VAŽNA USLUGA

Problem za Gorski kotar: Neprofitnim poštanskim uredima prijeti zatvaranje

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

U odgovoru na pitanje Adrijane Krulić (NL Volim Delnice), gradonačelnica Mihelčić potvrdila je neizvjesnost opstanka poštanskih ureda u Brodu na Kupi i Crnom Lugu. Rekla je da je Grad ponudio mogućnost sufinanciranja njihovog rada, no opciju zatvaranja Hrvatska pošta nije odbacila.DELNICE – Najvažnija odluka koju su na sjednici Gradskog vijeća Delnice donijeli članovi ovog tijela svakako je ona o novom ustrojstvu Jedinstvenog upravnog odjela koji će od 1. siječnja 2022. godine, umjesto do sada jednog, imati tri pročelnička mjesta, odnosno tri odjela – Odjel za financije i proračun, Odjel za komunalni sustav te Odjel za društvene djelatnosti i opće poslove. Pojašnjavajući promjene, gradonačelnica Katarina Mihelčić najprije je zahvalila Gordani Piskač, sadašnjoj pročelnici JUO-a Grada Delnice, koja od početka naredne godine odlazi u mirovinu, a potom pojasnila prijedlog preustroja istaknuvši da je količina posla već dosad bila prevelika za jednog čovjeka, a posebno će to biti sljedećih godina kad se očekuje uključivanje u niz EU projekata.


– Preustroj ne znači rast troškova. Naprotiv, po našim će procjenama doći do smanjenja troškova i to na razini od 100.000 do 150.000 kuna. Vršitelje dužnosti u spomenuta tri odjela imenovat ćemo do kraja prosinca, natječaj za ta radna mjesta bit će objavljen početkom naredne godine, a do proljeća vjerujem da ćemo imati i izabrane voditelje, rekla je gradonačelnica Mihelčić. Vijećnici su prijedlog prihvatili, a jedini komentar imao je Igor Pleše (SDP) koji je u ime kluba vijećnika te stranke rekao da su oni ne samo za preustroj, već i za povećanje plaća tim djelatnicima, budući da je riječ o odgovornom i zahtjevnom poslu koji je znatno bolje plaćen u privatnom sektoru.


Utrka za profitom


Informacijama najbogatiji dio sjednice i ovog je puta bio onaj vezan uz vijećnička pitanja na koja je odgovarala gradonačelnica Mihelčić. Tako se nakon upita Adrijane Krulić (NL Volim Delnice) potvrdilo da je u opasnosti opstanak poštanskih ureda u Brodu na Kupi i Crnom Lugu.
– Regionalni direktor Hrvatske pošte bio je kod mene i najavio realnu mogućnost zatvaranja tih ureda koji ulaze u red onih poštanskih ureda u manjim mjestima koji ne rade s profitom i prijeti im zatvaranje. Razgovarali smo i o mogućnostima da Grad Delnice djelomično sufinancira njihov rad, a što će se dogoditi, tek ćemo vidjeti, mada je, nažalost, moguće i njihovo zatvaranje, rekla je Mihelčić.
Na pitanja Tanje Kezele (PGS) i Danijela Kezelea (NL Volim Delnice) o radovima na vodoopskrbnom sustavu na Vučniku i u Lučicama, gradonačelnica je rekla da će, dozvole li to vremenske prilike, do kraja ove godine biti postavljen prvi sloj asfalta, a konačan završetak svih aktivnosti očekuje se na proljeće.


Šumarski smjer odobren, škola bez sredstava

Na području cijelog Gorskog kotara, pa i Delnica, sve je manje srednjoškolaca i studenata. Godine 2015. u Delnicama ih je bilo 160, ove h je godine 135. U Srednjoj školi Delnice je 127 učenika, a prije šest godina bilo ih je 203.
– Mogu li se pokrenuti aktivnosti koje bi to promijenile?, pitala je Nataša Kozlica (NL Volim Delnice) podsjetivši na ideju o obnovi šumarskog smjera u SŠ Delnice.
Odgovarajući na to pitanje, gradonačelnica Mihelčić rekla je da vjeruje da bi povećanje broja smjerova pripomoglo rastu broja učenika.
– Koliko je meni poznato, otvaranje je šumarskog smjera čak i odobreno, ali nisu osigurana sredstva. Žao mi je što ravnateljica SŠ Delnice nije kontaktirala koordinaciju goranskih čelnika koja je i inicirala obnovu tog smjera te bila spremna čak snositi i dio troškova, rekla je Mihelčić najavivši da će šumarska škola biti tema jedne od narednih sjednica koordinacije goranskih čelnika.

Kad je pak riječ o uređenju vodoopskrbnih sustava u nekim manjim mjestima (Iševnica, Crni Lug…), Mihelčić je na upit Gorana Prelca (HDZ) odgovorila da je riječ o manjim mjestima za koje se nada da će biti obuhvaćena drugim dijelom švicarsko-hrvatske donacije vezane uz velika ulaganja u vodoopskrbni i odvodni sustav Gorskog kotara. O komunalnoj problematici pitanja su postavili i Ivana Pečnik Kastner (HDZ) i Lorena Čop (NL Volim Delnice), a iz odgovora gradonačelnice čuti se moglo da je do problema odvodnje u nekim dijelovima Supilove ulice došlo i stoga što su se mnogi priključili nelegalno i to će se uskoro riješiti provedbom zakonskih odredbi. Kad je riječ o kontroli brzine u delničkim ulicama, uskoro će biti postavljene tri kamere radara direktno povezane s policijom pa će oni koji voze prebrzo biti u prilici i plaćati to »zadovoljstvo«.


POS-ovi stanovi


Vijećnike je zanimala i budućnost pa je tako Ivica Knežević (NL Volim Delnice) pitao što će biti s još 2011. godine potpisanim ugovorom o izgradnji toplane u jednoj od delničkih poslovnih zona.
– Krajem ove godine istječe zadnji rok koji je prethodno vijeće, produživši termine, dalo ulagaču. No, nikakve aktivnosti nisu vidljive, konstatirao je Knežević i pitao kakvo je trenutačno stanje, a gradonačelnica Mihelčić odgovorila je da nema nikakvih kontakata s ulagačima prema kojima Grad Delnice, nakon isteka ugovora, nema nikakvih obaveza, a novog ugovora i produženja sigurno neće biti. Igor Pleše (SDP) želio je znati što će biti s prostorom nekadašnje knjižnice, a Mihelčić mu je odgovorila da će tim prostorom od 1. siječnja 2022. godine upravljati KTD Risnjak-Delnice koji će objaviti natječaj za najam.


Na pitanje Lorene Čop (NL Volim Delnice) o stanju s projektom POS-ovih stanova, gradonačelnica je odgovorila kako je zaprimljeno tridesetak zahtjeva, a konkretne se aktivnosti, nakon provjere njihove ozbiljnosti, očekuju naredne godine. Petar Rajčić (HSP) predložio je u ime svoje stranke oslobađanje mladih poduzetnika-početnika plaćanja komunalne naknade, a gradonačelnica Mihelčić obećala je da će se o tom prijedlogu raspravljati u okviru programa pomoći poduzetnicima koji se izrađuje.