Udruga Delta

“Akcija za 5”: Riječki srednjoškolci razvijat će projekte na temu prostora za mlade

Ervin Pavleković

Prostori za mlade prepoznati su kao potreba mladih Riječana i Riječanki u procesu kreiranja gradskog Programa za mlade“Akcija za 5!” koja okuplja učenike i učenice srednjih škola koji na jedan dan preuzimaju ulogu donositelja odluka i simuliraju rad Gradskog vijeća, čime razvijaju sposobnosti za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini, bit će održana u srijedu u Gradskoj upravi.


Kako je najavila Maja Tatalović, savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU, ovogodišnja tema “Akcije za 5!” su “Prostori za mlade”, a s obzirom na zaključke procjene potreba mladih Riječana i Riječanki koja je nastala u procesu kreiranja novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023.- 2030. godine.


– Prostori za mlade su fizički ili virtualni prostori u kojima mladi mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, obrazovati se o različitim temama, samostalno organizirati aktivnosti i kreirati sadržaje.
Takvi prostori bi trebali biti pristupačni različitim skupinama mladih, inkluzivni, sigurni, moderni i povezani s drugim sadržajima u lokalnoj zajednici koji potiču osobni razvoj mladih.


Tema prostora i sudjelovanja za sve u skladu je s Europskim ciljevima za mlade, u godini koja je proglašena Europskom godinom mladih, ističe Tatalović.


Ove godine u “Akciji za 5!” sudjeluje četrdesetak učenika i učenica iz dvanaest riječkih srednjih škola te petero volonterki i volontera Udruge “Delta” koji će koordinirati rad grupa učenika i pomagati im da uspješno napišu svoje projektne prijedloge.


Rad učeničkih grupa prati i jedna novinarska grupa koju će tijekom dana mentorirati Mirela Džafić, pedagoginja i novinarka Laganini FM radija.


Projektni prijedlog s najvećim brojem glasova učenika i učenica bit će financiran sredstvima iz gradskog proračuna, a učenici i učenice će ga uz mentorstvo Udruge “Delta” i realizirati do kraja ove godine.


“Akcija za 5!” provodi se uz financijsku podršku Grada Rijeke u ukupnom iznosu od 25 tisuća kuna.