Projekt Klaudia Jurčića

VRIJEME JE ZA ŽLAHTINU: 25 vinskih profesionalaca u petak u opatijskom Ambasadoru

P. N.

Projekt je okupio vodeće vinske profesionalce, njih 25 – enologe, sommeliere, novinare, ocjenjivače iz Hrvatske i Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, koji će organoleptički opisati vina proizvedena od autohtone sorte vinove loze Kvarnera žlahtine



 


Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Kvarnera u opatijskom hotelu Ambasador će se 31. ožujka održati jedinstveni autorski projekt jednog od najboljih hrvatskih sommeliera Klaudia Jurčića ŽLAHTINA – kraljica Kvarnera |organoleptički opisni standard vina od autohtone sorte vinove loze žlahtina|.


 




Projekt je okupio vodeće vinske profesionalce, njih 25 – enologe, sommeliere, novinare, ocjenjivače iz Hrvatske i Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije, koji će organoleptički opisati vina proizvedena od autohtone sorte vinove loze Kvarnera žlahtine. Vina koja će se opisivati, njih 35 – pjenušci, mlada vina, odležala, desertna dolaze iz vinarija članica Udruženja Kvarner Wines – Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Gospoja, Vinarija Katunar, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir, Grand Village Estate Winery, Vinarija Šipun i vinarija Nada.


 


Ciljevi projekta su promocija i branding vina žlahtina


 


Ciljevi projekta su promocija i branding vina žlahtina kao vina od autohtone vinske sorte Kvarnera, identitet i prepoznatljivost Kvarnera kao vinske destinacije, degustacijki (izgled, miris i okus) opis vina s ciljem definicije organoleptičkih karakteristika sorte, poveznica organoleptičkih karakteristika vina s terroir-om, potencijal i definiranje različitih stilova žlahtine (mlada, zrela, macerirana, desertna i pjenušava), bolji plasman i konkurentnost vina u segmentu višeg nivoa HO-RE-CA-e i usklađivanje lokalnih namirnica s autohtonim sortama.


 


 


„S velikim zadovoljstvom mogu istaknuti da je u sklopu razvoja gastronomije na Kvarneru, upravo dio koji se odnosi na vinski turizam onaj koji je u porastu, i to kako na strani ponude odnosno naših vinara na Kvarneru, tako i na strani potražnje budući da je trend uživanja lokalnih vina ono što gosti traže na destinaciji. Suradnja Turističke zajednice Kvarnera i udruženja Kvarner Wines kreirala je ovaj izniman događaj s kojim autohtonu sortu žlahtinu uzdižemo na karti vinskih sorti kako ona to i zaslužuje. Vjerujemo da će rezultat ovog projekta doprinijeti daljnjem brendiranju kvarnerske eno i gastro scene“, rekla je direktoria Turističke zajednice Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.


 


Studijski izlet Kvarner Wines Route


 


„Višegodišnja promocija kvarnerskih autohtonih sorti, rad enologa, stručnjaka i vinara kao proizvođača ovim projektom pokazuje da je žlahtina najvažnija autohtona sorta Kvarnera od ukupno 37 autohtonih sorti. Kroz organoleptičke opisne standarde grupe stručnjaka, žlahtini definiramo karakteristike sorte, definiramo joj stil i dajemo na značaju u cilju prepoznatljivosti i boljeg plasmana“, rekao je Klaudio Jurčić, autor projekta.


 


Sudionici će se u Opatiji okupiti već 30. ožujka kada im je organiziran studijski izlet Kvarner Wines Route u sklopu kojega će posjetiti sve vinarije na Kvarneru koje će se predstaviti s ostalim vinima koja nisu proizvedena od autohtone sorte vinove loze Žlahtina.