Kapitalni projekt

Bakar konačno dobiva kanalizaciju, sve sami financiraju, potpisani ugovori od 50.000.000 kuna

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Višegodišnja težnja za kanalizacijskim sustavom se u ovom trenutku realizira, a novi kanalizacijski sustav imat ćemo za 20 mjeseci, najavljuje Tomislav KlarićGrad Bakar konačno će, 2023. godine, dobiti novi kanalizacijski sustav.


Ugovore o financiranju i izvođenju radova ovog kapitalnog bakarskog projekta vrijednog čak pedeset milijuna kuna, koje u cijelosti financira Grad Bakar vlastitim sredstvima, u bakarskoj gradskoj vijećnici potpisali su gradonačelnik Bakra, direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija d.o.o. Andrej Marochini te predstavnici zajednice ponuditelja GP Krk d.d. i LOVECO d.o.o. kao izvođača radova, Sanjin Purić i Stjepan Barbarić.

Time su ugovorene dvije investicije – izgradnja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Bakra te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na platou bivše Koksare, kao projekti koji će se realizirati u sklopu prve faze izgradnje kanalizacijskog sustava grada Bakra i vodovodnih cjevovoda uz trasu kanalizacije.


Veliki dan


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić rekao je kako je to veliki dan za Grad Bakar, jer počinje realizacija kapitalnog projekta, koji je dio velikog investicijskog ciklusa na području grada Bakra, poznatijeg kao Bakar – centar, vrijednog ukupno sto milijuna kuna, a u sklopu kojega će u godinama koje slijede, uz novi kanalizacijski sustav, Bakrani dobiti novu obalu i pontonsku šetnicu te park i muzej, čije je uređenje u tijeku ili je već u završnoj fazi, u planu je plaža, kao i podzemna garaža, a kontinuirano se uređuje i bakarski Kaštel.


– Višegodišnja težnja za kanalizacijskim sustavom se u ovom trenutku realizira, a novi kanalizacijski sustav imat ćemo za 20 mjeseci. Hvala ViK-u kao nositelju investicije, jer, iako Grad Bakar samostalno financira projekt, investitor je, ali ne može biti nositelj projekta.


Ovaj projekt dokaz je koliko se ulaganja u gospodarstvo isplate, jer su upravo naša ulaganja u IZ Bakar dovela do njezinog razvoja i pojačala financijske kapacitete Grada Bakra, tako da možemo reći kako je od ovih sredstava milijun kuna prihod s osnova komunalne naknade, a ostatak je prihod od Zone.Projekt se trebao odvijati pod studijom aglomeracije Bakar-Kostrena, no 15 godina se nije uspjela riješiti dokumentacija, stoga je Grad Bakar odlučio samostalno krenuti u izgradnju kanalizacijskog sustava i vodovodnih cjevovoda u gradu Bakru te izvršiti obećanje dano građanima.


GP Krk kao izvođač radova već se pokazao na našem području na brojnim realiziranim projektima, od kojih je većina na prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, kazao je Klarić.


Što se sve gradi


Direktor KD ViK d.o.o. Andrej Marochini istaknuo je kako je ovim projektom predviđena izgradnja 3.150 metara sanitarne kanalizacije, od čega 2.300 metara gravitacijskih kolektora i 850 metara tlačnih cjevovoda, potom tri kanalizacijske crpne stanice, dva sigurnosna preljeva kanalizacijskih crpnih stanica u duljini od 120 metara te izgradnja vodovoda u duljini od tri tisuće metara.


– Ovakvim ulaganjima u vodno-komunalnu infrastrukturu na području grada Bakra poboljšat će se funkcioniranje postojećeg sustava javne odvodnje i vodoopskrbe, pružiti potrebna zaštita okoliša i mora Bakarskog zaljeva, unaprijediti komunalni i životni standard građana te osigurati temelj za daljnji gospodarski rast i razvoj ovog područja.


Sve ovo ne bi bilo moguće bez Grada Bakra koji će financirati navedene zahvate, na čemu se iskreno zahvaljujemo, kazao je Marochini.Predsjednik Uprave GP Krk Sanjin Purić rekao je kako ovo poduzeće ima dugu i dobru suradnju s Gradom Bakrom.


– Imamo zaista kvalitetnu suradnju s Gradom Bakrom te dobar dio svih prihoda koje ostvarujemo u Primorsko-goranskoj županiji ostvarujemo baš na bakarskom području, najviše kroz Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu gdje smo stalno i prisutni.


Ovaj posao će u svakom slučaju biti izazovan, budući da je obalni kolektor pod utjecajem mora, ali GP Krk je izgradio takve kolektore i na Lošinju, Krku, Rovinju i Puli, stoga vjerujem da ćemo sve napraviti u zadanim okvirima i roku, kazao je Purić.


Vodoopskrba u Melnicama i ogranak na Hreljinu


Osim ovog kapitalnog projekta, Grad Bakar iz svog proračuna financira i brojne druge projekte koji se odnose na vodovod i kanalizaciju.


Tako su između Grada Bakra i KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. potpisana još dva ugovora o financiranju, točnije ugovor o financiranju građenja vodoopskrbe u naselju Melnice, kojim se spajaju izvorišta Gorskog Kotara s primorskim, vrijedan 5,8 milijuna kuna te ugovor o financiranju građenja i stručnog nadzora nad izgradnjom vodovodnog ogranka na Hreljinu, vrijedan 380 tisuća kuna.