Dječji festival od 24. lipnja

TOBOGAN Brojni programi aktivnih ferija za djecu

Ervin Pavleković

Konferencija za novinare održana je ispred Dječje kuće / Foto MATEO LEVAK

Konferencija za novinare održana je ispred Dječje kuće / Foto MATEO LEVAK

Festival će ponuditi četrdesetak radionica, pričaonica, šetnji i ostalih događanja namijenjenih najmlađima, a prvi put se program u najvećem dijelu održava u Dječjoj kućiRIJEKA  Ispred Dječje kuće u kvartu kulture “Benčić” održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg, petog Dječjeg festivala “Tobogan” koji će trajati od 24. lipnja do 7. srpnja. Festival će ove godine ponuditi četrdesetak radionica, pričaonica, šetnji i ostalih događanja namijenjenih najmlađima, a prvi put se program u najvećem dijelu održava i u velikoj zgradi Dječje kuće.Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je kako je “Tobogan” jedinstven projekt čak i u europskim okvirima, a u regionalnim svakako, stoga je pozvao svu djecu grada Rijeke da dođu i sudjeluju u brojnim programima koje su četiri ustanove koje sudjeluju u radu Dječje kuće pripremile. Rekao je kako se nada da ćemo do kraja godine imati gotovu javnu površinu u kvartu kulture, odnosno novi trg na kojem će se odvijati i neke druge manifestacije. Sredinom sljedeće godine, prema njegovim riječima, možemo očekivati i novu zgradu Gradske knjižnice čiji su radovi u punom jeku, a ona će upotpuniti cijeli art-kvart. U Dječju kuću je, istaknuo je, uloženo oko 46 milijuna kuna, od čega je velik dio iz europskih sredstava, a 9 milijuna iz gradskog proračuna za opremu.


Zaštitni znak u kulturi


Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar osvrnuo se na financijsku podlogu “Tobogana” te je napomenuo kako su četiri institucije grada glavni nositelji ovogodišnjeg izdanja festivala, bez posebnih financijskih sredstava. Ravnateljica Art-kina Sobodanka Mišković naglasila je kako “Tobogan” ima velik potencijal postati riječka kulturna prepoznatljivost.


PRIJAVE
Online prijave za aktivnosti u sklopu 5. Dječjeg festivala “Tobogan” počinju u ponedjeljak 14. lipnja, a sve informacije i program festivala bit će dostupni na mrežnoj stranici https://djecjakuca.hr/. Dodatne informacije mogu se dobiti i putem maila [email protected]


– “Tobogan” je za mene najljepša manifestacija nastala u okviru EPK-a, a ima potencijal u vremenima koja su pred nama postati kulturnom manifestacijom koja može biti riječki zaštitni znak u kulturi, no i međunarodnog okvira. Festival može duboko dotaknuti sve buduće male Riječane i Riječanke i trajno ih zaljubiti u kulturu i umjetnost. Art-kino donosi filmske programe te više jednodnevnih radionica kako bi što veći broj djece mogao sudjelovati. Također, fokusirali smo se na Dječju kuću kako bi što veći broj građana mogao vidjeti njezin velik i lijep prostor i kako bi prepoznao potencijal svega onoga što Dječja kuća jest i što će jednoga dana biti, kazala je Mišković.


U organizaciju i provedbu aktivnosti festivala “Tobogan” uključeni su i Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Gradsko kazališta lutaka Rijeka, koji također imaju bogat program namijenjen najmlađima. Ovogodišnji “Tobogan” odvijat će se većinom u Dječjoj kući, a donijet će više od 40 programa s 22 radionice, 6 vođenih šetnji, 3 pričaonice, 2 larpa, 1 piknik, gaming turnir te druženje s jutjuberom.


Nasljeđe EPK-a


Festival “Tobogan” – aktivne ferije za djecu projekt je nastao u sklopu programskoga pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a održava se od 2017. godine. U njegovom su fokusu kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim naglaskom na suvremene i invonativne prakse. Kako je i prošle godine kad je Rijeka bila Europska prijestolnica kulture najavljeno, ovaj projekt koji se nastavlja jedno je od vrijednih nasljeđa koje EPK Rijeka 2020 ostavlja svojemu gradu.Online prijave za aktivnosti u sklopu 5. Dječjeg festivala “Tobogan” počinju u ponedjeljak 14. lipnja, a sve informacije i program festivala bit će dostupni na mrežnoj stranici https://djecjakuca.hr/. Dodatne informacije mogu se dobiti i putem maila [email protected] Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznica općenito. Organizatori “Tobogana” i programski partneri na razvoju Dječje kuće su Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Gradska knjižnica Rijeka.