Riječki prijevoznik

Autotrolej diže cijene od 1. ožujka, umirovljenike čeka enormno poskupljenje

Damir Cupać

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Grad Rijeka i Autotrolej prihvatili su novi cjenik. Umirovljenicima godišnje pokazne poskupljuju za gotovo 300 posto, svima ostalima za prosječno 20 postoNa prijedlog direktora Autotroleja Alberta Kontuša, a koji je amenovao riječki gradonačelnik Marko Filipović pokazne karte za umirovljenike, a što se imenuje kategorijom 65+, poskupjet će za nevjerojatnih skoro 300 posto od 1. ožujka ove godine.


Enormno poskupljenje obuhvatit će oko 20.000 građana Rijeke koliko ih je u kategoriji 65+.


Što čeka umirovljenike


Umirovljenici koji su do sada plaćali 30 kuna godišnju kartu po novom će izdvajati 100 kuna, oni koji su plaćali 78 kuna sada će 300 kuna, korisnici koji su izdvajali 144 kune sada će izdvajati 500 kuna, a oni koji su plaćali 198 kuna morat će izdvojiti 700 kuna.

Do poskupljenja se od korisnika u kategoriji 65+ u kasu Autotroleja uprihodovalo na godišnjoj razini oko 1,8 milijuna kuna, a nakon poskupljenja se računa na prihode od oko 6,2 milijuna kuna.


No, ako to ikoga tješi, pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Maja Malnar je iznijela podatke da je korisnik s najjeftinijom godišnjom pokaznom kartom plaćao osam lipa po danu, a sada će plaćati 27 lipa, a što bi valjda trebalo značiti da se nije dogodilo ništa strašno.


Oni koji su plaćali najskuplju godišnju kartu, a imaju mirovinu veću od 4.000 kuna do sada su po danu plaćali 54 lipe, a sada će plaćati 1,92 kune.– Mjesečni i dnevni izračun godišnje karte 65+ i dalje prikazuje minimalni trošak za korisnike koji ostvaruju pravo korištenja prijevoza na svim linijama i u svim zonama.


Vidljivo je da mjesečni iznos karte za najosjetljiviji cenzus A približno odgovara iznosu pojedinačne karte kupljene u vozilu za jednu vožnju u jednoj zoni.


Karte za korisnike cenzusa A, u najvećem broju su subvencionirane od strane jedinica lokalne samouprave, navela je pročelnica Malnar.


A evo što čeka sve ostale


Od 1. ožujka ove godine poskupjet će usluge Autotroleja i za sve ostale korisnike, s tim da će poskupljenje za srednjoškolce i studente krenuti od 1. rujna ove godine.Radničke karte poskupljuju u prosjeku za 20 posto pa će tako cijena mjesečne pokazne karte koštati 332 kune, a do sada je bila 276 kuna, za drugu zonu 452 kune (377 kuna), za treću zonu 570 kuna (475 kuna) i za četvrtu zonu 676 kuna (572 kune).


I pokazna karta za osnovnoškolce poskupljuje za 20 posto pa će ona za prvu zonu poskupjeti s 92 kune na 119 kuna, a za ostale zone sa 120 kuna na 144 kune. Za 20 posto poskupljuju srednjoškolske i studentske karte, kao i mirovinske i socijalne karte.


Nove cijene pojedinačnih karata


Kada je riječ o pojedinačnim kartama, one kupljene u vozilu poskupljuju za 20 posto – za prvu zonu s 10 na 12 kuna, za drugu s 13 kuna na 16 kuna, za treću zonu sa 16 na 19,50 kuna i za četvrtu zonu s 21 kune na 25,50 kuna.


Riječki Autotrolej diže cijene svojih usluga od 1. ožujka, ovo je novi cjenik by novilist_hr on ScribdSličan postotak poskupljenja odnosi se i na pojedinačne karte kupljene izvan vozila – za prvu zonu s 15,50 kuna na 19 kuna, drugu zonu s 21 kunu na 25,50 kuna, treću zonu s 26 na 32 kune i za četvrtu zonu s 30 na 36 kuna.


Filipović: Ovo mi je bila najteža odluka


Gradonačelnik Filipović poručio je da je prihvaćanje poskupljenja najteža odluka koju mora donijeti.


– Autotrolej se suočava izazovima u poslovanju koji su posljedica poskupljenja goriva, inflacije jer cijene nisu mijenjane od 2008. godine, ali i pandemije koronavirusa.


Nije bilo druge nego povećati cijene. Uzeli smo u obzir najosjetljivije skupine naših sugrađana, a srednjoškolske i studentske karte poskupjet će od nove školske i akademske godine.


Ovo je nužan korak kako bi sustav javnog prijevoza funkcionirao. Svi predstavnici suvlasnika smo u razgovoru s Primorsko-goranskom županijom i Ministarstvom prometa kako bi se uvele županijske linije, a što bi omogućilo sufinanciranje troškova.


Pred nama je nabavka novih autobusa koja će smanjiti starost voznog parka na manje od šest godina. Svi smo svjesni pandemije i nedostatnog broja vozača. U jednom dijelu povećali smo osobne dohotke, a sukladno našim mogućnostima reagirat ćemo i dalje, izjavio je Filipović.


Skuplji odvoz komunalnog otpada za kućanstva


Da jedna muka ne ide sama, potvrdilo se i prihvaćanjem nove Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke što će rezultirati poskupljenjem za dio korisnika usluga Komunalnog društva Čistoća.


– Cijena obvezne minimalne javne usluge sakupljanja komunalnog otpada plaća se radi pokrića troškova nabave i održavanja opreme za sakupljanje otpada, troškova prijevoza otpada, troškova nastalih radom reciklažnog dvorišta i mobilnog reciklažnog dvorišta zaprimanjem bez naknade otpada nastalog u kućanstvu i troškova vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u svezi s javnom uslugom.


Cijena obvezne minimalne javne usluge za sve korisnike razvrstane u kategoriju korisnika kućanstvo u obračunskom razdoblju iznosi 54,91 kunu bez PDV-a.


Cijena obvezne minimalne javne usluge za korisnike razvrstane u kategoriju korisnika koji nije kućanstvo u obračunskom razdoblju iznosi 154,53 kune bez PDV-a, navela je pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Maja Malnar.


U prijevodu, za kućanstva je poskupjelo, a za korisnike koji nisu kućanstvo je pojeftinilo.