"Dobra energija"

Završava projekt ugradnje solarnih elektrana, uključeni se okupili u Cresu. Evo što su postigli

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter SalkovićProjekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” približava se svome kraju pa su se u Cresu okupili predstavnici svih projektnih partnera kako bi analizirali do sada učinjeno i dogovorili preostale aktivnosti.


Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri su gradovi Cres, Čakovec, Ivanić-Grad, Poreč, Pula i Zaprešić, potom Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.


U sklopu projekta grade se 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javnim objektima na područjima gradova-partnera pa je tako Grad Cres postavio solarnu elektranu snage 20 kW na zgradu Dječjeg vrtića Girice.
Nakon radnog dijela održanog u palači Moise, projektni partneri razgledali su Cres te posjetili fotonaponsku elektranu koja već četiri mjeseca proizvodi struju na krovu dječjeg vrtića.


– Zadovoljstvo nam je što je naš dječji vrtić izabran za postavljanje solarne elektrane kojom smo smanjili naše troškove. Osim toga, ovim projektom doprinijeli smo našoj zajednici u promociji energetske tranzicije, rekla je ravnateljica vrtića Mirjana Koljevina.


Prema dosadašnjim pokazateljima, proizvedeno je 4,72 MWh električne energije što je gotovo 20% ukupne potrošnje dječjeg vrtića.


Procijenjeno je da će godišnja ušteda za vrtić biti oko 2.000 eura, a ne treba zanemariti niti činjenicu da je emisija CO2 u protekla četiri mjeseca smanjena za 2,24 tone.


Projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” ukupno je vrijedan 1,4 milijuna eura, a sufinanciraju ga Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. sa 1,1 milijuna eura bespovratno, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”. Projekt će biti zaključen u travnju do kada bi trebale biti izgrađene 22 nove sunčane elektrane.