Domino-efekt

Za dizala u krčkom Domu zdravlja prikupljeno već 200 tisuća kuna, GP Krk donirao 100.000

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Umjesto na uobičajene domjenke i prigodne poklone, GP Krk izdvojio je 100 tisuća kuna za lakše kretanje starijih i osoba s invaliditetom u krčkom Domu zdravlja. Jednak iznos uplatit će i Grad Krk, a pozivaju se i ostale tvrtke da pomognu ugradnju dvaju potrebnih dizalaSvjesni velikog i objektivnog problema s kojim su zasigurno upoznati svi koji su u nekom trenutku imali potrebu za korištenjem jednom od zdravstvenih usluga krčkog Doma zdravlja, predstavnici najveće i vjerojatno najpoznatije otočne kompanije – građevinske tvrtke GP Krk – pokrenuli su ovih dana hvalevrijednu inicijativu.


Shvaćajući utemeljenost i važnost izazova mnogim njihovim sumještanima nepremostivih arhitektonskih barijera kojima je, na »čast« onih koji su pred više desetljeća namjenski projektirali to krajnje nefunkcionalno zdanje, predstavnici bodulskog građevinskog giganta vođeni direktorom Josipom Purićem vlastitim su financijskim doprinosom »teškim« 100 tisuća kuna potakli osnutak namjenskog fonda kojemu je glavni i zapravo jedini cilj izgradnja i instalacija dvaju dizala u unutrašnjost krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ-a.


– Svojim smo potezom proteklih dana upoznali i krčkoga gradonačelnika Darija Vasilića, koji je, prepoznajući smislenost naše nakane, odlučio u Gradskom proračunu za iduću godinu osigurati još jednu takvu financijsku potporu, donaciju kojom je spomenuti fond već sad, možemo to reći, dosegao vrijednost od 200 tisuća kuna, predstavio nam je Purić uvjeren da će tu inicijativu svojim uključenjem i doprinošenjem pomoći i drugi otočni privredni subjekti.


Rješiv problem
– Umjesto da novac u ovom predblagdanskom periodu »bacamo« na domjenke, na u okolnostima u kojima danas živimo ionako neprihvatljive veselice ili ih pak trošimo na prigodne poklone koje, ako nisu prehrambene prirode, zapravo nitko kasnije više niti ne pogleda, odlučili smo novac koji smo u normalnim godinama namjenjivali za takve svrhe usmjeriti nečem pametnijem, smislenijem i svima potrebnijem, onomu što svatko od nas prepoznaje kao velik i stvaran problem naših starijih kao i osoba s invaliditetom.


A na njihove probleme su nam svima, u više navrata, i posredstvom vaših novina, ukazali i predstavnici Udruge osoba s invaliditetom kvarnerskih otoka, nastavio je Purić.


– Iako smo svi, vjerujem, i prije njihova vapaja bili svjesni postojanja tog problema, takve njihove inicijative u nama, u GP-u Krk, a vjerujem i kod brojnih drugih otočana, potaknule su želju da zajedničkim naporima pomognemo u rješavanju tog, objektivno gledano, rješivog problema, rekao je direktor GP-a Krk te naglasio da je s odlukom o izdvajanju spomenutog iznosa za tu svrhu proteklih dana osobno upoznao i vodstvo Doma zdravlja PGŽ-a.


– Od predstavnika njihova rukovodstva, naravno osim zahvale, dobio sam i čvrsta uvjeravanja da će novcu koji smo mi već osigurali i kojemu će jednako vrijedan doprinos uskoro dati i Grad Krk, i sama ta ustanova pridonijeti izdvajanjima vlastitih sredstava.


Naš je sugovornik ćakulu na tu temu začinio pozivom svojim kolegama, gospodarstvenicima odnosno poduzetnicima, obrtnicima pa čak i pojedincima koji će, ako su se makar jednom imali potrebu koristiti nekom od zdravstvenih usluga u tom kompleksu prepoznati smislenost te inicijative, da se u okviru vlastitih mogućnosti odazovu njihovu pozivu te da pripomognu ostvarenju plana nabave i postavljanja ondje nužno potrebnih dizala.


Učinjen prvi korak


Doznali smo i da su već napravljene procjene vrijednost potrebne investicije kvantificirale na iznos »težak« između 600 i 700 tisuća kuna, koliko bi stajali zahvati kojima bi u međuprostore dvaju nasuprotnih stubišta bila instalirana dizala.


Jedan lift, nažalost, ne bi riješio problem teže pokretnih osoba jer je konstrukcija zgrade takva da se spuštanjem s ulaza krčkog Doma zdravlja na njegove međukatne konstrukcije korisnici zapravo iznova suočavaju s potrebom uspinjanja stubištima suprotnog bloka zgrade.


Kako bilo, pokretanjem ove inicijative i osiguravanjem nimalo beznačajnog »inicijalnog iznosa« napravljeno je već pola posla na putu oživotvorenja tog hvalevrijednog plana. Druga će polovina, za nadati se, biti realizirana nakon što se nastojanjima krčkih građevinara priključe i drugi plemeniti dobrotvori i donatori kojih na Krku, posebice kad je to bilo najpotrebnije, nikad nije nedostajalo.


Spomenimo i da nam je krčki gradonačelnik rekao da će o svim aspektima inicijative vodstva GP-a Krk već na idućem koordinacijskom okupljanju svojih kolega i njih upoznati s tom inicijativom kojom bi se, bude li sve teklo kako se njezini pokretači nadaju da hoće, uskoro napokon riješili problemi zbog kojih su pred koji dan, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predstavnici spomenutog udruženja odgovornima zaprijetili organizacijom prosvjeda pred sjedištem te samo zdravim i pokretnim osobama dostupne zdravstvene ustanove!