U Cresu

Predstavljena monografija o grboslovnoj baštini Jasminke Ćus-Rukonić: Suvremeni Cres neodvojiv od svog konjića

Walter Salković

Foto W. SALKOVIĆ

Foto W. SALKOVIĆCRES – Muzejska savjetnica Jasminka Ćus-Rukonić, koja je kao arheologinja i heraldičarka desetljećima istraživala cresko-lošinjsko otočje, ni u mirovini ne miruje. U Creskom muzeju, pred mnogobrojnom publikom, predstavila je svoje najnovije djelo, monografiju “Grboslovna baština cresko-lošinjskog otočja”. Na 248 stranica, u 17 poglavlja i 1008 kataloških jedinica Ćus-Rukonić je obradila grbove država koje su upravljale arhipelagom, od Mletačke Republike do suvremene Hrvatske, potom pokrajinske grbove i one pojedinih mjesta i komuna, zatim grbove vladara i drugih dužnosnika, otočnih obitelji i crkvenih dostojanstvenika, redova i bratovština, vjerske simbole te znakove raznih zanata, obrta i udruga.


Na naslovnici monografije nalazi se povijesni grb Cresa, statutom iz 1993. godine proglašen službenim grbom današnjeg Grada Cresa. Osim u službenoj upotrebi, taj se grb često koristi u turističkim materijalima, a može ga se naći i na mnogim obiteljskim kućama, starim i novim zgradama, pa čak i infrastrukturnim objektima, ali i na znakovima raznih udruga, što pokazuje, kako je istaknula Ćus-Rukonić u svom obraćanju, da je “suvremeni Cres i dalje neodvojiv od svog konjića”.


Uvodno se okupljenima obratila Jelena Dunato, urednica izdanja i ravnateljica Creskog muzeja koji je nakladnik ovog, kako je rekla, “magnum opusa muzejske savjetnice Jasminke Ćus-Rukonić”. Podsjetila je na njezinu bogatu bibliografiju, samo iz područja heraldike, te zaključila kako je došlo vrijeme da se “sva ta istraživanja objedine u jednoj publikaciji nadopunjenoj novim saznanjima, fotografijama i ilustracijama, u želji da se stručnim krugovima predstavi jedno zaokruženo istraživanje, a široj javnosti ukaže na ovaj izuzetno važan baštinski dio kako se on naglim turističkim razvojem iz pukog neznanja ne bi devastirao”.
Na kraju je autorici buketom cvijeća zahvalila zamjenica župana Marina Medarić, uz koju je bila i županijska pročelnica za kulturu Sonja Šišić. Kapitalno djelo cresko-lošinjskog grboslovlja sufinancirali su Ministarstvo kulture i medija, Primorsko-goranska županija, Grada Cres, TZ grada Cresa i Udruga umirovljenika, a može se kupiti u Creskom muzeju.