NATJEČAJ RASPISAN

Počinju upisi na Sveučilištu u Rijeci: Buduće diplomce čekaju 2.244 mjesta, evo uvjeta

Ingrid Šestan Kučić

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Prijave su do 11. rujna, objava konačnih rang lista bit će 30. rujna, a 1.471 upisno mjesto namijenjeno je redovitim te 702 mjesta izvanrednim studentima i 71 upisno mjesto strancimaRIJEKA – Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis u prvu godinu diplomskih sveučilišnih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija, a završetak roka za prijavu studijskih programa je 30. rujna. Iznimka je Fakultet zdravstvenih studija na kojem je završetak roka prijave 11. rujna. Objava konačnih rang lista za upise na diplomske studijske programe bit će 30. rujna, a upisna kvota diplomskih studija iznosi 2.244 mjesta, od čega je 1.471 mjesto namijenjeno redovitim te 702 mjesta izvanrednim studentima i 71 upisno mjesto strancima.


Novi studij


Novi diplomski studij uvodi se na Fakultet za menadžment u turizmu koji upisuje prvu generaciju studenata na online diplomski sveučilišni studij Održivi razvoj turizma za koji je predviđeno 90 upisnih mjesta za izvanredne studente. Sveukupno, taj će Fakultet upisati 366 diplomaca. Najveći broj diplomaca upisat će Filozofski fakultet, njih 391. Ta je visokoškolska ustanova u Upisnik studijskih programa početkom siječnja upisala novi diplomski sveučilišni studij Kognitivne znanosti – Kognicija i um (Universily graduate study programmc Cognitive Sciences – Cognition and the Mind) koji se izvodi na engleskom jeziku, ali ga Filozofski fakultet neće pokrenuti u 2022./2023. akademskoj godini te za njega nije predložena upisna kvota.


S planom upisa 350 studenata na prvu godinu diplomskog studija slijedi Ekonomski fakultet koji ove godine nije predložio upisne kvote za diplomski sveučilišni studij Ekonomija, jer je pokrenut akreditacijski postupak donošenja novog integriranog sveučilišnog studija Ekonomija. Tehnički fakultet na diplomskoj razini studija ima osigurana 293 mjesta, Pomorski fakultet njih 242, a Fakultet zdravstvenih studija 100. Taj Fakultet ove godine neće provesti upise na diplomski sveučilišni studij Klinički nutricionizam. Građevinski fakultet očekuje 95 diplomaca, a Akademija primijenjenih umjetnosti 62. Ta visokoškolska ustanova ove godine neće provesti upise na diplomski sveučilišni studij Gluma i Medijske umjetnosti i prakse. Novoosnovani Fakultet za fiziku planira upisati 60 studenata na diplomski studij, a istu upisnu kvotu od 60 mjesta ima i novoosnovani Fakultet za matematiku, dok Odjel za biotehnologiju čeka 55 diplomaca.
Na 55 novih studenata diplomskog studija računa i novoosnovani Fakultet informatike i digitalnih tehnologija koji ove godine neće provoditi upis na dvopredmetni diplomski sveučilišni studij Informatika – nastavnički smjer u kombinaciji s dvopredmetnim studijima Filozofskog fakulteta.


Učiteljski fakultet ima u planu upisati 40 studenata na diplomski sveučilišni studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dok Medicinski fakultet provodi upise samo na diplomsku razinu studija Sanitarno inženjerstvo na kojoj očekuje 33 studenta, a na diplomsku razinu sveučilišnog studija Politehnika i informatika moći će se upisati 42 studenta, dok je Pravni fakultet jedini studij za koji provodi diplomsku razinu upisa, stručni sveučilišni studij Javna uprava, stavio u mirovanje te se neće upisivati nova generacija studenata.


Na dva načina


Prijave za upis u prvu godinu diplomskih sveučilišnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica provode na dva načina, putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpDS) te izravno visokom učilištu. Za odabir studijskih programa u NISpDS sustavu svaki kandidat može prijaviti do 10 studijskih programa, a na taj način rade se prijave programa na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija, Fakultetu za fiziku, Fakultetu zdravstvenih studija, Filozofskom fakultetu, Građevinskom fakultetu te na redovitom diplomskom studiju »Politehnika i informatika«.