Ovdje sunce miluje sve do večeri

Plaža Žalić alias Borik: Jedna od najpopularnijih plaža Lošinjanima i njihovim gostima

Bojan Purić

Foto: Bojan Purić

Foto: Bojan Purić

Pogled je spektakularan, prema jugozapadu, gotovo u potpunosti na otvoreno more, tek se poput kakve arkadije na horizontu razliježe jedinstveni otok SusakJedna od najpopularnijih plaža Lošinjanima i gostima Lošinja je Žalić, a da mnogi od njih tim nazivom uopće ne barataju. Godinama je ponad te plaže ugostiteljski objekt »Borik«, pa se i među ovdašnjim stanovništvom uvriježilo reći da se »ide na Borik«, a stariji naziv rijetki upotrebljavaju i svojevrsni je »znak prepoznavanja« među onima koji na otoku imaju nešto dublje korijene.Otkud privlačnost ove plaže, nije teško zaključiti. Sam žalić prema kojemu plaža nosi ime prekriven je oblucima, a s obiju bočnih strana nepregledni su stepenasti nizovi gotovo posve ravnih stijena, savršenih za izlaganje suncu, rasprostiranje ručnika i ležaljki, stvaranje kružoka – obiteljskih i prijateljskih. Ovisno o dobu dana, pojedine »terase« stvaraju hlad pogodan onima koji će ljenčarenju u hladu dati prednost nad prženjem na suncu. A sunca ima »do kraja«; sa zapada nema nikakve barijere i može se iskoristiti svaki trenutak dnevnoga svjetla.


Na horizontu osamljen arkadijski Susak, Foto: Bojan Purić


Spektakularan pogled


Žalić ili Borik mjesto je ljetnog »suživota«. Na potezu od pedesetak metara mjesta ima za sve – obitelji s malom i nešto većom djecom, djevojke i mladići koji se ovdje dolaze pokazati, susresti ili barem – skrivajući poglede sunčanim naočalama – međusobno odmjeravati svoje vršnjake, nešto stariji kojima odgovara lak pristup moru. U podjednakom se omjeru mogu ovdje sresti cjelogodišnji Lošinjani, oni koji su privremeno ili trajno odabrali neka druga boravišta, »vikendaši« i turisti.

Pogled je spektakularan, prema jugozapadu, gotovo u potpunosti na otvoreno more, tek se poput kakve arkadije na horizontu razliježe jedinstveni otok Susak.


borik

Obluci su radost za najmlađe, Foto: Bojan PurićPlaža je opremljena tuševima s mrzlom vodom, toalet je u sklopu ugostiteljskog objekta, a ima i dovoljno jednostavnih kabina za presvlačenje. Akvatorij plaže omeđen je plutajućom tzv. psihološkom barijerom dovoljno udaljenom od obale tako da za sve kupače ima dovoljno mjesta.Jedan od uređenih ulaza u more je mulić na koji su pričvršćene ljestve od inoksa, a na njima je i pločica s natpisom koji svjedoči da je obnovu podupro Stjepan Grabovac »Taci«, Riječanin koji je godinama provodio ljeta na Lošinju, brat Petra Grabovca, legendarnog fotoreportera Novog lista. Veliki sportski zaljubljenik godinama je držao svoje mjesto na stijenama, a oko njega su se redovno okupljali njegovi lošinjski prijatelji. Prošla je već koja godina od obnove mulića i prijeko je potrebna nova intervencija – površinu stalno zalijevaju valovi i postaje skliska, uistinu opasna za kupače koji ulaze ili izlaze iz mora, a rukohvata nema.


Muliću za ulaz u more potrebna je intervencija, Foto: Bojan Purić


Sve besprijekorno


Prvi put su na ovoj plaži, ali i na Lošinju, Aleksandra i Blažen Minić iz Beograda. Kažu nam, prije pet godina u novinama su pročitali da je Lošinj prvorangiran u jednoj od analiza turističkih mjesta u Hrvatskoj, pa su odlučili doći, prije toga bili su u Opatiji. Koriste hotelski smještaj.


»Ovdje je sve besprijekorno čisto, osjeća se miris borovine, dan traje duže nego u Istri, a za obitelj je jako dobro jer u 23 sata sve utihne«, kaže Minić, koji ističe da je veliki ljubitelj tenisa, poznato mu je da je Lošinj teniska »meka« i redovno odlazi igrati na terene TC »Sunčana uvala«. Na naše pitanje o cijenama, odgovorio nam je da su za dvotjedni odmor odlučili ne opterećivati se troškovima.
Veći dio plaže »natkriljuje« ugostiteljski objekt. Stari »Borik« bio je jednostavan, s klasičnom kombinacijom ponude osvježavajućih pića i brzo pripremljene hrane.Mlađim generacijama poznat je jedino ovakav kakav je danas, s upadljivim stiliziranim »jedrima« u ulozi suncobrana. Ponuda napitaka otprilike je 50 posto skuplja od prosjeka u gradskom središtu, a poslužuju se i dotjeranija jela. Glazbena podloga na terasi najčešće je sanjarska – svježiji hitovi s međunarodne scene miješaju se s onim pomalo nostalgičnima iz osamdesetih godina.


Denijal Rašević zadovoljan je radnim kolegama, Foto: Bojan Purić


Dio plaže za ljubitelje FKK-a


Denijal Rašević u »Boriku« radi prvu sezonu, iako je praktički cijeli radni vijek u ugostiteljstvu. »Najviše ide pivo, kokteli poput aperola i huga te, naravno, kave svih vrsta.Od hrane nemamo preveliku ponudu i najviše su to hamburgeri, a izdvajam hamburger od kozica, shrimpburger – to je nešto što drugi uglavnom nemaju u ponudi. Cijene? Lošinjanima je uglavnom skupo, a stranci se ne žale. Uglavnom nam dolaze gosti iz obližnjih hotela.
Radna ekipa je u redu, osim mene, mladi su, ha-ha…«, kaže Rašević, ističući da ovdje drže do protuepidemijskih mjera, a da to baš i nije slučaj u nekim drugim objektima na Lošinju.


Obitelj Minić iz Beograda prvi put je na Lošinju, Foto: Bojan PurićPristup automobilima do ove plaže je jednostavan, s gradske obilaznice treba skrenuti na Dražici i potom nastaviti cestom kroz borovu šumu i kraj teniskih terena, spustiti se između hotela »Aurora« i »Vespera« pa nastaviti lijevo, do kraja ceste, a to je doslovno na nekoliko metara od prvih sunčališta. Ipak, u ljetnoj špici sezone postoji problem parkiranja i u doba dana najpopularnije za kupanje teško je pronaći slobodno mjesto i vozači ponekad i po deset-petnaest minuta traže prazan prostor između borova, gromača, makar to bilo i na strmim nagibima, pa pod stražnje kotače stavljaju kamenje u nadi da će to pomoći, popusti li ručna kočnica.Dodajmo i da je odmah uz Žalić, odijeljen zelenom ogradom, dio plaže predviđen za ljubitelje FKK-a, a dalje prema jugu vodi dužobalna pješačka staza; ovisno o kondiciji na raspolaganju su uvale Šešula, Cuanguski, Mala Draga, Vela Draga i Sunfarni, a može se istim putem dalje i do poznatih ljepotica Krivice i Balvanide.


Idealno za obiteljsko kupanje, Foto: Bojan Purić


(Bojan Purić)


#instaljepotice #borik #malilošinj


Mali Lošinj poznato je odredište brojnih zvijezda. Među ovogodišnjim hashtagovima pronašli smo zanimljivo društvo koje je upoznavalo i istraživalo lošinjske plaže. Među ljepoticama našle su se manekenke, sportašice i umjetnice. Sve su na svojim profilima zaključile kako je ljeto najljepše godišnje doba. A gdje ljeto ima najduže sunce, nego baš ovdje na lošinjskim plažama.


Na lošinjskom suncu osunčala se i slovenska atletičarka Joni Tomičić Prezelj. U potpisu fotografije s lošinjske plaže napisala je: »Zauvijek zaljubljena u ljeto«.Martina Sabljak dolazi iz Varaždina. Ona je glazbenica, svira violinu, ali i sjajno pjeva. Na festivalima pjeva svoje autorske pjesme, na koncertima i evergreene Ive Robića, a sve spoji u super atmosferu kad s bendom zapjeva i na vjenčanjima. Njezine interpretacije mogu se poslušati i na njezinom YouTube kanalu.Pod imenom Daka predstavlja se ova ljepotica koja je zaljubljena u fotografiju. Za nju je boravak na Lošinju vrijeme resetiranja i odmaranja od svih obaveza, ali i njezino omiljeno mjesto.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli DAKA (@____d_a_k_a____)Yvonne je Lošinj obišla uzduž i poprijeko. Proslavila je i svoj rođendan, barem tako stoji u hashtagu, a najviše ju je oduševila vožnja lošinjskim brdima, uživanje u beskrajnim pogledima s vidikovaca i mirisima borovine.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Yvonne Conforti ⓥ (@yv.yveg)Graciozna manekenka Jeniffer obišla je cijelu jadransku obalu, jer se prije Lošinja odmarala u Budvi i Herceg Novom. Sve što joj treba, kaže, je vitamin »more«.(Edita Burburan)