Odluka Gradskog vijeća

Biti uzoran više nije uvjet. Stipendije u Rijeci moći će dobiti i oni s – dobrim vladanjem

Sanja Gašpert

Mnogima je stipendija možda i jedini način da se školuju i obrazuju / Foto M. LEVAK

Mnogima je stipendija možda i jedini način da se školuju i obrazuju / Foto M. LEVAK

Za studente je ukinut uvjet za stipendiju prema socijalnom kriteriju da osoba ne smije biti starija od 24 godine, već aplicirati mogu svi do 30 godina starosti, ukoliko zadovoljavaju i sve ostale uvjeteRIJEKA – Odlukom riječkog Gradskog vijeća, usvojene su izmjene odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima. Naime, Grad Rijeka od školske/akademske 2014./2015. godine dodjeljuje stipendije za učenike srednjih škola i studente prema socijalnim kriterijima, čime se potiču učenici i studenti slabijeg socijalno-ekonomskog statusa da završe formalno obrazovanje te na taj način ostvare bolje preduvjete za konkuriranje na tržištu rada.


Zapaženi rezultati


Izmjenom odluke, usvojene na 11. sjednici Gradskog vijeća, za učenike srednjih škola uvjet “uzorno vladanje” u školi više nije jedan od kriterija, što znači da sada za stipendiju mogu aplicirati i učenici koji imaju “dobro” vladanje. U obrazloženju vezanom uz izmjenu ove odluke navodi se kako je praksa pokazala da se vrlo često javlja problem da učenik -pristupnik natječaju udovoljava svim uvjetima i kriterijima za dodjelu stipendije, osim uvjetu “uzornog vladanja” u školi. Naime, nerijetko se radi o učenicima koji, unatoč tome što žive u vrlo teškim socijalnim i ekonomskim uvjetima te životnim okolnostima, ostvaruju zapažene rezultate u pogledu prosjeka ocjena. Unatoč postignutom općem uspjehu sa srednjom ocjenom od najmanje 3,5, takvi učenici do sada nisu ispunjavali uvjete prava na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije, mada su ispunjavali sve ostale uvjete.


Što se tiče studenata, ukinut je uvjet da za dobivanje stipendije prema socijalnom kriteriju osoba ne smije biti starija od 24 godine. Izmjenom odluke sada za ovu stipendiju mogu aplicirati svi do 30 godina starosti, ukoliko zadovoljavaju i sve ostale uvjete. U obrazloženju piše kako Zakon o savjetima mladih utvrđuje da se mladima u smislu tog Zakona smatraju osobe od navršenih 15 do 30 godina života. Nacionalni program za mlade za razdoblje 2014.- 2017. godine tzv. granice mladosti utvrdio je na isti način, a te se granice propisuju i Nacrtom Nacionalnog programa za mlade od 2020.- 2024. godine.


Teške okolnosti
– Iz navedenog razloga nametnula se potreba povećati životnu dob do koje studenti imaju pravo podnijeti zahtjeve za stipendiranje. Na taj se način omogućuje da stipendiju zatraže i mladi koji to do sada nisu mogli, jer su stariji od 24 godine, a koji zbog raznih, uglavnom teških životnih okolnosti, godinama po završetku srednje škole nisu mogli upisati fakultet. Izmjenama ove odluke omogućit će se širem krugu osoba slabijeg socijalnog statusa da dobiju stipendiju, a kojima je ona možda i jedini način da se školuju i obrazuju, ističu u Gradu Rijeci.


Savjetovanje s javnošću o nacrtu izmjena o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima provedeno je u trajanju 30 dana, odnosno od 18. svibnja do 17. lipnja, a tijekom razdoblja trajanja savjetovanja pristigla su dva komentara, odnosno prijedloga zainteresirane javnosti.