Stanogradnja

U Dobrinju krenuli s anketom o interesu za POS. Bude li ga, izgledat će nešto drugačije nego u drugim mjestima

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Bit ćemo spremni »podmetnuti leđa« u svakom smislu, kako bismo onima koji krenu tim putem olakšali i pojeftinili očekivane troškove, poručuje dobrinjski načelnikPosao i mogućnost osiguravanja kvalitetnog i priuštivog stanovanja, temeljni su preduvjeti zadržavanja stanovništva na području neke lokalne samouprave. Toga je svjesno i vodstvo Općine Dobrinj, te je to jedan od razloga zbog kojih je s ciljem stvaranja novih mogućnosti rješavanja stambenog pitanja, Općina Dobrinj u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) pokrenula anketu među svojim stanovništvom o potrebi pokretanja Programa društveno poticane stanogradnje.


– Općina Dobrinj je svim zainteresiranim građanima s prebivalištem na području Dobrinjštine ovih dana omogućila da tim putem iskažu svoj interes za mogućnosti rješavanja stambenog pitanja, koje otvara ovaj već dokazani Program stanogradnje. Radi uvida u stvarne potrebe građana, ali i boljeg planiranja načina realizacije Programa, ovih dana provodimo anketu o interesu stanovništva za korištenjem nekog od programa poticane stanogradnje, čime će se utvrditi postoji li objektivna potreba za daljnjom realizacijom Programa, kaže općinski načelnik Neven Komadina. Pritom ističe da svi koje zanima neki od vidova POS-a do 24. lipnja imaju mogućnost dostaviti ispunjeni anketni upitnik te njime predstaviti svoje želje i potrebe.


Anketa u tijeku


– Općina Dobrinj do sada nije realizirala ni jedan program POS-a, i to ne zato što to nismo željeli, već stoga što su ranije ankete pokazale da, barem u trenutku njihova provođenja, među žiteljima nije bilo interesa za takvim programom. Sada smo, nakon više godina od našeg prvog pokušaja, odlučili ponoviti taj poziv. Putem službenih stranica Općine i posredstvom društvenih mreža pozvali smo sve koji bi htjeli na takav način riješiti pitanje svog krova nad glavom ili unaprijediti oblik svoga stanovanja da se jave i očituju kako bismo na osnovu »ulaznih podataka« znali kojim putem krenuti.
U Programu društveno poticane stanogradnje, dođe li do njegova ostvarenja, Općina će imati i više no aktivnu ulogu. Bit ćemo spremni »podmetnuti leđa« u svakom smislu, kako bismo onima koji krenu tim putem olakšali i pojeftinili očekivane troškove. Lokalna će uprava, naravno, osigurati zemljište u obuhvatu građevinske zone te ga u potpunosti komunalno opremiti, a onda ga prepustiti APN-u, čiji predstavnici potom ugovaraju i vode projektiranje i izgradnju, te rješavaju sve ugovorne odnose s kupcima stanova. Bude li potrebno, Općina će, kao što je bilo i u više nama susjednih lokalnih zajednica, biti sprema sudjelovati i u troškovima izgradnje, a ako se pokaže da za to postoji mogućnost i potreba, možda na neki način čak i sudjelovati u sufinanciranju troškova kreditnih obveza, nabraja dobrinjski načelnik.


Time Komadina jasno daje do znanja da će Općina po pitanju realizacije POS-a biti maksimalno kooperativna i spremna pomaganju realizacije programa.


– Iako je u ovom trenutku još prerano govoriti hoće li se, te gdje i kako Program realizirati, napominjem da lokalna uprava u gotovo svim naseljima na našem području ima na raspolaganju neki od terena, odnosno da raspolažemo građevinskim zemljištima u općinskom vlasništvu. Tu ponajprije mislim na naša komunalno najopremljenija mjesta u priobalju, ali ništa manje mogućnosti stoje nam na raspolaganju i u općinskom središtu te u brojnim ostalim naseljima u kojima se može naći mjesta za neko takvo rješenje, upućuje Komadina.


Manje zgrade


Naglašava pritom da u tijelima lokalne uprave prevladava stav da je kod planiranja dobrinjskog POS-a prikladnije razmišljati o tipologiji već postojeće gradnje, prije nego o izgradnji (pre)velikih višestambenih zgrada.


– Mislim da će, kad krene, POS u nas ići u smjeru izgradnje manjih višestambenih zgrada, onih u nizu ili drugih oblika objekata koji će se uklopiti u važeće prostornoplanske odrednice i sveprisutnu praksu izgradnje obiteljskih kuća. Komunalno najopremljenija općinska zemljišta trenutno su u našim obalnim mjestima, i to stoga što su upravo ta naselja opremljena sustavom kanalizacije. Ipak, ni to nije uvjet zbog kojeg se POS ne bi mogao ostvarivati u nekim drugim mjestima, nastavlja Komadina, podsjećajući da će cijela Dobrinjština uskoro imati i mogućnost spajanja na suvremenu širokopojasnu svjetlovodnu telekomunikacijsku mrežu.


– Plan nam je držati se gabarita višestambenih zgrada koje su omogućene važećim PPU-om. Program POS-a, kroz mogućnosti koje APN nudi, otvara i brojne druge, sumještanima vjerojatno također interesantne mogućnosti. Iako se Program društveno poticane stanogradnje provodi prvenstveno izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada na način da se omogućuje prodaja stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate, program nudi i niz drugih opcija dio kojih mi se čini prikladnim za naše podneblje i način gradnje, odnosno za uobičajeni oblik stanovanja, kaže načelnik.


Razne mogućnosti


Sukladno Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama može poticati rješavanje stambenog pitanja građana i posebnim programima, kao što su poticanje prodaje stanova na tržištu nekretnina uz korištenje sredstava Republike Hrvatske odobravanjem zajmova za kupnju stana.


– Tu su i mogućnosti poticanja gradnje kuće na vlastitom zemljištu, zatim rekonstrukcije i dogradnje postojećih obiteljskih kuća, kojima se osigurava novi stambeni prostor u propisanom standardu, veličini i cijeni koštanja stana prema odredbama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Također, zanimljiv bi nekima mogao biti i program kreditiranja građevinskog materijala (Program C) pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Sve te programe POS-a provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama u suradnji s kojom ćemo – slijedom rezultata ankete – nastaviti razvijati, usmjeravajući se na rješenja koja će na najbolji mogući način zadovoljiti potrebe našeg stanovništva. U svakom slučaju, Općina je za POS spremna ustupiti neko svoje zemljište, čak i više njih. Zauzeli smo stav da – unatoč tome što na to imamo pravo – ništa od stavki koje će financijski teretiti općinski proračun nećemo »prevaljivati« na teret budućih korisnika POS-a, posebice ne kroz cijenu njihovih stanova. Bude li se program realizirao, ostvarivat će se po pravilima koja vrijede u cijeloj našoj zemlji, po istim uvjetima, unatoč činjenici da su u nas i cijene građevinskog zemljišta, kao i troškovi izgradnje, značajno veći no u nekim drugim dijelovima Lijepe Naše, rekao je načelnik Komadina.


Poziv načelnika Nevena Komadine


– Ukoliko je bilo tko od stanovnika Općine Dobrinj zainteresiran za rješavanje svog stambenog pitanja putem Programa poticane stanogradnje, pozivam ga da ispuni anketni upitnik te nam ga dostavi u predviđenom roku, i to na adresu: Općina Dobrinj, Dobrinj 103, 51514 Dobrinj, poštom ili neposredno u prijamnu pisarnicu Općine Dobrinj. Anketni upitnik moguće je dostaviti i putem e-maila: [email protected]. Anketu ispunjavaju punoljetne osobe s neriješenim ili neadekvatno riješenim stambenim pitanjem, a u slučaju bračne ili izvanbračne zajednice, upitnik ispunjava samo jedan bračni, odnosno izvanbračni drug, upućuje načelnik Neven Komadina.