REZULTATI ISPITIVANJA

Zrak je u Bakru čist, ali kvaliteta mora nije adekvatna za kupanje u 40 posto uzetih uzoraka

Barbara Čalušić

Foto Grad Bakar

Foto Grad Bakar

Zavod je ispitivao i morski sediment u Bakarskom zaljevu i pritom su utvrđene su povećane koncentracije teških metala, policikličkih aromatskih ugljikovodika i drugih zagađivačaRIJEKA – Bakarski zaljev, prema rezultatima ispitivanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u 40 posto uzetih uzorka pokazuje da kvaliteta mora nije adekvatna za kupanje. Ispitivali su se mikrobiološki pokazatelji na dvije lokacije u Bakarskom zaljevu, a ispitivan je i morski sediment u Bakru, gdje su također utvđene povećane količine onečišćenja.


– U periodu od 2011. do 2013. i od 2020. do 2023. godine, ispitivani su mikrobiološki pokazatelji na dvije lokacije, Podbok i Podsteni, a to su enterokok i E.coli te je utvrđeno da je preko 40 posto uzoraka nezadovoljavajuće, odnosno more nije pogodno za kupanje. Međutim, unatoč činjenici da plaže za kupanje na području grada Bakra nema, Zavod o vlastitom trošku ipak provodi ispitivanja na već spomenute dvije lokacije.


Zrak je čist


Zavod je ispitivao i morski sediment u Bakarskom zaljevu i pritom su utvrđene su povećane koncentracije teških metala, policikličkih aromatskih ugljikovodika i drugih zagađivača u odnosu na kontrolnu lokaciju, a to je uvala Svežanj u Kostreni. Nažalost, zakonski propis o stanju morskog sedimenta ne postoji u Hrvatskoj i ne može se reći da je neka sedinamtacija prevršila granicu, ali praćenjem literature utvrdili smo povišenu koncentraciju. Takvi rezultati nas ne iznenađuju ako znamo da je tamo bila Koksara, a i sad je luka za rasuti teret, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Željko Linšak dodavši kako rezultati ispitivanja kvalitete zraka na tom području pokazuju prvu kategoriju zraka, zrak je čist ili neznatno onečišćen.
– Samo na postaji Krasica imamo drugu kategoriju zbog ozona, ali to se ne može dovesti u vezu s industrijom na području Bakarskog zaljeva, poručio je Linšak na jučerašnjem županijskom press kolegiju.


Resorna pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković dodala je kako Bakar područje koje je desetljećima opterećeno različitim izvorima onečišćavanja, industrijskim i lučkim sadržajima. Cijelo stanje se kontinuirano prati sukladno nadležnostima koje su definirane propisima.


– Temeljem Zakona o zaštiti okoliša, donesena je Uredba o utvrđivanju kakvoće mora na morskim plažama, a točke na kojima se ispitivanja vrše, utvrđuje Županijska skupština svake godine na proljeće, uoči sezone kupanja budući je na ovom području orijentirana aktivnost na gospodarstvo, nema morskih plaža na kojima bi se to ispitivanje obavljalo. Ipak, županijski Zavod za javno zdravstvo vrši određena ispitivanja glede utjecaja onečišćivača koji su smješteni uz obalu dok utjecaj onečišćivača koji su smješteni uz obalu, praćenje mora kao vodnog tijela, sukladno Zakonu o vodama, provode Hrvatske vode, kazala je Vahtar-Jurković.


Ulaganje u lučke uprave


Županijskim lučkim upravama u drugoj raspodjeli sredstava za poticanje rada u 2023. godini dodijeljeno je ukupno 650 tisuća eura za 18 projekata od ukupno 245 prijavljenih. Bitan faktor u odlučivanju bila potreba hitne sanacije nastalih oštećenja uslijed izrazito jakih nevremena krajem listopada ove godine.


– Sredstva su raspodijeljena na svih osam Županijskih lučkih uprava. Uz ostalo, ŽLU Bakar – Kraljevica – Kostrena financirat će se rekonstrukcija pričuvne trajektne luke Črišnjeva, ŽLU Cres izrada idejnog rješenja za površine i prometnice na trajektnom pristaništu Merag i nabava video nadzora na trajektnim pristaništima Merag i Porozina, ŽLU Crikvenica sanacija obalnog zida u luci Slana, ŽLU Krk izrada glavnog projekta za rekonstrukciju operativnog gata u luci Voz, ŽLU Mali Lošinj izrada i postavljanje pontonskog gata u LOJP Unije i izrada idejnog rješenja rekonstrukcije luke Nerezine, ŽLU Novi Vinodolski izrada geodetskog elaborata za evidentiranje pomorskog dobra, a ŽLU Rab rekonstrukcija i sanacija obale u luci Rab, rekla je zamjenica župana Marina Medarić.


Pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Alessandra Ban izvijestila je o dodjeli potpora male vrijednosti mikro i malim poduzetnicima i obrtnicima na području Gorskog kotara za razvoj turističkog poduzetničkog potencijala za 2023. godinu.


– Županija donijela program potprore mikro i malim poduzetnicima koji razvijaju turistički program tog kraja. Cilj je pridnijeti ravnomjernijem razvoju turizma Gorskog kotara koji ima izraziti potencijal za razvoj održivog turizrma, ali je nažalost turizam je u Gorskom kotaru duboko ispod prosječno zastupljen. Tek oko jedan posto turističkog prometa odvija se na području Gorskog kotara koji pak zauzima 35 posto kopnenog dijela Županije, rekla je Ban dodajući kako su se sredstva odobravala za nabavu opreme i dijelova opreme, a odobreno je 11 projekata kojima će biti sveukupno dodijeljeno 53 tisuće eura.


Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić najavio je sjednicu koja će biti održana ovog četvrtka te na kojoj će jedna od točaka biti vezana uz Mrtvašku. Najavio i proračunsku sjednicu koja će biti održana 13. prosinca.


– U razgovorima smo traženmja prostora gdje će se skupština u budućnosti održavati i zamalio sam da se proba naći prostor koji je naš i vjerujem da ćemo iduće godine riješiti i taj problem. U opciji su dvije lokacije, jedna na Rivi gdje je sada katastar te jedan prostor na Rektoratu. Oba prostora su u vlasništvu Županije, istaknuo je Boras Mandić.