ZNAČAJNA ULAGANJA

Butković u Rijeci dodijelio ugovore za luke i lučice u PGŽ, Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji vrijedne 47 milijuna kuna

Marinko Glavan

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Dodijeljeni su ugovori i sporazumi za ukupno 18 projekata lučkih uprava, od Umaga i Novigrada na sjeveru, do Senja i Novalje na jugu, pri čemu je najviše projekata na području lučkih uprava Primorsko-goranske županije.RIJEKA – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Rijeci predstavnicima lokalne i regionalne samouprave dodijelio je u Rijeci ugovore i sporazume za ukupno 37 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.


Ukupna vrijednost potpisanih ugovora i sporazuma za ove projekte iznosi 47 milijuna kuna, a dodijeljenim sredstvima će se sufinancirati projekti izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata u lukama, modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture te projekti sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.


Foto galerija: Oleg Butković uručuje ugovore za lučku infrastrukturu u Rijeci Foto: Vedran KaruzaDodijeljeni su ugovori i sporazumi za ukupno 18 projekata lučkih uprava, od Umaga i Novigrada na sjeveru, do Senja i Novalje na jugu, pri čemu je najviše projekata na području lučkih uprava Primorsko-goranske županije.
Ostali ugovori odnose se na projekte gradova i općina, pri čemu opet uvjerljivo brojem prednjače jedinice lokalne samouprave s područja PGŽ. Od ukupnog iznosa, 28,2 milijuna kuna dodijeljeno je za projekte u Primorsko-goranskoj županiji, 7,4 milijuna u Istarskoj te 11,4 milijuna kuna za projekte u Ličko-senjskoj županiji.


Komadina: Renesansa luka

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je istaknuo kako je riječ o renesansi svih luka na području Primorsko-goranske županije.
– Primorsko-goranska županija ima ogromna ulaganja u pomorsko dobro kroz sustav Županijskih lučkih uprava. Današnji ugovori vrijedni su 28 milijuna kuna, od kojih je preko 4 milijuna kuna dodijeljeno gradovima i općinama za van lučko područje”, rekao je župan Komadina i istaknuo da su na područu županije u tijeku lučki projekti vrijednosti 300 milijuna kuna. Župan je posebno naglasio važnost sustava županijskih lučkih uprava na području PGŽ koje, kako je kazao ostvaruju vlastite godišnje prihode veće od šezdeset milijuna kuna, a taj se novac ulaže natrag u pomorsko dobro i luke, uz istodobno povlačenje europskih i državnih sredstava za realizaciju velikih projekata.

Ministar Butković istaknuo je prilikom dodjele ugovora da je zadnjih godina pokrenut ciklus ulaganja od dvije milijarde kuna u luke i lučice na cijeloj hrvatskoj obali, velikim dijelom zahvaljujući sufinanciranju iz Europske unije, ali i državnom proračunu koji prati sve te projekte.


– U sadašnjoj financijskoj perspektivi polako otvaramo objekte izgrađene u tim projektima. Neke smo otvorili i ovdje, u Primorsko-goranskoj županiji, poput Cresa i Crikvenice, neki se primiču kraju, a ulaganja u lučku infrastrukturu i pomorsko dobro bit će konstanta u Hrvatskoj i u narednih deset godina, rekao je ministar, ističući kako je u ovoj godini planirana dodjela 105 milijuna kuna za lučke projekte iz proračuna, ali je najavio kako će rebalansom ta sredstva vjerojatno biti i povećana do konca godine.


– Primijetili smo, kroz sve ove godine, da na kraju godine ostane neutrošenih sredstava, stoga je ovo apel svima vama da požurite s pripremom dokumentacije i izdavanjem dozvola, jer smo već u ožujku, a bliži se sezona, kad se ne može raditi. Ponavljam, u zadnjih tri-četiri godine ulaganja u luke i rive su velika, ovdje u Primorsko-goranskoj županiji provodi se šest velikih projekata, sufinanciranih s 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a kontinuitet ulaganja nastavit će se i dalje, rekao je Butković.


Gradu Rijeci dodijeljeno je 172 tisuće kuna, za prioritetnu sanaciju gradskih plaža, a zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski koji se okupljenima obratio u ime domaćina, kazao je kako Grad Rijeka posljednjih godina ulaže znatna sredstva u uređenje plaža, njihovu sanaciju i održavanje.


– To su prepoznali i naši sugrađani i na neki način se vratili na te plaže umjesto da odlaze u okolicu. Rijeka ima uređenu i plažu za osobe s invaliditetom koju koriste stanovnici cijele županije, a uređene su i plaže za pse. Iznimno smo ponosni i što se na našim plažama Ploče i Kostanj već godinama vijore i Plave zastave. Konstantno radimo i na uređenju šetnica uz more čime podižemo kvalitetu života građana i jačamo turističku ponudu našeg grada. Želja nam je da Rijeka nastavi razvijati svoje turističke potencijale, da postanemo prepoznatljiv pomorski grad, s razvijenim urbanim turizmom, poželjna destinacija koju će turisti posjećivati u dužim vremenskim periodima tijekom cijele godine. Tome će zasigurno doprinijeti i izgradnja nove marine za luksuzne jahte u samom središtu grada što će Rijeci dati jednu potpuno novu vizuru, rekao je Palčevski.