Sensa

U Dubašnici festival posvećen ovci, ovčarima i ovčarstvu: Danas najprvo maša pa mladići ki teku za sir

Mladen Trinajstić



MALINSKA – Dubašnica na otoku Krku ovih je dana epicentar okusa i mirisa povezanih s tradicijskom baštinom. Sensa, festival sira, nazvan po istoimenom višestoljetnom običaju koji se održava na Spasovo, i ove je godine donio bogat višednevni program posvećen ovčarstvu koje stoljećima oblikuje krajolik Dubašnice i život njenih stanovnika. Sensa, odnosno »teć za sir«, jedan je od arhaičnijih običaja Krka koji se u kontinuitetu i s ponosom prenosi do danas, izražavajući poštovanje žitelja dubašljanskog kraja prema vlastitom pastirskom nasljeđu, stvarajući pri tom neraskidivu vezu između prirodnih ciklusa, lokalne zajednice i njene povijesti.


Upravo je običaj trke za sir, koja će danas biti održana, bio inspiracija i motivacija za pokretanje Festivala sira s krčkom ovcom u središtu te priredbe, i to ne samo zbog ovčarstva koje je stoljećima prehranjivalo Dubašljane, već i zbog šire gastronomske i kulturne vrijednosti koje krčka ovca utjelovljuje.


Ovogodišnji je Festival počeo predstavljanjem partnerskih regija projekta SReST – Interreg Dunavska Regija, u sklopu kojega se ova manifestcija organizira, a čiji je osnovni cilj upravo promocija slow food turizma u dunavskoj regiji. Program se nastavlja panel-raspravom »Od mekotine do pijata: perspektive stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku«.




Današnji će dan u programu Festivala sira posvećen biti tradicionalnoj proslavi blagdana Spasova i običaja Sense, koja započinje predvečernjom svečanom misom u župnoj crkvi sv. Apolinara u Bogovićima, uz blagoslov sira i vina. Slavlje će kulminirati utrkom mladića »za sir« ispred crkve.



Dobro raspoloženje nastavit će se uz večernju Feštu od sira, na trgu Ivana Klobučarića – uz gastroponudu lokalnih ugostitelja. Taj dio programa koordinirat će renomirani krčki chef Marin Pleše. Glazbenu podlogu osigurat će pak duo Mih & Me i grupa Vruja, sastavi koji spajaju tradicionalnu glazbu ovih prostora i moderni izričaj.


Petak i subota, doznajemo nadalje od predstavnika TZO-a Malinska-Dubašnica, donose niz radionica i demonstracija. Od filcanja vune i izrade presnaca – tradicijske slastice od mladog ovčjeg sira, do interpretacijskog vođenja kroz kulturnu baštinu Dubašnice i upoznavanja s krčkom ovcom u parku iza DUBoaka, spomenuti će festivalski dani ponuditi za svakoga ponešto. Petak završava plesom uz melodije klape Intriga, a u subotu nastupaju Kantridersi i Belfast Food. Od četvrtka do subote na Trgu Ivana Klobučarića u Malinskoj u vremenu od 10 pa do 20 sati održavat će se sajam domaćih proizvoda.