Pečeni vol

Pripreme u uvali Črišnjeva: Je korona, ma je i Vela Gospa

Edi Prodan

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

. S obzirom da se vol peče satima i satima, uistinu će automastki disperzirati posjetitelje.



ČRIŠNJEVA – Je korona, ma je i Vela Gospa, naš značajni blagdan. S obzirom da se moramo pridržavati svih propisa o zaustavljanju korone, tog zeznutog virusa, odlučili smo se na jednu vrst proslave koja traje satima, svi su dobrodošli, a poslastica koju pripremamo bit će satima spremna i idealo pečena kad god tko dođe, najavio nam je Žarko Žeželić Prdela događanje koje priprema na platou ispred svog ugostiteljskog objekta Sidro u uvali Črišnjeva, u subotu od jutra do večeri.


Da bismo izbjegli daljnje mistificiranje, istaknimo kako se Prdela odlučio – ispeći vola. S obzirom da se vol peče satima i satima, uistinu će automastki disperzirati posjetitelje. Da je riječ o neki drugim specijalitetima po kojima je također poznat, da priprema primjerice fritaju s nečim, svi bi se morali okupiti u isto vrjeme. Ovako, tko god kad od subotnjeg jutra do popodneva, dođe, obrok topalo i skinut s ražnja upravo u trenutku kad god tko stigne.


– Druge nam ni. Ili se prilagodi ili nestani. I ne samo nama ugostiteljima, ni posjetiteljima ni bolje, Prdela. Te dodaje kako se s ovom gastronomskom priredbom želio osvrnuti na još neke jako važne stvari.




– Vol težak 650 kilograma je apsolutno domaći, dolazi iz Gorskog kotara iz uzgajališta u Liču. Želim naglasit da ovo naše podneblje, more i riba, divljač, ili meso uzgojenou Gorskom kotaru nema premca, da je najbolje na svijetu. I upravo zati ča smo mi najboji, sve sam povezao, a na ljudima je da samo dođu. Nakon maše na Trsatu, kupanje u Črišnjevi. I domaći vols s ražnja, zaključio je Žeželić Prdela.