli humanitarnu akciju koja traje do 20. prosinca. U akciju su se uključili mnogobrojni socijalno osjetljivi građani, socijalno osjetljive i društveno odgovorne tvrtke, našega grada i županije, ali i mnogih drugih dijelova Hrvatske te je dosad prikupljeno 36 tisuća kuna. Mislim da je ovo uistinu vrijedno i plemenito, s obzirom na to da smo mlada udruga osnovana u studenom 2018. godine koja broji samo 10 članova koji su zaposleni i ovo čine od srca, i da kao udruga od svog osnutka ne koristimo sredstva gradskog proračuna ili drugih institucija, već isključivo financiramo sami svoj rad uz pomoć naših donatora, istaknula je Ivaniš.


Ravnomjerna raspodjela


Riječka udruga Marijina farma nastala je s ciljem permanentnog pomaganja poboljšanja uvjeta života kroz edukaciju u jednoj od najsiromašnijih država svijeta, afričkom DR Kongu i član je Hrvatskog društva za Ujedinjene narode.


– Zbog pandemije COVID-19, i nemogućnosti da trenutno nastavimo s aktivnostima u DRC, sukladno širokim područjima djelovanja, navedenim u našem Statutu, nedavno smo isti i nadopunili s još jednim temeljnim ciljem uz dosadašnji: Humanitarna pomoć zdravstveno i socijalno ugroženih skupina stanovništva, posebice djece u svrhu unapređenja i zaštite zdravlja, na području cijele Republike Hrvatske s potencijalnim suradnjama i u dijalogu sa svim dionicima društva, obrazovnim institucijama, pravnim i fizičkim osobama, srodnim udrugama i državnim institucijama. Rad udruge time doprinosi i Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj.


Udruga će u dogovoru s Karlom Balenovićem i Centrom za socijalnu skrb, po završetku akcije sav novac ravnomjerno raspodijeliti na 97 djece.– Na koji način ovu akciju pretvaramo u djelo? Trenutno smo u pregovorima s određenim trgovačkim lancima da naprave za svako dijete bon. Na bonovima će decidirano pisati da se sredstva mogu iskoristiti isključivo za kupnju namirnica koje služe za pripremanje toplih obroka, primjerice, meso, riba, tjestenina, povrće, konzerve gotovih toplih jela, juhe u vrećici, riža, mlijeko, palenta i ostale, kako se isti ne bi koristili u svrhu kupnje bilo čega drugoga što bi djeci uskratilo tople obroke i ponovno vraćanje u pučku kuhinju. Udruga će s centrom sva sredstva osobno dostaviti djeci i njihovim obiteljima poštujući tako temeljna načela etičnosti i transparentnosti, objasnila je Marija Ivaniš.


Humanitarna akcija traje do 20. prosinca 2020. godine


Osim uplatom na žiro račun udruge: IBAN: HR84 2340 0091 1109 9209 7


SWIFT code: PBZGHR2X Privredna Banka Zagreb d.d. (poziv na broj HR00 i datum uplate, svrha: topli obrok pučka kuhinja), donacije za školarce mogu se uplatiti i preko službenog PayPal računa udruge https://paypal.me/udrugamarijinafarma?locale.x=en_US.