"Samo da je dažja"

Zahuktala se berba grožđa u vrbničkim vinogradima, enolozi suglasni: ‘Vina će biti najbolja u zadnjih desetak godina’

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Plod je u izuzetnoj kondiciji, grožđe je zrelo, ali i zdravo, bez trulih bobica. Sadržaj šećera i kiselina u plodu točno je na razini koju želimo, kaže enolog Marinko VladićVRBNIK – Samo neka ne bude dažja, i sve će bit u redu. Tim nam je riječima svoja, a vjerojatno i razmišljanja brojnih vrbničkih vinogradara koji su se upravo ovih dana »bacili« u trgadbu jučer predstavio Ivan Ivanović kojeg smo, gacajući kroz blato Vrbničkog polja, ondje zatekli u poslu.


– Ma znalo je biti i puno gore no što je danas jer barem nema vode po tlu, rekao je vrijedni Vrbenčan ocjenjujući da se zemlja polako, ali i osjetno ipak suši, te da je nakon svakoga sata obavljanja nimalo lakog posla berbe grožđa polje sve »prohodnije«. A grožđe, pitamo ga. Kakav je urod?


– Odličan, odgovara nam naš sugovornik nutkajući nas slatkim plodom žlahtine koja će, konstatira, uskoro biti »pretočena« u nadaleko poznato vino Poljoprivredne zadruge Vrbnik, a djelom i PZ Gospoja s kojom, otkriva nam, također surađuje. Berba se zahuktala, kumpanija koja mi pomaže u berbi je tu, svi disciplinirano odrađuju svoj dio posla i ako se nastavi suho vrijeme, a nadam se da hoće, računam da bih za dan ili najviše dva mogao odraditi sve što sam planirao, zaključio je Ivanović.


Samo nek više ne bude kiše, i sve će biti u redu, kaže Ivan Ivanović / M. TRINAJSTIĆ


Stručno i optimistično
Slično smo optimistično raspoloženje jučer osjetili i u preradbenom pogonu kao i podrumima Poljoprivredne zadruge Vrbnik, najvećeg i najstarijeg vinarskog pogona na otoku Krku gdje su nas spremni i orni za ćakulu o tijeku i očekivanjima od berbe dočekali njezin glavni enolog Marinko Valdić, a s njim i Denis Matanić. Ovaj potonji nedavno je upravo od Vladića preuzeo ulogu zadružnog upravitelja, a s njom i sve manadžerske zadaće. Rasterećenje je to koje je iskusnom enološkom stručnjaku Vladiću omogućilo da se, baš kao i nekad, iznova u potpunosti posveti onome što najviše voli i u čemu je »najjači« – stvaranju i njegovanju dobroga vina.


– Ulogu upravitelja preuzeo sam ovog ljeta, prešavši s pozicije voditelja nabave riječkog hotela Hilton u kojem sam kraće vrijeme radio nakon što sam dulje od desetljeća bio voditelj nabave pića u jednom velikom nacionalnom trgovačkom lancu, rekao je novi upravitelj vrbničkog PZ-a, napominjući da je svog novog najbližeg suradnika, Marinka Vladića znao otprije. Poznajući njegove kompetencije, ali i sve što je u ovoj zadruzi posljednjih godina činjeno na modernizaciji njihovih prerađivačkih i podrumskih kapaciteta, znao sam da dolazim u dobro posloženu vinariju čijem sam daljnjem napretku želio pripomoći vlastitim manadžerskim znanjem i iskustvom, nastavio je Matanić napomenuvši da je činjenica da je i sam porijeklom Vrbenčan te da mu je djed jedan od osnivača PZ-a samo olakšala odluku da se prihvati upraviteljskih zadaća, nadovezao se enolog zadružne vinarije priznajući da je taj segment posla zapravo njegova glavna i jedina ljubav.


A što ovih dana kaže ta ljubav? Pitamo ga želeći čuti njegove dosadašnje impresije, ali i očekivanja od netom započele berbe. Prema svemu sudeći, ovogodišnja će berba biti kvalitativno izvrsna, uz količinske rezultate koji bi mogli biti na razini, ili tek neznatno slabiji od lanjske kad smo ovdje preradili oko milijun kilograma grožđa, procjenjuje Vladić. Plod je u izuzetnoj kondiciji, grožđe je zrelo, ali i zdravo, što potvrđuje činjenica da do ovog trenutka, u traktorima koji dovoze u polju ubrano grožđe, nisam vidio niti jednu jedinu trulu bobicu, što nije uvijek slučaj. Sadržaj šećera i kiselina u plodu točno je na razini koju želimo,s obzirom na karakteristike vina koje kanimo proizvesti, nastavlja Vladić.


Denis Matanić i Marinko Vladić / M. TRINAJSTIU


Sve po planu


Na našu konstataciju da je berba ove godine počela nešto kasnije no obično, zadružni nam enolog odgovara potvrdo, uz napomenu da je to još uvijek znatno ranije u odnosu na datume u kojima su berbe počinjale 90-ih godina, kad se počinjalo trgati tek koncem rujna i nerijetko ulazilo u listopad. Vremenske su nas prilike malo poremetile u samom početku berbe, pa smo zbog kiše za jedan dan odgodili njezin početak. I noćas je palo tridesetak litara kiše, ali trenutno puše bura, pa se plod suši i dolazi nam ohlađen na upravo idealnu temperaturu, nastavlja naš sugovornik, naglašavajući da se u ozbiljnom vinarstvu mora paziti na baš svaki detalj.


Mošt nam u ovom trenutku dolazi u tankove prirodno »ohlađen« na svega 16 do 17 stupnjeva celzijevih, što je optimalno, i zapravo sve teče prema planu, zaključuje prvi enološki autoritet zadružnog pogona ne propustivši naglasiti i da su vinogradi Vrbničkog polja svake godine u sve boljoj i boljoj kondiciji. Radi se o tome da je dobar dio ovdašnjih vinogradara, tako i naših zadrugara, u proteklim godinama obnavljao svoje nasade. Nisu se toliko povećavale površine koliko se obnavljalo i »pomlađivalo« nasade zbog čega sad, na zadovoljstvo nas prerađivača, svjedočimo vrlo kvalitetnom urodu, zaključio je Vladić.


Trgadba u punom jeku (MLADEN TRINAJSTIC, 20.09.2021)


Predstvnici PZ-a Vrbnik ocijenili su i da će, bude li vinogradare u njihovom poslu ovih dana poslužilo vrijeme, trgadba potrajati narednih sedam do osam dana. Predstavnici PZ-a rekli su i da se nadaju da se pad prometa do kojeg je lani došlo u uvjetima pandemije i turističkih oscilacija više neće ponavljati te da će, dobro poslovno, ali i finacijsko ozračje kakvo je na Krku, ali i na cijelom Jadranu vladalo ovog ljeta, takvim ostati i u nadolazećem razdoblju u kojemu će na tražište izaći njihova vina iz berbe 2021. koja bi, po složnoj procjeni vrbničkih eneolških znalaca, mogla biti jedna od boljih u posljednjih desetak godina.


Ulaganje u tehnologiju

PZ Vrbnik proteklih je godina značajna sredstva ulagala u širenje i tehnološko osuvremenjavanje svojih podruma, smještenih u prostranim, klimatiziranim halama bivše tvornice »Vrbenka« koja je davno poslovala u susjedstvu zadržnog sjedišta. Danas u podrumu imamo kapacitet čuvanja 1,46 milijuna litara i u stanju smo prihvatiti znatno veće količine od onih koje nam u godinama poput ove mogu isporučiti naši zadrugari, kaže Vladić podsjetivši nas da je ovo već treća berba koja se odrađuje unutar njihovog novog, suvremenog podruma.