Žmuj vina

Bela nedeja ipak će se održati, evo što se mijenja i zašto

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako bi se šetnja gradom maksimalno prilagodila epidemiološkim uvjetima, dolazak na Belu nedeju i odlazak organizirani su odvojenim putem, kao i kretanje starom gradskom jezgromIznimna želja Grada Kastva je da se ne prekine duga tradicija u organizaciji Bele nedeje, najvećeg kastafskog blagdana, prvog vikenda u mjesecu listopadu.


Za bolju godinu


»I kako kažu da je »vavek nova štorija«, ovogodišnja Bela nedeja sigurno neće biti najbolja fešta u našem kraju, ali će ipak biti osmišljena s puno emocija i odgovornosti, poručuju iz Grada Kastva. Prvi put nećemo vas pozvati s »Bela nedeja, beli dan, homo doma na samanj, na samanj, va Kastav!« nego svima zaželjeti bolju godinu.


Oni koji žele, znaju da će tih dana u Kastvu moći nazdraviti čašom mladog ili starog »da se užanca ne zatare«, stiže odgovor iz Grada Kastva.
Ovogodišnja Bela nedeja obilježit će se na simboličan način trodnevnim reduciranim programom pod epidemiološkim uvjetima.


Od 3. do 5. listopada u Kastvu će se moći kušati mlado vino, kako se prvog vikenda u listopadu čini već desetljećima, no ponuda i program će tih dana biti drugačiji nego svih proteklih godina, bez večernjih događanja i koncerata.


Grad Kastav odlučio se na dnevni program koji će trajati od 10 h do 21 h, a ponuda na štandovima bit znatno skromnija nego inače. Za ugostiteljski dio pobrinut će se kastavski ugostitelji.


Kako bi se šetnja gradom maksimalno prilagodila epidemiološkim uvjetima, dolazak na Belu nedeju i odlazak organizirani su odvojenim putem, kao i kretanje starom jezgrom. Sajmeni dio ponude organizirat će se od Trga sv. Lucije prema gore uz propisani razmak između štandova.


Izbjeći gužvu


Punktovi na kojima će biti ugostiteljska ponuda su Belveder, Fortica, Trg Matka Laginje, Lokvina i Crekvina. Svi ugostitelji će imati barske stolove i klupe tako da se izbjegne gužva na šankovima.


Bela nedeja 2020. odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a organizatori su Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva.