NOVA IDEJA

Općina osniva svoju tvrtku: RAL će Lokvama donijeti put razvoja koji utiru mladi

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Plan je da nova tvrtka brine o tri lokvarske nekretnine – Društvenom domu Žaba, Kulturnom centru Picirk i Kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru – te radi na razvijanju kongresnog turizmaLOKVE – Prije više od dvije godine u Općini Lokve prvi su od svih goranskih općina i gradova »ugasili« svoju turističku zajednicu. Već tada u Lokvama su procijenili da sve poslove TZ-a može obavljati jedna od zaposlenica u Općini, a ljetna dežurstva lako se mogu povjeriti domaćim studentima i srednjoškolcima.


Nedavne aktivnosti oko ukidanja postojećih goranskih TZ-a i stvaranja jednog zajedničkog pokazuju da su u Općini Lokve bili u pravu. Hoće li tako biti i s novom idejom općinskog čelništva, vrijeme će pokazati. Ono što je sigurno, jest da se u Lokvama spremaju osnovati novu općinsku tvrtku. Zvat će se skraćeno RAL, a iza te se skraćenice krije naziv Razvojna agencija Lokve, govori nam načelnik Općine Toni Štimac.


Tri objekta


– Plan nam je da ta nova općinska tvrtka brine o tri nekretnine s našeg područja – Društvenom domu Žaba, Kulturnom centru Picirk i Kući čuvara brane na Lokvarskom jezeru. Kroz rad te firme na upravljanju spomenutim objektima vjerujemo da će doći do razvoja svakoga od njih. Cilj nam je, između ostalog, okrenuti se jačanju kongresnog turizma za koji smo već spremni u novouređenom Društvenom domu Žaba.
Vjerujemo da i iz drugih sredina možemo privući goste seminarskog tipa,. a k turizmu i znanosti, posebno sveučilišnoj, bit će usmjeren i rad Kuće čuvara brane na jezeru gdje je projektom i predviđeno da je koriste studenti i njihovi profesori.


Prilika za mlade

Načelnik Štimac smatra da će RAL biti idealan za mlade ljude jer pruža zaista velike mogućnosti uključivanja i suradnje u različite EU projekte.
– Mi već sada imamo nekoliko mladih ljudi zaposlenih na tim projektima, a mislim da ih može biti još i više, pa i na ovaj način pozivam mlade s našeg područja da obrate pažnju na ovo što nudimo jer se kroz dobru kandidaturu za EU projekte može puno sredstava realizirati i uložiti, rekao je načelnik Toni Štimac.

Do kraja ove godine vjerujem da ćemo donijeti odluku o osnivanju, a iduće godine trebala bi početi s radom, pri čemu ćemo za početak imati jednog zaposlenog, a dalje ćemo vidjeti kakve su mogućnosti, pri čemu svakako mislimo iskoristiti mogućnost da se kroz razne EU projekte može bar na određeno vrijeme netko i zaposliti, govori načelnik Štimac, a priliku za kvalitetan rad mladih i daljnje uspješno korištenje EU sredstava kroz rad ovog općinskog poduzeća vidi i Sanja Čop, voditeljica EU projekata u Općini Lokve.


Hrvatski »folklor«


– U posljednje dvije i pol godine realizirali smo nekoliko financijski vrlo vrijednih EU projekata kroz čiju realizaciju nastojimo unapređivati život u mjestu i dizati standard. To nije lako i sigurno bi puno manje posla bilo da se nismo kandidirali i radili. No, baš ovako i treba biti ako se želi kvalitetno razvijati mala lokalna samouprava kakve su Lokve.


Upravo kroz rad ove nove tvrtke mislim da je te aktivnosti moguće pojačati, govori Čop, dodajući da sve veći problem postaje ne sama kandidatura za EU projekte – jer za to su se mnogi već izvještili – već proces realizacije u kojoj, sukladno gotovo pa folklornom običaju u Hrvatskoj – redovno rastu cijene dogovorenih poslova, što je za EU neprihvatljivo, pa se u Lokvama moraju snalaziti tako da za te razlike u cijenama, a one znaju biti itekako velike, sami nalaze potrebna sredstva.