Nada za brodogradilište

Brodogradilište neće u predstečajni postupak! Plenković: Da nije bilo pozajmice Uljaniku, Treći maj bi funkcionirao

Hina

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je da je Vlada u srpnju dobila zahtjev Trećeg maja za izdavanje jamstva kako bi tvrtka deblokirala račun i nastavila proizvodnju, a podsjetio je da je to društvo krajem 2017. godine završilo jedan program restrukturiranja.ZAGREB – Vlada je, kako smo i najavili, na današnjoj sjednici iskazala spremnost da se uključi u deblokadu i ponovno pokretanje poslovanja u Trećem maju, ali na koji način će to učiniti te koliko će novca za to odvojiti znat će se tek 29. kolovoza.


Do tada bi Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod trebala analizirati mogućnosti deblokade računa i obnove proizvodnje, na osnovu čega bi ministarstvo gospodarstva trebalo predložiti svoje mjere.


Premijer Andrej Plenković na početku sjednice rekao je da je Vlada u srpnju dobila zahtjev Trećeg maja za izdavanje jamstva kako bi tvrtka deblokirala račun i nastavila proizvodnju, a podsjetio je da je to društvo krajem 2017. godine završilo jedan program restrukturiranja.
Ipak, Treći maj, kaže Plenković, nije prezadužena kompanija i vjeruje da bi mogao funkcionirati da nije bilo pozajmice Uljaniku. Otkrio je i to da su kupci nedovršenih brodova u Trećem maju, s kojima se razgovara o mogućčnosti nastavka proizvodnje, iskazali interes i za gradnju dodatnih brodova.


Hoće li Vlada, da bi se to ostvarilo, na kraju Trećem maju odobriti dodatno jamstvo, što je tvrtka i tražila, znat će se, rekosmo, krajem kolovoza ili početkom rujna.


Horvat: Važno je deblokirati račun


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je prije sjednice Vlade da 3. maj neće u predstečajni postupak te da je trenutno najvažnije deblokirati račun i osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi.


Na novinarski upit ide li 3. maj u predstečajni postupak Horvat je odgovorio da neće biti predstečajnog postupka.


Upitan slijedi li razdvajanje 3. maja i Uljanika, kazao je kako je “želja da se taj proces dogodi”.


“Pravnici rade na tome i kad se konačni model stavi na stol i iskristalizira, mislim da će se tim putem i krenuti”, kazao je.


Dodao je kako je sada bitno deblokirati račun, a nakon toga osigurati sredstva kojima će se završiti brodovi”.


Izvijestio je da su u proces pronalaska rješenja za 3. maj uključeni Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo te kako je siguran da će u sljedećih dva do tri tjedna biti pronađeno rješenje za 3. maj.


Ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju održat će se danas na trgovačkom sudu u Rijeci.


Do sada je ročište odgađano više puta, a zadnji puta odluka o odgodi je donijeta 4. srpnja. Tada je ročište odgođeno zbog znatnog smanjenja blokade računa Brodogradilišta 3. maja u proteklom razdoblju te očekivanog nastavka skidanja blokada.