Humanost na djelu

Aukcija dresova za pomoć beskućnicima. Evo za koliko je prodana šampionska majica Andreja Prskala

Edi Prodan

Poznati fotograf Nikola Kurti i ove je godine pokrenuo humanitarnu akcijuVeliko finale središnje predblagdanske humanitarne akcije Nikole Kurtija, već niz desetljeća jednog od najznačajnijih i najproduktivnijih hrvatskih fotografa i fotoreportera, održalo se u Labinu, u popularnoj pizzeriji Napoli. S obzirom da je Kurtiju najvažniji segment rada, nerijetko i umjetničkog izražavanja, sportska fotografija, neizbježno je i poznanstvo s mnogim sportašima.


– Na poticaj fra Siniše Pucića, župana u Župi sv. Nikole Tavelića na Krnjevu, pokrenuli smo akciju u kojoj je bilo potrebno prikupiti četiri tisuće eura kako bi se osiguralo kvalitativne pomake u tretmanu smještaja i općenito brige za beskućnike. Kako je poznato fra Pucić je desetljećima uz najsiromašnije slojeve građana, a pokretač je i prihvatilišta Ruža sv. Franje i časopisa Ulične svjetiljke čijim se prihodima pomaže rad te ustanove, pojasnio nam je Nikola Kurti.


Model njegovog humanitarnog rada inače vrlo je jednostavan. Svi su pozvani darovati neke od dresova koje su nosili značajni sportaši, najčešće je riječ o nogometašima. Dres ili neki drugi sportski rekvizit potom prolazi aukciju putem Kurtijevog FB-a da bi ga se na kraju za izlicitiranu naknadu dodijelilo najboljem ponuđaču, dok se novac uplaćuje instituciju za čiji se rad i pokreće čitav proces.
Mnogo je raritetnih dresova koji se pojavljuju na aukcijama, a ovog puta zabljesnuo je onaj – Andreja Prskala. Jedan od najznačajnijih i navijačima najdražih nogometaša Rijeke, golmana kao i kapetana generacije koja je Rijeci izborila titulu prvaka Hrvatske 2017. godine darovao je jedan od dresova iz tog sjajnog, šampionskog razdoblja.


Odmah je izazvao veliku pomutnju i uzbudljivo nadmetanje da bi se na kraju iznos zaustavio na 720 eura! Uporan i beskompromisan u natjecanju bio je Petar Knežević, suvlasnik “Napolija”, jedne od najboljih pizzerija u Hrvatskoj.


– Jako volim Rijeku, na svim sam njezinim utakmicama, eto gotove su i pripreme za putovanje u Osijek na kojem bi moglo biti i dosta snijega. Kod ovog dresa poklopilo se niz elemenata. Jako cijenim Prskala kao sportaša i čovjeka, a iznad svega želio sam pomoći beskućnicima, ljudima koji žive silno teške sudbine i živote, istaknuo nam je Knežević.


Simbolika predaje uokvirenog dresa Andreja Prskala upravo u Labinu višestruka je jer riječ je o gradu s najviše navijača Rijeke izvan Primorsko-goranske županije, kao i koljevci i ishodištu velikog broja slavnih nogometaša koji su dio karijere ostvarili upravo u “Rijeci”.


Kako nam je potvrdio i Knežević, na utakmice Rijeke iz Labina svakog puta ide na desetke navijača, mnogi i na gostovanja. Iznimno lijepom događaju u Labinu prisustvovao je i Dean Šćulac, jedan od najznačajnijh ljudi upravljačke strukture HNK Rijeke unatrag zadnjih desetak godina koji je tom prigodom Kurtiju darovao veliku zastavu Rijeke s potpisima igrača koja se odmah uključuje u novu akciju.


– Nastavlja se pomoć onima koji brinu o beskućnicima. Nakon Pucića i prihvatilišta Ruža sv. Franje, na red je dolazi sestra Veronika Mila Popić koja vodi riječku Kuću utočišta u samostanu Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog te brine o prehrani higijensko-zdravstvenoj zaštiti beskućnika.


K tome, upravo u subotu 2. na 3. prosinca, dakle i na prvu adventsku nedjelju, akcija je “Jedna noć pod zvijezdama” za beskućnike koju također organizira sestra Veronika.


Pozivam stoga sve koji se žele uključiti u konkretne akcije pomoći da prate moju FB stranicu gdje se aukcije poput ove koju smo svečano zaključili u Labinu organiziraju čitave godine jer potrebe su jako velike, i ne događaju se samo u svečarsko doba adventa zaključio je Kurti.