Bodulske barufe

Piše Mladen Trinajstić: Novac i kvadrati

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Teško se ne složiti sa stavovima skupine mještana da je stanje u koje je Haludovo dovedeno isključiva krivnja njegovog vlasnika koji je lošim gospodarenjem i nebrigom Malinskoj učinio ambijentalnu štetu, ali i civilizacijsku sramotu.Legitimno je pravo svakog vlasnika nekretnine da sa svojim vlasništvom postupa na način koji sam smatra najboljim, naravno, dokle god je njegovo postupanje u skladu sa zakonom i dok ne šteti legitimnim interesima drugih u svome okružju. Dosadašnji postupci vlasnika hotelske zone Haludovo, ruskog poslovnog čovjeka kojeg bismo slijedom onog što je napravio, ili što bolje rečeno nije napravio od tog nekad velebnog tursitičkog kompleksa, mogli nazvati svakako osim investitorom u turizam, uistinu izlaze i iz okvira legitimnosti, pa i ulagačke racionalnosti.


Jednako tako, moglo bi se reći da su danas više no legitimne intencije inicijatora nedavno pokrenute, od javnosti dobro prihvaćene te potpisima podržane peticije kojom je, prilično radikalno, »za kaznu« onima koji su uništili Haludovo, od općinske uprave zatražena prenamjena tog dosad turističkog zemljišta u zelenu oazu zaštićene park-šume. Teško se ne složiti sa stavovima skupine mještana da je stanje u koje je Haludovo dovedeno isključiva krivnja njegovog vlasnika koji je lošim gospodarenjem i nebrigom Malinskoj učinio ambijentalnu štetu, ali i civilizacijsku sramotu na ponos i diku njegovom ruskom vlasniku, ali i sustavu koji je svojom inertnošću i neučinkovitošću sramotnu devastaciju tog hotelskoga grada posredno omogućavao.


Sad pokrenuti »manevri« lokalne uprave kojima se vlasniku Haludova jasno i otvoreno šalje poruka da ulaganja u obnovu i revitalizaciju tog kompleksa moraju biti pokrenuta odmah ili ih neće biti (barem ne tako brzo), koliko se god mogli činiti »na dugome štapu«, možda bi čak i mogli donijeti neki pomak. Jer umjesto na turizam, a s kojim aktualni vlasnik Haludova očito nema baš nikakve veze, sad se posredno zaigralo na jednu drugu kartu – onu koja se tiče novca. Vrijednost tridesethektarskog kompleksa u kojem se već sutra može početi birati keramičke pločice za kupaonice hotela s čijom je izgradnjom moguće krenuti odmah, neupitno je višestruko veća od vrijednosti »ledine« na kojoj će, nakon što Općina odradi najavljeno, za pokretanje investicija bilo koje vrste biti potrebno čekati na dovršetak uvijek sporog, dugotrajnog, pa na koncu po pitanju konačnog ishoda i nezvjesnog donošenja novih prostornoplanskih odrednica.
Gubitak današnjih prava i investicijskih mogućnosti zasigurno će se vrlo izravno reflektirati i na gubitak vrijednosti svakog kvadrata turističke zone koja će se, kako se ovih dana izrazio i malinskarski općinski načelnik, ukidanjem važećeg DPU-a u smislu mogućnosti realizacije ulaganja bilo koje vrste vratiti nekoliko »škalina« unatrag. Turizam u Haludovu odavno više ne postoji niti igra ikakvu ulogu. Ostaje za vidjeti igraju li novac i kvadrati, odnosno izgubljena vrijednost kapitala uloženog u njihovu kupnju.