Gradonačelnik Krka

Vasilić dijeli proračunske potpore civilnom sektoru u nikad većem iznosu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ovogodišnji ukupni budžet civilnog sektora na području Grada Krka iznosi nemalih 437.800 euraNa kolegiju krčkog gradonačelnika predstavljen je i formalno usvojen prijedlog Odluke o dodjeli i rasporedu sredstava za sufinanciranje programa i projekata od interesa za opće dobro u 2024. godini.


Nakon izlaganja i detaljnog prezentiranja postupka kojim se od predstavnika Odsjeka za društvene djelatnosti na početku svake, tako i ove godine provodio postupak valoriziranja prijavljenih programa i projekata koje su za (su)financiranje iz proračuna Grada Krka temeljem objavljenog javnog poziva kandidirali predstavnici brojnih udruga, društava, klubova i ostalih organizacija civilnoga društva, čelnik izvršne vlasti tog otočnog Grada, Darijo Vasilić, i formalno je potvrdio iznose i predloženi raspored takvim sadržajima namijenjenih proračunskih potpora, i to u nikad većem iznosu.


Za ovogodišnje (su)financiranje civilnoga sektora, ako se izuzmu javne potrebe u kulturi o kojima se slijedom zasebnih zakonskih odredbi već prethodno odlučivalo, iz proračuna Grada Krka izdvojen će biti ukupni budžet od čak 327.860 eura.

U odnosu na lanjsku godinu godinu kada je za istu namjenu utrošeno bilo tek nešto manje od 260 tisuća eura, radi se o značajnom povećanju od 26,19 posto odnosno 68.045 eura.


Ako tome pribrojimo i gotovo 110 tiusća eura prethodno već namijenjenih udrugama koje djeluju u kulturi, proizlazi da je ovogodišnji ukupni budžet civilnog sektora na području Grada Krka nemalih 437,8 tisuća eura.


U odnosu na prošlu godinu kada je za istu namjenu iz krčke Gradske kase bilo utrošeno 350,5 tisuća eura, radi se o povećanju od čak 24,87 posto odnosno o sveukupnom porastu te proračunske stavke za 87,1 tisuću eura.


U predstavljanju spomenute tematike predstavnici za civilni sektor zaduženih Gradskih službi iznijeli su i podatak da je temeljem javnog poziva raspisanog krajem prosinca prošle godine, od 84 zaprimljene prijave, pravo na sufinanciranje projekata i programa ostvarilo 73 prijavitelja.


Od toga se 30 prijava odnosi na programe i projekte sportskih klubova i udruženja (za rad kojih je ukupno izdvojeno 227,8 tisuća eura), 19 na programe i projekte socijalno-humanitarnih udruženja (za djelovanje kojih se osigrava 50 tisuća eura), sedam je podržanih programa i projekta udruga koje djeluju u tehničkoj kulturi (s ukupnom potporom u vrijednosti 10 tisuća eura), a osam programa i projekata građanskih inicijativa, s ukupnim budžetom u vrijednosti 20,9 tisuća eura.


Uz spomenute, devet je programa i projekata u red podržanih iz ove proračunske stavke uključeno i od udruga koje djeluju u poljoprivredi, a vrijednosti čijih će programa i projektnih aktivnosti u 2024. godini biti ukupno 19,2 tisuća eura.