Erasmus+

Biblioterapija za mentalno zdravlje učenika: Književnost kao potpora zdravom rastu

Ivana Balen Grudenić (lijevo)

Ivana Balen Grudenić (lijevo)

Učiteljica talijanskog jezika Ivana Balen Grudenić sudjelovala je na tečaju u AteniRIJEKA – U sklopu Erasmus+ projekta »Vitamin C(entar) – osnaži s(v)e«, čiji je nositelj Osnovna škola Centar, učiteljica talijanskog jezika Ivana Balen Grudenić sudjelovala je na mobilnosti u Ateni. Ondje je boravila kao polaznica strukturiranog tečaja pod nazivom »Help Your Students Cope With Stress and Anxiety Thanks to Bibliotherapy«.


Uz sudionice iz Italije, Švedske, Portugala i Njemačke učiteljica je imala prilike doznati mnogo više o ovoj metodi koja može doprinijeti unaprjeđenju mentalnog zdravlja učenika i pomoći im da se uhvate u koštac sa stresom i emocionalnim izazovima koje im donosi odrastanje i razne životne situacije.


Rješenja koja biblioterapija nudi počivaju na terapeutskoj ulozi književnosti na kojoj se i bazira te je potpora zdravom socijalnom i emocionalnom rastu.
Osim stjecanja novih znanja i vještina te upoznavanja s primjerima dobre prakse, sudjelovanje u projektu posebno je relevantno na institucionalnoj razini koliko i na individualnoj razini. (I. Š. K.)