Najljepše kvarnerske plaže

Uvala Voz: Plaža na kojoj svatko nađe svoj komadić hlada

Bruna Matičić

Uvala Voz / Foto: R. BRMALJ

Uvala Voz / Foto: R. BRMALJ

Uvala Voz nalazi se na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka, a njezina neposredna blizina kopnu učinila ju je geostrateškim važnim povijesnim položajem.Istražujući plaže, uvale i zaljeve našega predivnoga Kvarnera put nas je odveo u uvalu Voz na otoku Krku. Priznati moramo, odlazak na Krk puno je primamljiviji otkad je ukinuta naplata mostarine, ne zato što nam je teško odvojiti novce, već zbog osjećaja zadovoljstva i ostvarenja dugo očekivanih težnji velikog broja stanovništva.


Uvala Voz nalazi se na sjeveroistočnom dijelu otoka Krka, a njezina neposredna blizina kopnu učinila ju je geostrateškim važnim povijesnim položajem.


Samo ime uvale (Vošćica) govori o tome da su se preko uskog dijela između kopna i otoka prevlačili brodovi, a u novije vrijeme, prije nego što je sagrađen Krčki most, u uvali je prometovala trajektna linija Črišnjevo-Voz, koja je otok povezivala s kopnom.
Uvala obiluje ostatcima antičke arhitekture i poprište je antičke pomorske bitke. Prednost ove uvale svakako je njena lokacija, pa se u vrijeme ljetnih gužvi ne treba puno voziti kako bi se stiglo do mora. Osim toga, uvala Voz je i ogledna točka s koje se pruža predivan pogled na veličanstvenu konstrukciju Krčkog mosta, koji je ovoga ljeta proslavio svoju četrdesetu obljetnicu.


Ocjena

•Pristup plaži        10
•Pristup moru        10
•Plaža               8
•Ugostiteljske
ponude nema        1
•Sadržaja nema        1
•Parkiralište        10
•Čistoća               6
•Pridržavanje
epidemioloških
mjera               10

Kupača uvijek, gužve nikad


Put do uvale vrlo je lako naći, odmah nakon prelaska mosta, s glavne ceste skrene se prema zračnoj luci Rijeka, a do uvale se vozi asfaltiranom cestom koja vodi u pravu divljinu i plaže. Sam put u uvalu pružit će vam doživljaj pravog primorskog kraja, krš i mirise aromatičnog bilja kadulje i smilja. Naravno, najveći užitak je doći u uvalu barkom i istražiti njenu okolicu, no, lijepo je doći i automobilom i rashladiti se u moru ili uživati u hladu pod krošnjama stabala.


Foto galerija: Uvala Voz Foto: Roni Brmalj


U uvali uvijek ima kupača, ali nikad velike gužve. Na plažu dolazi lokalno stanovništvo otoka Krka, ali ona je i omiljeno izletište mnogih Riječana i ostalih stanovnika riječkoga prstena, kao i stranih turista. Ljubitelji prirode i oni koji žele odahnuti od gradske vreve i provesti miran dan na plaži, ovdje će doći na svoje. Plaža nema sportsko-rekreativnih sadržaja, kao ni ležaljki, suncobrana i ostalih pogodnosti, a izostaju i one koje čine osnovni kupališni standard, tuševi, kabine i sanitarni čvorovi koje nude gradske plaže. Ono što pruža je opuštanje u divljoj, netaknutoj prirodi uz more, a potvrdili su nam to Ana Ćuka i Nikola Tomčić, vjerni posjetitelji uvale Voz.


– Ujutro iz Rijeke dođemo na plažu i uživamo cijeli dan. Sa sobom uzmemo dovoljno hrane, prijenosni frižider, stolice i hammock i uživamo u hladu i naravno – hladnoj pivi!, kazao je Nikola. Uvala je zaista prostrana i na njoj svatko može naći svoj dio za uživanje, bez puno gužvanja.


Antička pomorska bitka

Pretpostavlja se da je u antičko doba ovdje bila smještena mala trgovačka luka, ali i promatračnica, upravo zbog toga što pruža odličan pregled kanala između kopna i otoka Krka. Najveća povijesna znamenitost ove lokacije jest to da se u njezinoj blizini odvila epizoda iz Drugog rimskog građanskog rata između Gaja Julija Cezara i Gneja Pompeja. Čuvena pomorska bitka između Cezarovih snaga pod zapovjedništvom Marka Antonija i Pompejeva pod Markom Oktavijem dogodila se 49. godine prije Krista. U bitci su Pompejevci, uz pomoć lokalnog stanovništva, poznatog po brzom i okretnom brodovlju, porazili brojne Cezarove trupe koristeći pomorske vještine, ratne varke i podmorske zamke za plovila. Bitka predstavlja jednu od najkrvavijih epizoda građanskog rata, a detaljan opis zabilježio je rimski pjesnik Marko Anej Lukan u svom epu »Pharsalia«, posvećenu Cezarovom građanskom ratu.

Baba i ded

Bitve »baba i »ded« na privezištu neobičnog su oblika, a potječu iz 19. stoljeća. Izrazito podsjećaju na »Adamićeve svjedoke«, antropomorfne karikaturalno izvedene kolobrane koji su se nalazili pred palačom Andrije Ljudevita Adamića na riječkoj Fiumari. Njih je taj poznati riječki poduzetnik, tako kaže priča, dao isklesati kako bi se izrugao ljudima koji su protiv njega lažno svjedočili u jednoj sudskoj parnici.

Predivan pogled na most


Na drugom kraju plaže, također u hladu, zatekli smo simpatičnu njemačku obitelj koja je uz deke i ručnike podigla i šator, kako bi cjelodnevno kupanje na plaži bilo komfornije. Melanie i Andreas Gebhardt kazali su da im se najviše sviđa predivan pogled na most, ali i to što je plaža velika, nema puno ljudi, a ulaz u more prilagođen je djeci. Jedinu zamjerku koju su istaknuli jest to da je plaža mrvicu prljava i nisu lagali. Morska struja svakodnevno na plažu izbacuje prljavštinu, od plastičnih vrećica, morskih algi, komada drveća, ali more je čisto.


Naša zamjerka ipak ide na industrijsku djelatnost koja se odvija u blizini plaže, kamenolom na drugoj strani zaljeva Voz, u uvali Peškera. Ovdje se kamen vadi i obrađuje i u ljetnim mjesecima što stvara puno prašine i buke u neposrednoj blizini plaže. Osim toga, kamenolom je u potpunosti iscrpio ovo područje i to do morske razine pa cijeli prizor uništene prirode nije nimalo lijep nego pomalo otužan.