PRVA GENERACIJA

Primorsko-goranski župan primio učenike i nastavnike riječke gimnazije: Pri kraju prva godina IB programa

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo LevakRIJEKA – Prvu generaciju učenika koja pohađa International Baccalaureate Diploma Programme u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji jučer su primili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje. Učenici trećeg razreda i njihovi profesori Deni Kirinčić, Bisera Karanović i Aljoša Matulić s ravnateljicom Jane Sclaunich predstavili su program koji učenike priprema za međunarodnu maturu, a kao jednu od posebnosti programa istaknuli su da tijekom školovanja uz tri obavezna predmeta učenici sami biraju predmete iz šest skupina prema svojim preferencijama i potrebama budućeg fakulteta. Cilj programa je stvoriti učenika koji ima komunikacijske sposobnosti, razvijeno kritičko mišljenje i koji će se na odgovarajući način nositi sa izazovima modernog društva.


– Trenutno program traje dvije godine, odnosno upisijemo učenike trećeg i četvrtog razreda, a u planu je pokrenuti cijelu vertikalu, od prvog razreda. Program mogu upisati učenici iz bilo koje škole, a sve osim hrvatskog jezika odvija se na engleskom jeziku. Jedna od posebnosti je i da nema klasičnog vrednovanja učenika, odnosno na kraju trećeg razreda ne dobivaju ocjene, već ih program kontinuirano priprema za polaganje IB mature na kraju dvogodišnjeg perioda, pojasnila je ravnateljica.

Svoja jednogodišnja iskustva pohađanja programa koji se u Hrvatskoj provodi još samo u Zagrebu i Varaždinu predstavili su učenici Erik Černeka, Maxim Develić, Mara Biljan i Lara Vrgoč, a kako je pojasnio Erik radi se o programu koji se bitno razlikuje od nacionalnog kurikuluma.


– Velika je razlika između regularnog i IB programa. Bolje nas priprema za budući studij, a svi želimo studirati u inozemstvu. Osim savladavanja gradiva, potiče nas se i na društveni angažman, kao i volonterstvo. Na nastavi je opuštenija atmosfera, budući da se s manjim brojem učenika može kvalitetnije radi, a i profesori su pristupačniji, kazao je Erik.


Prvu generaciju polaznika čini 10 učenika, a u tijeku su upisi nove genarcije trećaša te je uveden i upisni rok u kolovozu. Županija je, podsjetila je Stilin, tijekom pripreme programa uložila 75 tisuća eura, a sama priprema trajala je od 2019. godine, dok je župan ustvrdio da se radi o školi koja je uvijek bila avangarda u županijskom obrazovnom procesu.