Edukacije

Strojarska škola za industrijska zanimanja u programu vaučera: Besplatno do znanja o servisu električnih i hibridnih vozila

Ingrid Šestan Kučić

Prosječan iznos vaučera za stjecanje novih mikrokvalifikacija je 10.000 kuna / REUTERS

Prosječan iznos vaučera za stjecanje novih mikrokvalifikacija je 10.000 kuna / REUTERS

Radi se o programima koji su potrebni i poželjni na suvremenom tržištu rada, imajući u vidu napredak tehnologije te mogućnosti stručnih osposobljavanja i usavršavanja radnika, ali su i logičan nastavak razvoja programske ponude Strojarske škole u obrazovanju odraslihRIJEKA – Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja uključila se u program mikrokvalifikacija i vaučera te je dobila pozitivno stručno mišljenje Agencije za dva programa.


Odlična prilika


Riječ je o programima za stjecanje mikrokvalifikacije dijagnostika i servisiranje električnih vozila te za stjecanje mikrokvalifikacije dijagnostika i servisiranje hibridnih električnih vozila. Naglašavajući kako je riječ o programima koji su potrebni i poželjni na suvremenom tržištu rada imajući u vidu napredak tehnologije te mogućnosti stručnih osposobljavanja i usavršavanja radnika, ravnatelj Gojko Miletić kaže da su istovremeno logični nastavak razvoja programske ponude Strojarske škole u obrazovanju odraslih.– Tome u prilog ide također kontinuirano kvalitetno opremanje naših praktikuma i više nego uspješna dugogodišnja suradnja s poslodavcima. Moramo imati na umu da se današnji svijet mijenja iz dana u dan, a tako je i na tržištu rada na kojem se poslodavci bore za kvalitetne radnike, u prvom redu stručnjake u svome poslu i pojedince koji su uvijek spremni učiti i razvijati svoje vještine. Smatramo da su vaučeri odlična prilika za sve zainteresirane pojedince, za poslodavce u smislu pronalaska djelatnika, ali i za društvo u cjelini zbog povećavanja zapošljivosti i poslovnih migracija, ističe Miletić.


Gojko Miletić / Foto S. DRECHSLER

Gojko Miletić / Foto S. DRECHSLER

Dodajući da je ta škola u postupku izrade još tri programa, najavljuje da će detalji biti poznati u rujnu, kada krenu upisi u novu školsku godinu u obrazovanju odraslih.


Sustav vaučera omogućuje besplatno stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Riječ je o sustavu koji zaposlenim i nezaposlenim osobama s navršenih 15 godina života nudi mogućnost stjecanja besplatnih kvalifikacija, a prosječni iznos vaučera je 10.000 kuna. S riječkog područja u sustav su se uključile još četiri ustanove, a radi se o Ustanovi za obrazovanje odraslih Dante, Narodnom učilištu Rijeka, Visokoj poslovnoj školi PAR te o Drvodjeljskoj i tehničkoj školi, a do vaučera za besplatne edukativne programe dolazi se registracijom u sustav Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Mjerom se planira obuhvatiti 30.000 građana, a za dobivanje vaučera potrebno je zadovoljiti i jedan od tri kriterija koji se odnose na to da je odabrani program vezan uz dosadašnje obrazovanje korisnika, ili je vezan uz njegovo radno mjesto ili prethodno radno iskustvo, ili je pak vezan uz dodatne profesionalne interese i plan daljnjeg razvoja karijere.


Osuvremeniti znanje


Navodeći da sve veći broj građana mora osuvremeniti svoje znanje, vještine i kompetencije kako bi se premostile razlike između njihova formalnog obrazovanja i potreba društva i tržišta rada, Miletić kaže da je za oporavak od krize uzrokovane bolešću COVID-19 te zelenu i digitalnu tranziciju potrebno da se građani usavršavaju ili prekvalificiraju.


– Kratki tečajevi i iskustva učenja brzo se razvijaju, što je odgovor javnih i privatnih dionika na potrebu za fleksibilnijim oblicima pružanja obrazovanja i osposobljavanja usmjerenijima na učenika. Stoga raste potencijalna uloga kvalifikacija kojima se potvrđuju rezultati tih kratkih iskustava učenja i interes za njima. Mikrokvalifikacije omogućuju ciljano stjecanje vještina i kompetencija prilagođeno društvu i tržištu rada koji se brzo mijenjaju, ali ne zamjenjuju tradicionalne kvalifikacije, zaključuje ravnatelj.