Bodulske barufe

Piše Mladen Trinajstić: Šarene sličice

Mladen Trinajstić

Nažalost, čini se da EU financijeri, barem što se županijskih lučkih uprava s područja PGŽ-a tiče, mogu mirno spavati. Jer ne mogu oni nama toliko novca darovati, koliko ga mi možemo ne iskoristiti!Imali smo mi i većih problema, pa ih nismo riješili! Tom bi se logikom, uz sve pokušaje shvaćanja objašnjenja planova županijskih, odnosno krčkih lučkih autoriteta, mogao najbolje i najplastičnije objasniti njihov rezon u nastojanju predstavljanja njihova odgovora na čin propasti velikog, ambiciozno osmišljenog i skupog plana ulaganja u rekonstrukciju i proširenje krčke luke, kroz sad i službeno pokopani plan gradnje dvije stotine metara dugog produžetka njenog primarnog lukobrana. Kreativni plan primirivanja javnosti koja će zasigurno imati i pitanja, ali i kritika na račun onih kojima je doslovce kroz prste iscurilo 37 i kusur bepovratno im odobrenih, da ne kažemo darovanih milijuna EU kuna namijenjenih oformljenju ribarske luke unutar proširenog gradskog porta pomalo je čak i zabavan pokušaj saniranja štete, posebice uzme li se u obzir odluka predstavnika krčke županijske lučke uprave da bruku s kojom se ondje sad suočavaju »rješavaju« najavom još većeg, zahtjevnijeg i skupljeg projekta.


Umjesto neuspjelog oživotvorenja samo jednog lučkog segmenta, sad se tako najavljuje plan realizacije njih šest, a što će u odnosu na ovaj, sad i službeno napušteni plan, sasvim sigurno podrazumijevati višestruko veća financijska ulaganja, pa tako i potrebu osiguravanja višestruko većih potpora iz europskih kao i državnih izvora. A u umješnosti i uspješnosti korištenja kojih se, vidimo to danas, Županijska lučka uprava Krk (kao uostalom i njihove lošinjske kolege koji su nedavno također »pokopale« svoj plan izgradnje i uređenja trajektnog pristaništa u uvali Mrtvaška) ne mogu baš pretjerano hvaliti.


Iz faze čekanja na pojavljivanje građevinara i njihovih strojeva čije bi brujanje unutar luke grada Krka trebalo krenuti svakog časa, krčke su lučke instance sve sad vratile u početnu fazu prezentiranja šarenih sličica, dopadljivih vizualizacija i atraktivnih računalnih ilustracija svojih »ambicioznih razvojnih planova«. Umjesto realizacije već odobrenih, davno plaćenom projektnom, ali i građevinskom dokumentacijom popraćenih projekata, sad se tako iznova vraćamo na početak priče i javno predstavljanje onoga što će biti, ili možda bolje rečeno – »što bi bilo, kad bi bilo«. Nažalost, čini se da EU financijeri, barem što se županijskih lučkih uprava s područja PGŽ-a tiče, mogu mirno spavati. Jer ne mogu oni nama toliko novca darovati, koliko ga mi možemo ne iskoristiti!