Detaljan program

Božić u planetariju: Evo što nas sve čeka u Astronomskom centru u prosincu

Portal Novi list

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Ovogodišnje izdanje Božića u planetariju, Adventsko nebo, sastoji se od tri dijela, a preporuča se starijima od 10 godinaU Astronomskom centru Rijeka tijekom prosinca utorkom u 18 sati prikazuje se film Utrka do Zemlje. Srijedom u isto vrijeme na rasporedu je live prezentacija Robotizirani istraživači Marsa, dok se četvrtkom u 19.30 sati prikazuje live prezentacija Do Mjeseca i dalje.


Petkom u 19.30 sati na programu je live prezentacija Božić u planetariju – adventsko nebo. Subotom u ovom terminu prikazuje se novi paket “Put u nepoznato”, a sastoji se od filma Vibrato i live showa Od zvijezda do crnih rupa. U sklopu matineje za djecu subotom u 11 sati prikazuje se Naša zvijezda Sunce.


Povodom Mjeseca astronautike Astronomski centar Rijeka organizirat će utorkom u 18 sati te srijedom i četvrtkom u 19.30 sati programe posvećene temama astronautike. Više i o drugim prigodnim programima u Mjesecu astronautike pratite na: https://www.rijekasport.hr/hr/astronomski-centar-rijeka/novosti i https://www.facebook.com/Astronomski-centar-Rijeka.
Praznici u ACR-u donose Dinodetrektiv gledaonica filma Put u svijet dinosaura, 29. i 30. prosinca 2020 i 5. do 8. siječnja 2021. godine od utorka do petka s početkom u 17 sati.


Božić u planetariju


I ove godine u Astronomskom centru Rijeka prikazivati će se prigodni program tijekom blagdana, Božić u planetariju. Ovogodišnje izdanje, Adventsko nebo, sastoji se od tri dijela, a preporuča se starijima od 10 godina.


U prvom dijelu posjetitelji će moć uživati u najljepšem scenariju našeg planeta – noćnom nebu, slušajuć svemirske zvukove iz dalekih svjetova poput Saturna i njegovih prstenova, Urana ili prirodnih satelita Mirande, Ia i drugih.


Akustična kupla planetarija omogućiti će posjetiteljima da na jedinstveni način dožive zabilježene zvukove iz svemira: elektromagnetske vibracije u rasponu od 20 do 20 000 HZ ljudskog sluha s interakcijom nabijenih elektromagnetskih čestica od Sunčevog vjetra, ionosfere i planetarne magnetosfere.


U drugom dijelu programa moći ćete upoznati krasote zimskog noćnog neba, posebno onih nebeskih tijela koja će se moći promatrati na nabu iznad Rijeke u Badnjoj večeri.


U posljednjem dijelu programa gledatelji će moći pogledati kratki film Valcer zvjezdanih plesača. Neprekidno gibanje planeta, zvijezda i zviježđa u Svemiru posjetitelji će moći doživjeti u svečanom obliku uz glazbenu podlogu gudačkog orkestra te će u njemu uživati svi ljubitelji glazbe i umjetnosti.


Put u nepoznato


Što donosi paket program Put u nepoznato – Od zvijezda do crnih rupa?


U 18. stoljeću znanstvenici su predviđali postojanje tamnih zvjezda sa snažnom gravitacijom koje privlače okolnu materiju i ne dozvoljava joj da se udalji. U tridesetim godinama prošlog stoljeća počela se prihvaćati ideja o postojanju takvih gravitacijskih objekata nakon Einsteinove Opće teorije relativnosti. Takvi objekti nazvani su “crne rupe”.


Crne rupe su zanimljive svemirske pojave. Što su crne rupe, kako nastaju, gdje ih i kako pronaći? Dali ih je moguće vidjeti ili čak i snimiti? Sve to i više, moći ćet ćete saznati kroz novu live planetarij prezentaciju Od zvijezda do crnih rupa.


Paket program Put u nepoznato sastoji se od projekcije filma Vibrato i live prezentacije Od zvijezda do crnih rupa, a namijenjena je odrasloj publici.


Uvjeti za posjetitelje


Posebni privremeni uvjeti za posjete Astronomskom centru Rijeka:


Shodno novim mjerama protiv koronavirusa od 28. studenoga 2020. godine:


 • U Astronomskom centra Rijeka nastavljaju se odvijati programi za javnost do 20 posjetitelja u digitalnom planetariju i velikoj dvorani za predavanja uz osigurane uvjete socijalnog distanciranja, obavezno nošenje maskica i mjerenja temperature;
 • Savjetujemo prethodnu rezervaciju mjesta na svim programima;
 • PRIVREMENO RADNO VRIJEME CENTRA ZA GRAĐANSTVO: sat vremena prije početka i sat vremena nakon početka redovnog programa u planetariju i velikoj dvorani za predavanja. Utorkom i srijedom od 17 do 20 sati, četvrtkom, petkom i subotom od 18,30 do 21,30 sati te subotom od 10 do 13 sati;
 • Za posjete grupa od min. 8 do max. 20 posjetitelja mogući su dolasci uz potrebni prethodni dogovor na 051 455 700;
 • ODRŽAVANJE DJEČJIH RADIONICA I ROĐENDANA ODGAĐA SE DO DALJNJEGA;
 • pri ulasku u prostore Centar potrebno je dezinficirati ruke i obuću osiguranim sredstvima;
 • posjetitelji su obavezni nositi maske i druga pokrivala za usta i nos;
 • u prostor prodaje ulaznica dozvoljen je pojedinačni ulaz;
 • posjetitelje molimo da prema mogućnostima pripreme točni iznos novca prilikom kupnje ulaznica;
 • posjetitelje molimo da što manje dodiruju površine, izložene plakate, eksponate i sl.;
 • gore navedeni posebni privremeni uvjeti primjenjuju se prema preporukama HZJZ-a.

Prodaja ulaznica


Prodaja ulaznica:


 • Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.); Sveti Križ 33, Rijeka
 • www.mojekarte.hr