19. Rabska fjera

Otvoreno simbolično fjersko trodnevlje u gradu Rabu: Tradicionalna manifestacija ide dalje usprkos koronavirusu

Hrvoje Hodak

snimio Hrvoje Hodak

snimio Hrvoje Hodak

U dane spomenutih srednjovjekovnih općinskih javnih svečanosti, u Rabu se nije smjela krojiti pravda niti progoniti dužnike, pa su tako Gradska vrata bila otvorena za sve.Što smo se više primicali vrhuncu turističke sezone, prateći svakodnevno vijesti o situaciji s koronavirusom, to nam je jasnije bilo da ovogodišnja 19. Rabska fjera, manifestacija koja je u svojoj osnovi proslava otvorenosti i slobodarskog duha, neće ni približno moći zaživjeti u očekivanoj raskoši i masovnosti veličanstvenog srednjovjekovnog spektakla, kako je to bilo proteklih godina.


Naime novovjeka Fjera crpi svoju autentičnost iz šest i po stoljeća starih povijesnih korijena i sedmodnevnih općinskih svečanosti tempus feriarum uvedenih od strane Velikoga vijeća Raba davne 1364. u počast ugarsko-hrvatskom kralju Ljudevitu I. Anžuvincu koji je, nakon dvogodišnjeg rata i poraza Venecije, Rabljanima priznao privilegije veće od onih koje su imali pod Mlečanima, te naravno, na čast i slavu sv. Kristoforu, zaštitniku Raba, čije rođenje za nebo Crkva slavi 27. srpnja.


Foto galerija: Otvorena 19. Rabska fjera Foto: Hrvoje Hodak


U dane spomenutih srednjovjekovnih općinskih javnih svečanosti, u Rabu se nije smjela krojiti pravda niti progoniti dužnike, pa su tako Gradska vrata bila otvorena za sve.
No aktualno širenje koronavirusa, praćeno brojnim javnozdravstvenim i epidemiološkim mjerama i restrikcijama, Fjeru je od manifestacije s više od 700 kostimiranih sudionika raspoređenih u stotinjak umjetničkih i zanatskih radionica diljem povijesne jezgre grada, svelo na dostojanstveni promenadni obilazak kostimirane, brojem ograničene, povorke sudionika ulicama srednjovjekovnog grada, s ciljem iskazivanja velikog poštovanja spram tradicije i očuvanja duha Fjere uz prioritetnu brigu o zdravlju ljudi i njihovoj sigurnosti.


U 20.30h iz Ljetnog kina na Gornjoj ulici u gradu Rabu, 60-ak kostimiranih sudionika, članova različitih sekcija Udruge rapskih samostreličara, predstavnika većih fjerskih radionica i gradske vlasti, sa zaštitnim maskama na licima, krenulo je, praćeno ritmovima bubnjeva i zvucima fanfara, niz skale Bobotine do stijega na Trgu sv. Kristofora. Tamo su rapski samostreličari, nakon intoniranja „Ode Rabu“, podignuli fjersku zastavu, a na znak voditelja igara (Heralda), pucnjem iz topa s obližnje Kule smjelih simbolično je otvorena 19. Rabska fjera.


Povorka se zatim, uz bljeskanje fotoaparata brojnih znatiželjnih turista, nastavila kretati Srednjom ulicom, a onda se, stigavši do Gradske lože, uputila dalje na Pjacetu, zatvorivši promenadnu rutu prvoga dana Fjere natrag u Ljetnome kinu.


Večernje promenade gradom kostimirane povorke Rabske fjere osim na blagdan sv. Jakova, održavat će se i iduće dvije večeri, u nedjelju 26.07. na blagdan sv. Ane, i završnog dana Fjere, u ponedjeljak 27.07. na blagdan sv. Kristofora.