
Prodajna izložba / TZG Krk
Manifestacija u Gradu Krku započela je 22. kolovoza bogatom gastronomskom ponudom – restorani i konobe grada pripremili su maštovita jela i deserte u kojima je smokva igrala glavnu ulogu, od slanih specijaliteta do slastica
povezane vijesti
Ovogodišnji Dani smokava još su jednom potvrdili status Krka kao prepoznatljivog središta slavljenja ove mediteranske voćke. Manifestacija je započela 22. kolovoza bogatom gastronomskom ponudom – restorani i konobe na području grada Krka uvrstili su u svoje jelovnike raznolika jela i deserte u kojima je smokva imala glavnu ulogu. Posjetitelji su tako mogli kušati sve – od tjestenina, mesnih jela i pizza do tiramisua, panna cotte, sladoleda i brownies kolača sa smokvama. Tijekom više od dva tjedna smokva je pokazala svoju svestranost, uklapajući se u različite kulinarske interpretacije i moderne gastronomske trendove.

S jedne od dobro posjećenih radionica / TZG Krk
Glavni dio programa održan je od 4. do 7. rujna. Manifestaciju je otvorilo stručno predavanje doc.dr.sc. Željka Prgometa »Rezidba stabala smokava – od sadnje do pune rodnosti«, koje je u Maloj vijećnici okupilo brojne zaljubljenike u smokve i sve one zainteresirane za njihovu sadnju i uzgoj. Predavanje je nastavljeno individualnim savjetovanjima i podjelom sadnica, a doc. dr. sc. Prgomet kroz neformalno druženje s posjetiteljima prenio je niz praktičnih savjeta i iskustava.

Zainteresirani su dobili i sadnice / TZG Krk
U programu se istaknula i šetnja u organizaciji udruge Knezovi Krčki Frankopani, koja je oživjela povijesne prizore te podsjetila na bogatu baštinu grada i otoka.

Svečano uz Frankopane / Foto: TZG Krk
Veliko zanimanje izazvala je i prodajna izložba proizvoda od smokava, gdje su posjetitelji imali priliku razgledati i kupiti svježe i suhe smokve, pekmeze, likere, prirodnu kozmetiku i suvenire nadahnute ovim plodom.
Program su dodatno obogatile kreativne radionice koje su pružile priliku za učenje i stvaranje – izrađivale su se smokve od gline, oslikavali medaljoni, izrađivale unikatne torbe otiskivanjem smokvina lista, a posebna zanimljivost bile su radionice filcanja krčke vune. Ove aktivnosti, namijenjene i odraslima i djeci, privukle su brojne sudionike koji su sa sobom ponijeli originalne vlastite kreacije, ali i nova znanja.

TZG Krk

TZG Krk
Večernji program protekao je u znaku glazbe i druženja. Klape Rašketa i Tramuntana nastupile su na atraktivnim lokacijama – Veloj placi i Trgu Kamplin – stvarajući poseban ugođaj i donoseći tradicionalne note u povijesno središte Krka.
19. Dani smokava još su jednom spojili gastronomiju, edukaciju, tradiciju i zabavu, potvrđujući smokvu kao nezaobilaznu namirnicu i prepoznatljiv simbol grada Krka. Organizatori već najavljuju kako će sljedeće, jubilarno 20. izdanje, donijeti nove sadržaje i dodatno obogatiti krčku kulturnu i gastronomsku ponudu.
PRODAJNA IZLOŽBA
Veliko zanimanje izazvala je i prodajna izložba proizvoda od smokava, gdje su posjetitelji imali priliku razgledati i kupiti svježe i suhe smokve, pekmeze, likere, prirodnu kozmetiku i suvenire nadahnute ovim plodom